מנהיגי העולם התכנסו היום (שלישי) במטה האו"ם בניו יורק לכבוד הכינוס ה-74 של העצרת הכללית. אחרי דברי הפתיחה של מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ונאומו של נשיא ברזיל בולסונרו עלה לדוכן הנואמים נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. הוא קרא לכל העולם לפעול מול אירן שאותה הגדיר מממנת הטרור הראשית בעולם, והדגיש: "אסור לנו לאפשר לה להשיג נשק גרעיני". 

טראמפ פתח את דבריו בנושאים כלליים ומלאי פאתוס ואמר כי "אנו בעידן של מחלוקת בין אלו שרוצים לשלוט על אחרים ואלו שרוצים לשלוט בעצמם. אם אתם מבקשים חופש, גלו גאווה בעמכם, אם אתם רוצים שלום - אהבו את האומה שלכם. מנהיגים חכמים מחפשים תמיד את טובת עמם. העתיד שייך לפטריוטים ולא לגלובליזם"

נשיא ארה"ב טראמפ יחד עם נשיא סין שי (צילום: רויטרס)
נשיא ארה"ב טראמפ יחד עם נשיא סין שי | צילום: רויטרס

נשיא ארה"ב המשיך לדון בנושאי ביטחון והבהיר כי הוא "מצפה מכל האומות שימלאו את חלקן במלאכת השמירה על הביטחון". טראמפ הלין על כך שארה"ב ממלאת חלק גדול מדי, לדבריו, בשמירה על הביטחון העולמי ומוציאה יותר מדי כספים על מנת לשמור עליו. מבחינה כלכלית תקף טראמפ את סין ואמר כי "ארגון הסחר העולמי צריך שינויים עצומים" וכי "אסור להרשות שהכלכלה השניה הגדולה בעולם תוגדר כלכלה מתפתחת". הוא הבהיר כי לא יקבל עסקת סחר גרועה עם סין וכי ימשיך להגן על האינטרסים האמריקניים. 
 
לאחר מכן עבר טראמפ לדבר על אירן: "היא המממנת הראשונה של הטרור", קבע טראמפ. "היא מבעירה אש בתימן ובסוריה, היא מנסה להשיג נשק גרעיני - אנחנו לא ניתן לזה להתממש". 
 
בהתייחסו למתקפה על מתקני הנפט בסעודיה אמר נשיא ארה"ב: "בתגובה למתקפה הגברנו את הסנקציות וכל המדינות צריכות לפעול כך. במשך 40 שנה העולם שמע את מנהיגי אירן מתלוננים על הבעיות שהם יצרו בעצמם -  אנטישמיות, אנטי אמריקניות, ההגדרה של ישראל כסרטן - אמריקה לא תקבל כאלו התבטאויות".
 
בנוגע לעסקת המאה שאותה אמור ממשלו להציג בקרוב אמר טראמפ כי "סוף סוף מדינות המזרח התיכון מחפשות פתרון כלכלי. לכן צריך לפעול לנורמליזציה בין ישראל לשכנותיה. רבים מחברינו היו בעבר אויבים. אנו מחפשים ידידות ולא עימותים. רק אמיצים מחפשים שלום".
 
במקביל לנאומו של טראמפ, נשיא אירן רוחאני הבהיר כי ארצו מוכנה לדון בשינויים קלים או בתוספות להסכם הגרעין אם ארה"ב תסיר את הסנקציות. 
 
נשיא אירן רוחאני (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות
 
טראמפ התייחס גם למשבר ההגירה לארה"ב ואמר כי ארצו עובדת יחד עם המדינות באזור ובהן מקסיקו והונדורס, כדי להתמודד עם גלי ההגירה. "אנו פועלים כדי לעצור את גל המהגרים הלא חוקיים. מי שמבקש להיכנס לגבול באופן לא חוקי, אני אומר - אל תשלמו למבריחים, אל תבזבזו את חייכם. אתם לא תיכנסו למדינה שלנו". 

לפני נאומו התייחס טראמפ לאירן ואמר כי הוא מעריך שאירן מעוניינת לעשות צעדים בשל המצב, וציין כי זה "יהיה חכם מצדה". קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה גם היא שהיא מעוניינת בפגישה בין טראמפ לבין נשיא אירן רוחאני וכי היא תפעל כדי שהיא תצא לפועל.

מה קורה למרקל? הכתבה ששודרה השבוע (צילום: AP, חדשות)
צילום: AP, חדשות

במשך השבוע הקרוב עשרות נציגים ינאמו, ייפגשו, יעקצו ויקשיבו במה שנחשב לאירוע הדיפלומטי הגדול ביותר בלוח השנה. מנהיגי המדינות ייגשו בזה אחר זה אל הפודיום ויבטאו את הזווית שלהם על הנושאים הבוערים. לכל אחד יש 15 דקות, אך כבר היו מקרים בעבר שבהם מנהיגים כמו קדאפי או פידל קסטרו נטלו לידיהם את החופש לא לציית ללוח הזמנים של העצרת.

בין הסוגיות המרכזיות שבהן צפויים המנהיגים לעסוק השנה נמצאות סוגיית במזרח התיכון, הסוגיה הישראלית-פלסטינית, המתח באירן, המלחמה בתימן, תהליך הברקזיט, מלחמת הסחר, הגירה, וכמובן ההתחממות הגלובאלית.

מפגינים נגד צו ההגירה של טראמפ (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות

לפני הנאומים ולקראת הפסגה הדיפלומטית נערכה תחת חסותו של האו"ם פסגה בנושא האקלים. באירוע זה התחייבו, שוב, 60 מנהיגים להילחם בהתחממות הגלובלית ולהשקיע כספים בצמצום הזיהום הסביבתי ופליטת הגזים. צעירים רבים שמעו אמש את הנאום של הפעילה השבדית בת ה-16, גרטה טונברג, שהאשימה את ההנהגה העולמית: "הרסתם לי את החלומות ואת הילדות".

על אף חשיבות המאורע, מנהיגים רבים לא יגיעו השנה לפסגה. הבולט שבהם, ולא רק לדעת אזרחי ישראל, הוא ראש הממשלה בנימין נתניהו שאוהב להשתמש באירוע לקידום מדיניות אנטי-אירנית. גם נשיא ונצואלה ניקולס מדורו השנוי במחלוקת, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ושי ג'ינפינג הסיני ידירו רגליהם מהאירוע השנה.