הבית של כמיליון בני השבטים שחיים ביער האמזונס נמצא בסכנה ממשית - עקב השרפות שמתפשטות בקצב אימתני חוששים המקומיים לגורל חייהם ולגורל יער הגשם שבו הם רואים כאמא הדואגת שלהם. טום פרמנטר, כתב רשת "סקיי ניוז", יצא לפגוש את בני השבטים – רגע לפני נקודת האל חזור של גל השרפות.

"חוואים ויזמים מדליקים את השריפות האלה במכוון", טוען מת'יאס מהעיירה לאבראה באמזונס הצפוני. "הם רוצים לגנוב לנו את האדמות. כל השריפות כאן לא חוקיות, הם שורפים את היערות על מנת לגדל בקר או לפתח פה את תעשיית הסויה".

שרפות הענק של יערות הגשם בברזיל (צילום: רויטרס, רויטרס_)
בני השבטים נאבקים בלהבות: "זה הבית שלנו" | צילום: רויטרס, רויטרס_
האמזונס השרוף - מבט על (צילום: SKY NEWS)
"רוצים להיפטר מאיתנו" | צילום: SKY NEWS

בני השבטים לא רק מאבדים את היער, את אדמת אבותיהם ואת הבית שלהם - במקרים רבים הם מאבדים את חייהם וטוענים שהיזמים והחקלאים שמים גם אותם, לצד היער – על הכוונת. "אבות אבותינו כבר נלחמו על הקרקע הזו, זה מאבק וותיק, המקום הזה, היער הזה הוא חלק מאיתנו, הוא האמא שלנו", מספר מת'יאס.

בני השבטים נרתמים גם לסיוע בכיבוי השריפות ומוצאים את עצמם בשבועות האחרונים בגוב הלהבות. "הם לא אוהבים אותנו כי אנחנו כאן בלאבארה מעבירים עליהם הכי הרבה ביקורת, אנחנו מרכזים את המאבק - אנחנו ההתנגדות", מסביר מת'יאס.

 השריפות באמזונס - תמונת לווין (צילום: nasa)
כך זה נראה מהחלל | צילום: nasa

מנהיג השבט המקומי, הצ'יפ ראימונדו נונאטו אפורינה, לוקח את כתב "סקיי ניוז" לעומק היער - ומציג לו את הנזק והשריפות שהגיעו למרחק של כ-100 מטרים מבתי הכפר שלו. "הכל מת", סיפר הצ'יף כשהוא מצביע על העצים והגידולים של הכפר – עצי האננס, מטעי הקשיו והירקות נשרפו גם הם ואיש לא מספק פיצוי.

שרפות ענק בברזיל (צילום: רויטרס, רויטרס_)
"הכל כאן מת" | צילום: רויטרס, רויטרס_

"הם רוצים להיפטר מאיתנו, הם מנסים להרעיב אותנו ולדחוף אותנו מכאן, להשאיר אותנו בלי מקורות מחיה, הם רוצים שנעבור לעיר", אומר הצ'יף. "אנחנו נסבול שם, נרעב ונמות". בני השבטים סובלים מאפליה כבר שנים, בשלטונות של ברזיל לא מקדמים את האינטרסים שלהם וקולם לא נשמע בברזיליה הבירה, אבל תחת המדיניות של הנשיא הנוכחי – בולסונארו, נראה שהם אומללים ומוזנחים עוד יותר מתמיד – האדמות שלהם, היער שמשמש להם כבית – בסכנה. וכשהבית בסכנה גם דרך החיים שלהם, המסורת ועתיד הילדים שחיים בשבטים נמצאת בסימן שאלה.