בעקבות האסון האקולוגי שבשרפת יערות הגשם בברזיל, הארגון הבינלאומי "אמנסטי", השיק היום (שני) קמפיין חדש שמטרתו: להפעיל לחץ על נשיא ברזיל, ז'איר בולסונארו, כדי להגביר את ההגנה על שמורות הטבע ואזורי המגורים של הילידים. "הרשויות בברזיל חייבות לחקור ולהעמיד לדין את אלה שאחראים על ההצתות באמזונס", דרשו גורמים ב"אמנסטי".

על פי הידיעה באתר של הארגון - השרפות ההרסניות באמזונס הן הסימפטום למשבר גדול יותר של כריתת יערות בלתי חוקית והשתלטות חקלאים על אדמות ביער. קומי נאידו, מזכ"ל "אמנסטי אינטרנשיונל", הסביר: "על הנייר יש לברזיל חוקים להגנה על שטחים של ילידים ועל שמורות הטבע. עם זאת, הנשיא בולסונארו ערער באופן פעיל את ההגנות הללו, וכתוצאה מכך אנו יכולים לראות את ההרס שנגרם".

 השריפות באמזונס - תמונת לווין (צילום: nasa)
השרפות באמזונס - תמונת לווין | צילום: nasa

"אומנם הנשיא חתם כעת על צו האוסר באופן זמני על שרפות לפינוי קרקעות", אמר נאידו. "אבל אין זה מבטל את הפוטנציאל להצתות נוספות מכיוון שהוא לא נקט מספיק פעולות שמרתיעות או מונעות את כריתת היערות הבלתי חוקית".

ב-29 באוגוסט הנשיא בולסונארו הוציא צו האוסר על שרפות קרקע ביערות הגשם של האמזונס במשך 60 יום כחלק מתגובת הממשלה למשבר. על אף צו המניעה, גורם שעבד ב"איבמה", המכון הברזילאי לסביבה ומשאבים טבעיים מחודשים, הביע את חששו. "הגזירה ככל הנראה תהיה בעלת השפעה מוגבלת מכיוון שרוב השרפות האחרונות היו כבר אסורות על פי החוקים הקיימים", אמר.

לדברי נציגי ארגונים לא ממשלתיים, האנשים שמציתים את השרפות הם לרוב עושי דברם של חקלאים ופוליטיקאים מקומיים שיש להם עניין בהשתלטות שטחים של ילידים ושמורות טבע. "שליחת כוחות צבאיים לאזורים הללו ואיסור על שרפות לטווח קצר, הם רק פתרונות זמניים לבעיה הרבה יותר גדולה", אמר נאידו. "חוץ ממאבק בשרפות, ברזיל צריכה לדאוג לאכוף את החוקים שלה עצמה, ולהכיר באחריותה לשמור על זכויות האדם באזורים אלה".

גורמים ב-"אמנסטי" שסיירו בארבעה אזורי מגורים של ילידים, העידו שכמות השרפות עלתה ב-80% לעומת אותה התקופה בשנת 2018. מנהיגי קהילות הילידים באמזונס, העידו כי קיבלו איומים על חייהם אם ינסו להגן על השטחים שלהם. 

מסע לאמזונס (צילום: גוסטבו הוכמן​)
ילידים באמזונס | צילום: גוסטבו הוכמן​

גורם רשמי, שעבד בעבר בסוכנות הסביבה הלאומית של ברזיל במדינת רונדוניה, הסביר: "אם היו לנו מספיק מפקחים, לא היינו מגיעים למצב הזה". אחד הילידים ששוחח עם נציגי "אמנסטי" אמר: "הגורמים הממשלתיים הפסיקו לבוא, אני לא יודע למה". הוא הוסיף: "אספנו את כל המידע שהפקחים היו צריכים כדי לדעת איפה מתרחשות דלקות לא חוקיות ואיפה כן. אבל הם מעולם לא הגיעו לבדוק". 

"זה גם משבר של זכויות אדם וגם משבר סביבתי", אמר קומי נאידו. "בטווח הרחוק, הדרך היחידה להתמודד עם המשבר היא חיזוק הרשויות בברזיל שאחראיות על האכיפה של השרפות וכריתות העצים - זאת הדרך היחידה". נאידו סיים בכך שאמר שההתמודדות עם המשבר חשובה "למען יציבות האקלים ולמען האנשים שיערות הגשם הללו הם בית עבורם".

אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום