טרגדיה בארה"ב - מקרה מוות ראשון מסיגריות אלקטרוניות: המרכז לבקרת מחלות ה-CDC במחלקת הבריאות של ארצות הברית הודיע אמש (שישי) על מקרה מוות ראשון באילינוי כתוצאה ממחלת המאיידים, זאת מבין מאות בני נוער וצעירים שפיתחו תסמינים מסתוריים לאחר שימוש בסיגריות אלקטרוניות ומכשירי אידוי. שכללו בין היתר פגיעה חמורה בריאות ותופעות נוירולוגיות כמו פירכוסים.

במרכז לבקרת מחלות ולמניעתן בארה"ב דווח ביום שישי האחרון כי הם מודעים ל-193 מקרים פוטנציאליים של מחלת ריאות קשה ב-22 מדינות, שבהן עלולים לחלות צעירים כתוצאה מעישון סיגריה אלקטרונית.

צילום ריאות (צילום:  Billion Photos, shutterstock)
"השימוש בסיגריה אלקטרונית עלול לגרום למחלת ריאות קשה" | צילום: Billion Photos, shutterstock

הנתונים המדאיגים נמצאים במגמת עלייה, לעומת 153 מקרים פוטנציאליים ב-16 מדינות עליהם דווח רק ביום רביעי האחרון, מספר המקרים המאושרים והפוטנציאליים באילינוי לבדה הוכפל בשבוע האחרון והוא עומד כעת על 22 אנשים, כש-12 מקרים נוספים נמצאים תחת חקירה.

באגודה למלחמה בסרטן מורדים מאוד מהמקרה הטראגי ובתגובה מסרו: "סיגריות אלקטרוניות אינן מוצר תמים. בכל יום מצטברות עדויות נוספות על סיכונים בריאותיים של ממש כמו שינויים גנטיים בחלל הפה המזוהים עם התפתחות גידולים סרטניים, אוטם שריר הלב, אירועים מוחיים ומחלות לב".

"מהודעת CDC האמריקני עולה כי סיגריות אלקטרוניות נחשדות עתה גם כגורמות למוות. מחקר שפורסם כבר ב-2017 הוכיח כי שימוש בסיגריה אלקטרונית עלול לגרום נזק למערכת החיסונית של הריאות", הוסיפו באגודה. "על אף שסיגריות אלקטרוניות לסוגיהן הם טכנולוגיה חדשה יחסית, כבר ידוע לנו שהן מכילות מלבד ניקוטין עוד חומרים ממכרים, רעילים ומזיקים שחלקם הוכחו כבר כמסרטנים".

סיגריה אלקטרונית (צילום: Oleg GawriloFF, shutterstock)
סיגריה אלקטרונית (אילוסטרציה) | צילום: Oleg GawriloFF, shutterstock

עוד הדגישו באגודה למלחמה בסרטן כי: "הטיית השיח הציבורי על ידי שימוש במושגים כמו אידוי ואיוד לעיתים אף באמצעות רופאים, חוטאת לאמת המדעית. יש לזכור שמקור הניקוטין בסיגריות האלקטרוניות הוא גם מטבק, בדיוק כמו בסיגריות הרגילות, כך שמדובר באותו חומר ממכר בעל פוטנציאל לנזק בריאותי אדיר, רק שעכשיו הוא מופיע בריכוזים גדולים לאין שיעור מאלו שהכרנו בעבר".

באגודה למלחמה בסרטון טוענים כי בניגוד לטענת היצרנים, שלרוב שותפים או בעלים בחברות טבק של סיגריות רגילות, אין הסכמה מדעית שסיגריה אלקטרונית מהווה חלופה פחות מזיקה מסיגריות טבק רגילות. "אין מחקר שמוכיח שהן מפחיתות נזק, הטענה הזו לא הוכחה קלינית נכון להיום, מכיוון שפחות חומרים מזיקים, אינם מעידים על הפחתת נזק באותו שיעור", טענו.

באגודה גם הזכירו כי "נזקי עישון הסיגריות הרגילות, הוכחו רק כ–40 שנה לאחר שהפכו לנפוצות בקרב הציבור. רשות בריאות הציבור הבריטית שפרסמה בעבר דו"ח תמיכה בסיגריות אלקטרוניות והציגה אותן כפחות מזיקות, כבר הואשמה בהעלמת עין והתעלמות מראיות מצטברות על ידי אנשי רפואה ובריאות הציבור מובילים באנגליה ובמקומות אחרים".

אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום