באנגלית זה נשמע יותר טוב אבל מה שברור שהתופעה הפחות מדוברת של הטיסות הארוכות עלולה להטריד ולשבש את כולם ללא הבדלי שפה, גזע או מין - 'gut lag' או 'פיגור בטן' הוא נגזרת לא נעימה של ה'ג'ט לג' שעלולה להותיר אותנו לא רק עם תחושות טשטוש וכאבי ראש אלא גם להשפיע על האיברים הפנימיים שלנו.

טריליוני החיידקים שחיים ומתרבים להם במעיים שלנו ממלאים תפקידים חשובים כמעט בכל תחום, ממצב הרוח שלנו ועד לדחף המיני ולרמות האנרגיה שלנו. כל שינוי בשעות האור גורם למעיים שלנו להיות איטיות יותר והתוצאות האפשריות? נפיחות, עייפות, עצירות ואפילו קלקול קיבה.

מהו פיגור במעיים ומה גורם לו?

'gut lag' מתאר הפרעה בקצב הפנימי של איברים פנימיים כמו הכבד ודרכי העיכול כתוצאה מנסיעה בשני אזורי זמן או יותר. טיסות ארוכות גורמות לשינויים פתאומיים במחזור השינה והערות הרגיל. פעילות המעיים משתבשת מכיוון שלוח הזמנים שלה נשלט על ידי חלק במוח המסתמך על אור וחושך כדי לשמור על שגרת היומיום שלו. ההשפעה המידית היא – תיאבון.

אי אכילה בזמן הרגיל עלול לגרום לאובדן תיאבון או לגרום לנו להרגיש רעבים במיוחד בזמן הזמן שבו אנחנו אמורים לאכול. בנוסף, למעבר בין אזורי זמן שונים עשוי להיות גם השפעה על החיידקים במעיים האחראים על העיכול.

מה לעשות כדי להילחם ב"פיגור הבטן"?

הנה חמשת הטיפים של קרוליין ולברי, פרופסור חבר בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ג'ורג'טאון:

  1. לאכול כמה שפחות
    החוק הפשוט בתבל: כמה שפחות לאכול בזמני טיסות - מינימום הפרעות עיכול.
  1. לאכול ארוחה לפני הטיסה
    אם תתמלאו לפני הנסיעה, תהיו פחות רעבים בדרך, מה שיעזור לכם להימנע מהפיתוי לאכול בטיסה ארוכה ולאתגר את המעיים.
  1. ברגע שאתם נוחתים, עברו לדפוס האכילה המקומי
    לאמץ גם את דפוסי האכילה וגם את דפוסי השינה של היעד החדש. הרעיון הוא לרמות קצת את המוח ולתת קרדיט לבטן - ברגע שנאמץ דפוסי אכילה מקומיים הגוף ישדר למוח את כללי ההתנהלות החדשים.

  1. בצעו פעילות גופנית
    זה אולי לא הדבר הראשון שבא לנו לעשות אחרי שעות של נסיעות, אבל פעילות גופנית יכולה לעזור לווסת את תפקוד המעיים ועל הדרך גם לעזור להתמודד עם תחושות העייפות והעצבנות.
  1. לחות, לחות, לחות
    חשוב לשתות הרבה נוזלים במהלך הטיסה בכדי להימנע מתסמיני פיגור במעיים כמו עצירות.