כמעט לכל אחד מאתנו יש זכרון ילדות של אמא שמתחננת שתלבש מעיל, כפפות, כובע צמר, מחממי אוזניים ומה לא, כדי שחס וחלילה לא נצטנן בחורף. אנחנו זוכרים היטב כיצד ברגע שהאף מתחיל לנזול, הבית מתמלא בריחות של מרק עוף, שהוא כידוע, התרופה הטובה ביותר לכל מחלה אנושית. אך האם כל ההנחות הללו נכונות? אולי חלקן הן בכלל מיתוסים? האם חיינו בשקר עד כה? כדי לבדוק זאת אחת ולתמיד אספנו את שלל המיתוסים המוכרים וביררנו האם הם נכונים. 

 

  1. קור לא גורם לצינון

    אנחנו הולכים לנפץ לכם עכשיו את המיתוס הכי גדול שיש לכם על חורף – קור לא גורם למחלות. "מזג אוויר קריר לא יכול באמת לגרום לך להצטנן", מסביר ד"ר אד פולי ומסייג, "אבל כשקר, אנשים נוטים להתקבץ בחללים סגורים, אז יש קשר בין חודשי החורף הקרים לבין עלייה ברמת התחלואה".

    ד"ר ארנון שחר, מומחה ברפואת משפחה במכבי שירותי בריאות מסכים ומוסיף: "הקור עצמו לא גורם לנו להיות חולים, הווירוסים והחיידקים הם שגורמים לנו לחלות. הטמפרטורות הנמוכות והצפיפות בחדרים הם אלו שגורמים לנו לחלות, כי הם גורמים לווירוסים לשגשג בסביבה שנוחה להם. הקור עצמו לא מחליש את מערכת החיסון והוכחה לכך היא שאנחנו רואים שבמקומות קרים יותר בעולם, כמו בסקנדינביה, אין שיעור מחלות גבוה יותר".

  2. הראש שלכם לא כזה שברירי כמו שחשבתם

    יכול להיות ששמעתם בעבר שכ-50% מחום הגוף שלכם הולך לאיבוד דרך הראש. בפועל, מדובר
    ב-7-10% בלבד. לכן, יהיה נחמד לחבוש כובע גרב בחורף, אבל זה לא עניין של חיים או מוות. "הגוף שלכם עובד קשה בשביל לחמם את המוח, אז אתם אכן מאבדים קצת חום מהראש", מסביר פולי, "בכל זאת, אם יש שמש בחוץ בחורף, כדאי לשים כובע כדי להגן על הראש מנזקי השמש, למשל בזמן סקי". 

  3. שמרו על הרגליים חמות

    הכלל הידוע הוא שאם הרגליים חמות, כל הגוף חם, ומסתבר שהוא לא כל כך רחוק מהמציאות. "בדרך כלל ממליצים לא להסתובב בחורף בלי נעליים", מתאר פולי ומסביר, "אם הרגליים שלכם קרות, אתם תחוו ירידה בכמות זרימת הדם, מה שיגביר את הסיכון לחלות, במיוחד אם אתם סובלים מסוכרת או ממחלות אחרות. בכל זאת, כנראה שזמן קצר בלי נעליים לא ישנה משהו אצל רוב האנשים".

    "אתה לא תתקרר מזה שהלכת יחף בבית. כדי לחלות אנחנו צריכים להיחשף לווירוס או חיידק שיגרום למחלה", הסביר ד"ר עודד מזור מ"כללית" בראיון למהדורה המרכזית ופירט, "יש תאוריות שמדברות על כך שמערכת החיסון מושפעת מהבדלי טמפרטורות וזה יכול לגרום לכך שאולי נהיה חשופים יותר למחלות כאלה או אחרות, אבל עדיין, אם אין את הווירוס או החיידק הטמפרטורה לא תשנה". 
  4. אחרי שפעת אתם לא הופכים לסופרמן

    אם חשבתם שאחרי שהצטננתם פעם אחת בחורף אתם חסינים לנצח, אז טעיתם. "למרבה הצער זה שקר. העמידות שמפתחים לצינון נמשך רק פרק זמן קצר", מדגיש פולי, "בנוסף, וירוסים של צינון מפתחים מוטציות בזמן כל כך מהיר שקשה לפתח אליהם חסינות כלשהי. עם זאת, אם עברת תקופה במהלכה לא נחשפת לשום וירוס, אתה עלול להיות בסיכון רב יותר לחלות". 

  5. אל תפסיקו לאכול מרק עוף

    תרופת הסבתא המוכרת והידועה, עומדת גם במבחן התוצאה, ואתם יכולים להמשיך ליהנות ממרק עוף כשאתם חולים בידיעה שזה אכן עוזר. "מרק עוף יכול לסייע, בזכות העובדה שהוא מכיל ויטמינים, מינרלים וחלבונים. מרק הוא דרך טובה להכניס נוזלים נוספים לגוף", מסביר פולי ומדגיש, "יש למרק חשיבות בהקלה על התייבשות, שעלולה לגרום לנו להרגיש עוד יותר רע. אחרי הכל, מרק עוף הוא טעים ויכול להיות שיש לו גם תועלת פסיכולוגית".

    "הוכח בתנאי מעבדה שמרק עוף זה תכשיר אנטי דלקתי, אבל הדבר לא בהכרח הוכח בבני אדם. היתרונות שלו הם הנוזלים, החלבונים והוויטמינים שעוזרים להקל על התסמינים. כנראה שהמהות של מרק העוף היא לגרום לנו להרגיש יותר טוב", מסייג ד"ר שחר.
  6. מחלה היא לא בהכרח תירוץ כדי לוותר על אימון

    "במקרים מסויימים זה רעיון טוב לוותר על אימון, אבל במקרים אחרים אימון לא ישפיע", מסביר פולי ומרחיב, "לדוגמה, אם אתם חולים בדלקת בדרכי הנשימה, פעילות גופנית קלה יכולה להפחית כאבים, לשמור על מערכת הדם ולתת לכם דחיפה. לצד זאת, לא הייתי ממליץ להתאמץ יותר מדי. אם אתם חולים קשה, כנראה שבכל מקרה לא תרגישו שאתם מסוגלים להתאמן".

    מסקירה של מכון דוידסון עלה שכדי לעזור למתאמנים להעריך את מצבם ולהחליט אם לוותר על אימונים כשהם חולים, חלק מארגוני הבריאות ממליצים על "כלל הצוואר ומעלה". הכלל הזה אומר בפשטות שכל עוד התסמינים נשארים באזור הצוואר והראש – למשל נזלת – אפשר לבצע פעילות גופנית מתונה. לעומת זאת, אם מופיעים תסמינים כלל מערכתיים, כמו כאבי שרירים, חולשה וחום, מוטב לוותר על האימון ולנוח. 
  7. חיסון לשפעת לא יכול לגרום לכם לחלות בשפעת

    כמו כל חיסון, גם לחיסון כנגד שפעת עלולות להתלוות תופעות לוואי מעצבנות, אך זה לא אומר שחליתם בשפעת. "כלל, תגובות לאחר מתן חיסון כנגד שפעת הן נדירות. החיסון מכיל נגיפים מומתים ולכן אינו יכול לגרום לשפעת", מסביר ד"ר דורון דושינצקי, מומחה ברפואת ילדים. "במקרים בהם מופיע זיהום נשימתי סמוך לקבלת החיסון המשמעות היא כי החיסון ניתן כבר בתקופת הדגירה של השפעת, כך שהמחלה הייתה מופיעה בכל מקרה ללא קשר לחיסון, או שהמחלה נגרמה על ידי מחולל אחר ולא על ידי נגיף השפעת". 

  8. ויטמין C – החבר הטוב החדש שלכם

    ידוע שוויטמין C מחזק ומשפר את מערכת החיסון שלנו, אבל האם כדאי לצרוך עוד ממנו בזמן החורף? "ויטמין C טוב לתפקוד מערכת החיסונית והריאות", מסביר פולי, "נטילת מנה במשך יום יומי יכולה להועיל, אבל נטילת מינון גבוה במשך זמן רב לא תשפיע. נטילת יותר מדי ויטמין סי רק תגרום לעודפי שתן".

    כדי לצרוך כמות יפה של ויטמין C, ישנם מספר מאכלים נהדרים: ""פירות הדר, קיווי וגויאבות מכילים כמות יפה של ויטמין C ובננות עשירות במגנזיום", מפרט ד"ר דורון כרמי, מומחה באנדוקרינולוגיה וברפואת ילדים, "הקפידו על צריכה יומית מרובה של ירקות בצבעים שונים המכילים אנטיאוקסידנטים – חומרים מנטרלי רעלים המועילים לחיזוק מערכת החיסון של הגוף".