בסקר שפורסם במרץ האחרון עלה כי למעלה מ-70% מהאמריקאים לוקחים את הנייד לשירותים, כאשר רובם גולשים ברשתות חברתיות. "ישיבה ממושכת בשירותים גורמת להחמרה של תסמיני טחורים", אומרת ד"ר אורלי סנה ארביב, מנהלת המערך לדרכי עיכול במחוז ירושלים בקופת חולים כללית, "לכולנו יש טחורים, אלו כלי דם שממוקמים באזור פי הטבעת, ומסייעים בשליטה על איטום פי הטבעת. אך ישיבה ממושכת בשירותים יוצרת החמרה בתסמינים: הווריד מתנפח, בגלל חוסר סרקולציה (בדיוק כפי שיש דליות ברגליים) והתוצאה היא כאבים ודימום של טחורים חיצוניים, שמפריעים לאיכות החיים שלנו".

ואם זה לא מספיק, ישיבה ממושכת בשירותים תורמת גם לצניחה של רצפת אגן. "נשים בעיקר צריכות להיזהר מכך בגלל האנטומיה שלהן. הצניחה מערבת כמה איברים ביניהם האזור הגניטלי הנשי שיש לו סיבות משלו לצניחה כמו הריונות. ישיבה ממושכת תשפיע גם על זה". 

 

 כמה זה "יותר מדי זמן" בשירותים?

"אני אומרת למטופלים שלי, תיכנסו לשירותים רק כאשר אתם צריכים להתרוקן, ההמלצה היא 10 דקות לכל היותר, ובוודאי שלא לשבת מעל 20 דקות".

ההתרוקנות משתנה מאדם לאדם, יש שמתרוקנים כל יום בבוקר, ויש שלא מתרוקנים מדי יום. מה שבטוח ההתרוקנות אמורה לקרות מתוך צורך, עדיף לא לכפות אותה ולא לדחות אותה. ואם אתם יושבים באסלה יותר זמן ממה שלקח לכם לעשות את הצרכים שלכם, סביר להניח שזה יותר מדי.

לדברי שני אלגזי, פיזיותרפיסטית לשיקום רצפת אגן במכבי שירותי בריאות, להבדיל משתן שעוזר בחיזוק רצפת אגן כאשר מתאפקים. במקרה של צואה רצוי להתרוקן ברגע שמתעורר צורך ולא לדחות את זה. "אם מתאפקים, הצורך ייעלם אבל אצל כל אחד הוא יתעורר בזמן אחר, אצל אחד הוא יתעורר שוב אחרי שעה ואצל מישהו אחר הוא יכול להתעורר גם אחרי יום. כשמתאפקים במתן צואה זה יכול להקשות על היציאה שלה לאחר מכן". 

 

 

 

איך נכון לשבת בשירותים?

"ישיבה רגילה על אסלה, כפי שרובנו נוהגים לשבת, מקשה על הגוף לשחרר את הצואה. השתופפות או כריעה – מנח המדמה סקווט עמוק וקיים באזורים כמו הודו וסין (חור קליעה) יוצר זווית קלה ונוחה. ההמלצה היא להגביה את הרגליים על שרפרף ואז הזווית להתרוקנות משתפרת. אך הדבר הכי חשוב הוא לנפח או להכניס את הבטן אבל לא ללחוץ כלפי מטה כי זה יכול ליצור לאורך זמן נזק לרצפת האגן", אומרת אלגזי.

"תיכנסו לשירותים בשביל להתרוקן, ולא בשביל שום 'פעילות' אחרת", אומרת ד"ר סנה, "אם יש בעיה ביציאה אפשר לפתור אותה עם ישיבה נכונה, דיאטה מתאימה – שתיית מים מספקת ואכילת מזון מגוון ועתיר סיבים ופעילות גופנית, בעיקר אירובית, שיכולה לשפר את פעילות מערכת העיכול ומצב הסטרס והמתח היומיומי שמשפיעים גם הם על היציאות שלנו. ההמלצה שלנו כמובן היא לא להיכנס עם עיתון ולא עם טלפון לשירותים, שמעבר לכך שגורם לישיבה ממושכת, הוא הופך למצע של חיידקים".