נפילות הן דבר אנושי שקורה לכולנו, אולם הן נעשות מסוכנות במיוחד כאשר הן מתרחשות בקרב אוכלוסייה מבוגרת. סרטם של יגאל שילון וארז טל ששודר השבוע בקשת 12 הוא תזכורת כואבת עד כמה מעידה אקראית בבית עלולה להיגמר רע מאוד ועם השלכות חמורות על המצב הגופני ואיכות החיים. בסרט משתף איש הטלוויזיה והקולנוע יגאל שילון כיצד מעד במדרגות ביתו באישון הלילה לפני כשנתיים. הנפילה האקראית גרמה לפגיעת ראש והותירה אותו משותק וכאוב עד היום.

"הסטטיסטיקה מעידה כי בכל שנה אנשים קשישים חווים נפילות: אחד מכל שלושה בגיל 65 ומעלה, וכל קשיש שני מגיל 75 ואילך", אומר לנו ניצן שקל, מנכ"ל רשת "גודלייף" (GoodLife), המציעה מוצרים לגיל השלישי. "לצערנו, הנפילות הללו בעלות השלכות קשות, ולעיתים קשות מאוד. למעשה,
40% ממקרי פטירת אנשים קשישים בישראל נגרמים מנפילה או מתוצאותיה. ואם הנתון הזה לא מספיק, עצוב לדעת ש-20% מהקשישים שחווים נפילה צפויים לסיים את חייהם עד שנה מיום הנפילה. אירועים אלה משנים לחלוטין את חייו של הקשיש, ואת חיי בני משפחתו. הנפילות הופכות אנשים עצמאיים ומתפקדים לסיעודיים, אשר נתמכים ותלויים באחר", אומר שקל. 

>> כך תוודאו מניעת נפילות בבית
אבל אולי הנתון הכי עצוב הוא שמרבית הנפילות קורות בבית, ואת רובן ניתן היה למנוע בזכות מודעות מוגברת לחשיבות שבהתאמת הבית לגיל השלישי. 
הינה כמה מהאביזרים שמומלץ להשקיע בהם מחשבה: 

 

  1. חדר הרחצה

    לדברי שקל, מרבית הנפילות מתרחשות במקלחת, ולכן מומלץ להתקין מעקה בטיחות, שלא דורש התעסקות מיוחדת. המוט מספק תמיכה ועזרה ביציאה מהמקלחון או האמבטיה ואפילו בקימה מהאסלה.
    ההתקנה קלה ומהירה, כך שלא צריך קידוח ברצפה או בתקרה, וניתן לנייד את המוט להיכן שרוצים.
  2. חדר השינה

    לא מעט קשישים מתקשים לעבור ממצב שכיבה לישיבה, במיוחד אחרי שינה ארוכה. הדבר עלול לגרום לנפילות, ועל כן מומלץ להיעזר במעקה מיטה ורסטילי, שמטרתו לא רק למנוע נפילה במהלך השינה, אלא הוא גם משמש כידית אחיזה להתרוממות ממצב שכיבה ואף כולל כיס פנימי להנחת אביזרים כמו הטלפון הנייד, שלט הטלוויזיה או המשקפיים.
  3. חדר האירוח

    הרהיט הכי פופולרי בחדרי האירוח היום הוא הנשכנים: אותו שולחן צד שצמוד לספה ומאפשר להניח את כוס הקפה מבלי לקום מהספה. בדומה לזה, רשת גודלייף מציעה שולחן צד מסתובב שכולל גם מעקה קימה ממצב ישיבה לעמידה. השולחן נועד לשמש כשולחן אוכל, כשולחן עבודה עם מקום ללפטופ, או כמשטח לכוס קפה ולספר.

  4. כורסת ישיבה

    כולנו אוהבים להתפנק בכורסה אורתופדית לרביצה נעימה. כדי למנוע נפילה, מומלץ להיערך עם רהיטים מסייעי קימה, כמו למשל כורסת קימה בעלת מנגנון הפעלה באמצעות שלט חשמלי, שתביא את היושב למצב שכיבה ואפילו לעמידה בצורה בטוחה ואופטימלית – והכול בלחיצת כפתור. 
    יגאל שילון במהלך השיקום במרכז הרפואי רעות (צילום: מתוך "מה קרה ליגאל שילון?", קשת12)
    גם מעידות פשוטות עלולות להיות בעלות השלכות קשות. יגאל שילון | צילום: מתוך "מה קרה ליגאל שילון?", קשת12
  5. שעון חכם

    גם השעון יכול להודיע על נפילה. שעון היד החכם משמש כטלפון, כמצלמה וכלחצן מצוקה. הוא יקל על הקשישים ביומיום ובעיתות מצוקה, מאחר שהוא משמש כטלפון לשיחות נכנסות ויוצאות, והוא כולל מצלמה, לחצן חירום ואף אפשרות לאתר את האדם בשעת צרה. השעון, הקבוע על היד ועמיד למים, יעזור לשמור על הקשישים שזקוקים לביטחון בתוך כותלי הבית או בית האבות ומחוץ להם. שעון-טלפון הוא בעל חיישן מהירות המתריע על נפילה של הקשיש העונד אותו ואף מודיע על כך לאנשי הקשר או למוקד הרפואי. בנוסף, השעון מתזכר לקחת תרופות ומאפשר לצלם מרחוק את מי שעונד אותו בכל רגע נתון, במקרי חירום, באמצעות האפליקציה. כמו כן, האביזר החכם מודד את הדופק ומאפשר לשדר את המידע החוצה דרך אפליקציה לגורמים רפואיים.
  6. מקל הליכה

    לצורך יציאה מהבית, למתקשים בהליכה, ממליצים להתאבזר במקל הליכה צבעוני וססגוני, שנותן תמיכה קבועה תוך כדי הליכה.