בתביעה שהוגשה בזמן האחרון נגד מכון כושר "הולמס פלייס" נדון מקרה של מתאמן, שלאחר חימום של מספר דקות על הליכון הוא עבר למצב ריצה. לטענתו ההליכון נעצר לשנייה, מה שהוביל לנפילה ולשבר ביד. התביעה התקבלה ונפסק פיצוי בגובה 12,000 שקלים. במקרה אחר, נדונה תביעה נגד מכון "פיתנס-האוס", שם מתאמנת טענה שעלתה על הליכון ונחבלה בכתף. נקבע כי התאורה במקום הייתה חלשה וכי המתאמנת לא יכולה הייתה לראות שההליכון פעל במהירות. עם זאת, יוחס לה "אשם תורם" בגובה 25% כיוון שהכירה את המקום ואת תנאי התאורה בו ונקבע כי היא יכולה הייתה לנקוט משנה זהירות לפני שעלתה על המכשיר. נפסק פיצוי של 52,500 שקלים שהופחת ל-42,000 שקלים.

לדברי עו"ד איתי נאור צברי, מומחה לתביעות נזיקין ורשלנות רפואית ממשרד עורכי דין רובינשטיין - יקירביץ, 
היו גם מקרים בהם לא הוכחה רשלנות של מכון הכושר. למשל, בתביעה שהוגשה נגד "מילאד ואסף ימין" טענה מתאמנת כי איבדה לפתע שליטה על המכשיר, נפלה ושברה את ידה. התביעה נדחתה ונקבע כי היא לא הוכיחה שמפגע או ליקוי בהליכון הם שגרמו לנפילה וכי לא מן הנמנע כי שימוש לא זהיר שלה הביא למעידה. כך גם בתביעה נגד "צמז"ח עולם הספורט" נדחתה טענה של מתאמן שנפל מהליכון, נחבל וטען כי ההליכון האיץ בפתאומיות. נקבע כי גרסתו לא הייתה סבירה והוא זה שנהג בחוסר זהירות ובפעולותיו גרם להאצה ולנפילה.

הנה כמה סוגיות שחשוב שתדעו את הזכויות שלכם, לדברי עו"ד איתי נאור צבר.

  1. עד כמה ניתן לחייב את מכון הכושר באחריות לנזקי גוף שאירעו בזמן אימון?

    כנגד חדר כושר שהפר את החוק קיימות עילות תביעה ברשלנות ובהפרת חובה חקוקה. למשל, אם חדר כושר אפשר לילד מתחת לגיל 6 להתאמן והוא נפגע בעת האימון, או במצב שלא היה פטור לנוכחות מדריך ולא היה מדריך במתחם.

    עם זאת, על חדר כושר לא חלה אחריות מוחלטת ובית המשפט יבחן האם הייתה התרשלות של המכון או המדריכים מטעמו, האם ניתן היה לצפות את הסיכון ולמנוע אותו והאם יש קשר סיבתי בין האירוע לפגיעה. ככל שהמתאמן יצליח להוכיח כי נזקיו נגרמו כתוצאה מהתרשלות, יחויב המכון בתשלום פיצוי לנפגע.

    בית המשפט יבחן את נסיבות העניין ואת ההתנהגות, כולל את שאלת ה"אשם התורם" של הנפגע, שאמור להיות מודע לסיכון הכרוך באימון גופני בחדר הכושר ולהיזהר.  

  2. האם קיימים מקרים נוספים בהם עלול להיגרם נזק ומכון הכושר יהיה אחראי?

    מעבר לפגיעות ממכשירים, יכולות להישמע טענות כלפי מדריך שגרם לנזק. בית המשפט יידרש לבחון את הקשר בין ההתנהגות הנטענת לבין הפגיעה, מאחר שמכון הכושר נתפס כאחראי על תפקידו של המדריך ואחראי על פעולות שעשה בעת ביצוע תפקידו.

    יכולות גם להיות תביעות שונות שיוגשו נגד מכון כושר בגין נזקי גוף ללא קשר לאימון גופני. למשל, פגיעה בשל החלקה במלתחות או בעת ניקיון הרצפות. כל מקרה ייבחן לגופו וייקבע האם ניתן היה לצפות את הפגיעה, להימנע ממנה וכדומה. 



  3. האם קטינים יכולים להתאמן בחדר כושר?

    על פי החוק (למעט מספר חריגים), בעת הפעלת מכון כושר יהיה נוכח במקום מדריך ללימוד אופן הפעלת המכשירים ופיקוח על המתאמנים. במקרה של קטינים, חובה שיהיה נוכח מדריך בעל הסמכה לאימון קטינים.

    מספר הקטינים שמותר לאמן בו זמנית קבוע בתקנות ומבוסס על גיל המתאמנים וסוג הפעילות. למשל, נקבע כי באימון מכשירי התנגדות ומכשירים אירוביים המספר המרבי של קטינים בגילאי 6 – 14 יעמוד על 8 מתאמנים, ובגיל 14 – 18 יעמוד על 15 מתאמנים. באימון משקולות בגילאי 6 – 14 יעמוד המספר על 5 מתאמנים, ובגילאי 14 – 18 יעמוד המספר על 10 מתאמנים.

    כמו כן, ישנם מכשירים כמו מכשירי אירובי, התנגדות ומשקולות חופשיות שעל חדר הכושר לא לאפשר להשתמש בהם אלא אם המכשיר תוכנן והותאם לאימון קטינים ומותאם לגודלם. 

    מתי לא צריך מדריך? בתנאים מסוימים, יש כיום פטור לחובת נוכחות מדריך, אך רק באימון לבוגרים: פטור בחדר כושר בבניין שבו מתאמנים רק הדיירים, פטור לחדר כושר במקום עבודה, פטור מיוחד בחדרי מלון ופטור כאשר כמות המתאמנים קטנה מ-100. 

    בחוק הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים, נקבע כי חלה חובה להציב דפיבריליטור במכון כושר המונה מעל 500 מתאמנים קבועים לפחות. 



  4. מתי נדרשת הצהרת בריאות ומתי תעודה רפואית?

    בשונה מהמצב בעבר, שבו נדרשה תעודה רפואית מראש לקבלה למכון, כיום החוק מקל ומאפשר קבלת מתאמן לאחר מילוי הצהרת בריאות, חתומה על ידי המתאמן, המאשרת כי הוא אינו סובל מבעיה רפואית העלולה לסכנו.

    בהצהרת הבריאות, שפורסמה בתקנות מכוני כושר, נכללות שאלות בקשר למערכת הלב והנשימה, מחלה כרונית המגבילה פעילות גופנית, או הריון בסיכון. ככל שהמתאמן ענה בחיוב על אחת השאלות בהצהרת הבריאות, המכון יוכל לקבלו רק אם יביא גם תעודה רפואית שבה אישר רופא כי אין סיכון לבריאותו.



    על פי החוק, על מכון הכושר לדרוש חידוש חתימות של מי שחתום על הצהרת בריאות - כל שנתיים. ממתאמן שנאלץ להביא גם תעודה רפואית – יידרש חידוש אחת לשנה. ביחס לקטינים, מעבר להצהרה או לתעודה, יש צורך גם בחתימה בכתב על הסכמת ההורים לאימון במכון הכושר.

  5. האם ישנה הגבלה לגיל המרבי בו ניתן להתאמן בחדר הכושר?

    בעקרון אין הגבלת גיל, למעט קטינים מתחת גיל 6, שלגביהם הותר אימון בחדר כושר אם מדובר בטיפול שיקומי, יחד עם פיזיותרפיסט.