כמו בכל חורף, לצד סידור ארונות הבגדים מחדש, הוצאת שמיכות הפוך מהבוידעם ופתיחת עונת המרקים, אנחנו מאווררים מחדש מיתוסים ישנים שלמדנו עוד מבית סבא וסבתא. עם פתיחת עונת החורף, ננסה לעשות סדר בשלל המיתוסים על מחלות חורף וילדים -  האם מותר לצאת עם שיער רטוב? האם חייבים לגרוב גרביים? באמת אפשר להתקרר? פנינו לד"ר ערן נבו מומחה ברפואת ילדים מכבי שירותי בריאות, ולפניכם המדריך המלא. 

למה בעצם אנחנו חולים יותר בחורף? 
"כפי שלמדנו בקורונה, הסיבה העיקרית טמונה במחסור באוורור ויותר צפיפות. בחורף, הילדים שוהים בחללים קטנים, צפופים ולא מאווררים מספיק וזו הזדמנות מצוינת לווירוסים לעבור מאדם לאדם. לכן ככל שנקפיד על אוורור נאות ושטיפת ידיים תכופה נקטין משמעותית את מקרי החשיפה וההדבקה", עוד אומר ד"ר נבו שיש סיבה נוספת וחשובה. "אצל כולנו מתגוררים וירוסים וחיידקים במקומות שונים על פני הגוף, לאורך כל השנה; חלקם משגשגים יותר בתנאים הקשורים לחורף. במערות האף, למשל, ירידת הטמפרטורה והאוויר היבש של תקופת החורף יוצרים סביבת מחייה אופטימלית לווירוסים".

ומה לגבי המיתוסים? הנה כמה מהבולטים בהם. ספוילר: רובם לא נכונים. עכשיו אפשר להתחיל.

  1. "תתלבשו חם שלא תתקררו" – לא נכון

    "אנחנו חיים בישראל, ולמרות שיש הבדל בין מישור החוף להרים או למדבר (היכן שהטמפרטורות יכולות לפרקים להתקרב לאפס ואפילו לרדת עוד קצת) יציאה קצרה החוצה לא גורמת לצניחת טמפרטורות הגוף. לכן טיול קצר לסופר השכונתי, לבית של חבר קרוב וכדומה לא תגרום לילדים להתקרר. למעשה אלו כלל לא הטמפרטורות הנמוכות שגורמות למחלות אלא הווירוסים והחיידקים. שהות ממושכת בקור אכן מורידה בהדרגה את חום הגוף, מה שמחליש את המערכת החיסונית ומאפשר לזיהומים להרים את הראש – אבל בטמפרטורות הממוצעות בארץ יידרש זמן ממושך בחוץ", מסביר ד"ר נבו. 

     

     

  2. "אם תצאו עם שיער רטוב -  תהיו חולים" – לא נכון

    "נכון ששיער רטוב מגביר את איבוד חום הגוף, אולם היות שרובנו יוצאים לבושים היטב, בטמפרטורות בארץ, האובדן, כאמור, יחסית זניח. כשקר במיוחד ואם אתם יוצאים לתקופה ארוכה (טיול למשל) כדאי לחבוש כובע אבל יציאה קצרה מהבית בשיער רטוב חסרת משמעות".
  3. "אם לא תגרבו גרביים - תהיו חולה" – לא נכון

    "בדומה לראש, אובדן החום מכפות הרגליים שולי, ילדים אוהבים ללכת יחפים ולחוש את המרקמים ברגלים. הליכה בבית ללא גרביים לא מזיקה ולא תגרום למחלה".
  4. "מרק עוף זה הפניצילין היהודי" – נכון

    "הנה מיתוס אחד מבית סבתא שיש בו אמת! מרק עוף (ולצמחונים בינינו מרק ירקות עשיר) אכן מסייע בהחלמה. המרקים מכילים מלחים מרובים, קלוריות וחום שדרושים לנו להתגבר על מחלות. בישול ירקות ובשר במים משמר מצוין את הערכים התזונתיים, המרק מסייע למערכת החיסונית, מקל על הליחה ועוד". 

     

      

  5. ויטמין C מחזק את המערכת החיסונית ומונע מחלות – נכון ולא נכון

    "אכילה מסודרת ומגוונת מספקת לגוף את שלל הוויטמינים הדרושים לו. תוספת ויטמינים מעבר לכך לא הוכחה כמונעת מחלות או כתורמת למערכת החיסונית ולהחלמה. מאידך, ילדים במהלך מחלה נוטים לאכול פחות (כבר המלצנו על מרק עוף?) ולכן מתן פירות וירקות או כוס מיץ תפוזים סחוט טרי (ולא מיץ קנוי שמכיל בעיקר סוכר) בהחלט יכולים לסייע לקיצור המחלה ולהתאוששות".
  6. "חום גבוה מסוכן לבריאות" - נכון חלקית

    "חום מעל 41.5 מעלות מוגדר מסוכן. כאשר החום גבוה מומלץ לתת לילדים תרופה להורדת חום, לאוורר ולקרר את החדר וניתן לעשות אמבטיה פושרת, או להוריד בגדים. רק אם לאחר שעה ממתן תרופות להורדת החום אין שיפור כלל מומלץ לפנות לבדיקת רופא – קחו בחשבון שתרופות להורדת חום מורידות בערך מעלה עד מעלה וחצי, כך שאם החום ירד מ 40 ל-38.5 אנחנו מרוצים". 

     

      

  7. אנטיביוטיקה תמיד עוזרת - לא נכון

    "אנטיביוטיקה מסייעת לטיפול במחלות חיידקיות בלבד. הרוב המוחלט של מחלות החום בילדים הן דווקא ויראליות ובהן אנטיביוטיקה לא רק שלא תסייע אלא יכולה להזיק ולפגוע בחיידקים הטובים בגוף. כמו כן שימוש מוגבר יכול להוביל ליצירת זנים עמידים לטיפול וככלל מומלץ שלא לצרוך אנטיביוטיקה לשווא". אז מהי כן התרופה האולטימטיבית? לדברי ד"ר נבו, מדובר בנשיקה. "אני תמיד נזכר בשירה של חוה אלברשטיין 'כל שעה נשיקה (כל שעתיים חיבוק) תרופה זו אין לשמור מילדים ותינוקות, לקחת בין הארוחות ועם הארוחות'".