לא לשוחרי בריאות בלבד - הכתבה הבאה לא באה להמיר אתכם לטבעונות, רק לגרום לכם להשתכנע ששייק ירוק, לא מיועד רק ל'משוגעי בריאות', אלא לכל מי שהיה שמח לעשות משהו למען הבריאות שלו גם בלי החלק של 'הוויתור הכואב'. בעידן השפע הנוכחי שבו כולנו נהנים לצרוך מידי פעם קצת ג'אנק פוד - איזון הוא המפתח, והוספה של שייק ירוק אחד ליום הוא אמצעי מצוין בדרך לאיזון.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

יש משפחה אחת גדולה של מזון שעליה מעולם לא היה ויכוח באשר לבריאות שלהם - ירקות ירוקים, הלא הם ה-greens, שהם המרכיב העיקרי בשייק הירוק. בין אם מדובר בעלים ירוקים טריים כמו חסה, מנגולד, עשבי תבלין, עשבי בר, נבטים, מוצרי ירוקים קפואים או אבקות.

שומר על גוף נקי מפסולת ודלקות

מלבד כמות הוויטמינים, המינרלים והאינזימים הגבוהה שבהם, הירוקים עשירים בכלורופיל, שדומה במבנהו למולקולת ה'הם' של ההמוגלובין ובכך 'נותן תגבורת' לתפקוד ההמוגלובין הקיים. הכלורופיל מסייע לטיפול באנמיה, מהווה נוגד חמצון חזק, מאזן מקרי חומציות גבוהה בקיבה, מפחית דלקתיות, ובעיקר מסייע בניקוי וטיהור הדם מחומרי פסולת טבעיים של הגוף.

ככל שנשמור את הגוף שלנו 'נקי' יותר מבפנים, ניפטר בהצלחה מפסולת, בין אם זה תוצרי פירוק טבעיים של הגוף או חומרים לא רצויים שהכנסנו לגוף דרך האויר או האוכל, כמו חומרי שימור והדברה.

סלט ירוק עם רוטב מושלם (צילום: צילום מסך, תוצרת ישראל)
סלט ירוק עם רוטב מושלם | צילום: צילום מסך, תוצרת ישראל

סלט או שייק?

אפשר גם לאכול סלט שמורכב מעלים ירוקים, אבל בפועל - לא כל אחד מתחבר לטעם המר של העלים. מה עוד, שעל מנת לצרוך את הבריאים ביותר, עלינו לשאוף לאכול את העלים הכהים והמרים יותר, כמו בייבי, קייל, מנגולד, תרד, כי ככל שהם כהים יותר הם מכילים כמויות גדולות יותר של נוטריאנטים וכלורופיל.

יתרון בריאותי נוסף לטובת השייק הוא שהבלנדר עושה עבורנו את מרבית עבודת הגריסה של הקיבה, כך שתהליך העיכול וספיגת חומרי ההזנה משתפר פי כמה מאשר אם אכלנו סלט. בהשוואה בין שייק לתבשיל עלים ירוקים - העיכול אמנם משתפר בתבשיל לעומת סלט, אך הרבה מהרכיבים התזונתיים נהרסים בבישול.  

השילוב המנצח של פירות מתוקים עם עלים מרים, הוא זה שיוצר לנו בסופו של דבר מוצר שהוא עדין בטעמו, מרווה וסימביוטי. הפירות מעדנים את טעמם המריר של העלים הירוקים, והעלים הירוקים בתמורה ממתנים את מתיקותם, ומפחיתים את הערך הגליקמי (פוטנציאל העלאת רמת סוכר בדם) הגבוה והפחות רצוי של הפירות. בכל מקרה, יש לזכור ששייק ירוק לאו דווקא יתאים לסכרתיים או לנוטלים תרופות לדילול דם על בסיס קומדין.

שייק ירוק יכול לשבש פעילות של תרופות

מגוון של super foods במנה אחת

בנוסף לצריכה הגבוהה של ירוקים שמושגת בזכות השייק הירוק, שייק ירוק מאפשר לנו לצרוך באופן יומיומי גם מגוון של מזונות על (super foods) שאינם מקבוצת הירוקים, שעשירים בחומצות שומן טובות, בחלבונים, בוויטמינים ומינרלים רבים ובנוגדי חמצון. חלקם מוכרים, כמו פירות יער, שקדים ואגוזים שונים, חלקם מוכרים קצת פחות, כמו פרי האסאי הקפוא שמגיע ממיערות הגשם, זרעי הצ'יה מדרום אמריקה וזרעי ההמפ המופקים מצמח הקנאביס ואבקות חלבון צמחיות (אפונה, סויה), למקרה שאתם עוסקים בפעילות ספורטיבית מוגברת שדורשת תוספת חלבון לתפריט שלכם.

אנשים שמתמידים בשתיית שייקים ירוקים מעידים על שיפור בהרגשה, בחיוניות, בעיכול, בחיזוק השיער והציפורניים ובחיסוניות כנגד הצטננויות ומחלות חורף. מבחינת קלוריות, ככל שתשתמשו בכמות גדולה יותר של פירות ורכיבים שומניים כמו אגוזים, שקדים וזרעים, וככל שתשתו כמות גדולה יותר של שייק, כך הוא יכיל יותר קלוריות. 

8 מרכיבים לשייק ירוק מוצלח:

  1. עלים ירוקים טריים אורגניים. אם יש משהו אחד להתעקש עליו שיהיה אורגני בשייק, אלו העלים. העלים הירוקים, בגלל שטח הפנים הרחב שלהם מקבלים כמות ריסוס לא מעטה בגידול הקונבנציונאלי (וזה לא יקר יותר מאלה שבסופר). אתם יכולים להתחיל מהירוקים העדינים יותר בטעמם כמו חסה, ויכולים שלא. לאמיצים שביניכם ממליצה להשאיר את החסה לסלט וללכת על ההארד קור של הירוקים הכהים, כמו תרד, קייל, מנגולד, כוסברה, ולמתן לפי הצורך את המרירות עם בחירת פירות נכונה.
  2. פירות. התחילו מיחס גבוה יותר של פירות לעומת ירוקים, ועם הזמן נסו להפוך את היחס לטובת הירוקים.

    כמות מנות פרי סבירה למנה אחת - 2-2.5 מנות פרי, שזה למשל: ½ תפוח, ½ בננה קטנה, 1 תמר מג'הול, ½ כוס קוביות פרי קפוא. במידה ואתם בדיאטה שכוללת ספירת קלוריות הגבילו את כמות השייק לכוס קטנה בלבד כמנת ביניים.
    סוגי פירות - הטעם החמוץ מפחית את טעמם המר של העלים. למשל, קיוי, אננס קפוא, פירות הדר, או אפילו כף מיץ לימון אם אין את כל אלה. אם חסרה מתיקות הוסיפו פירות מתוקים - תמר, בננה, אננס, מנגו. זכרו שתמיד אפשר להוסיף ולתקן לפי הטעם, עם הזמן והניסיון תראו שגם זה יבוא לכם בול.
    הקפאת פירות ביתית - הקפאת פירות, בעיקר אלו עם אחוז הסוכר הגבוה, כמו-בננה, מנגו, מלון, אננס, מעניקה מרקם קטיפתי וקרירות מרעננת לשייק.

  3. פירות יער קפואים ואסאי קפוא או באבקה. עשירים בנוגדי חמצון. מעניקים לשייק צבע סגול עמוק בלתי ניתן לסירוב, לפחות לילדות ולנשים שביננו.

  4. שורש ג'ינג'ר טרי. חוץ מהטעם המרענן, לג'ינג'ר יש תכונות של חיזוק זרימת הדם והעיכול, ובכך מסייע למרכיבי השייק להיספג טוב יותר. אפשר לשטוף טוב, ואפשר לקלף. הקליפה דקה מאוד ותתקלף אפילו עם החלק האחורי של הסכין.

  5. שומנים וחלבונים. לשייק משביע יותר, עם ערך קלורי גבוה יותר.

    מה להוסיף? שקדים, קשיו, פקאנים, גרעיני דלעת (עדיף מושרים, לא חובה) או חמאות מזרעונים כמו זרעי המפ, זרעי צ'יה, זרעי פשתן.
    כמות - בין כף ל-2 כפות לכוס גדולה.

  6. אבקת חלבון צמחית. לרוב על בסיס חלבון סויה או חלבון אפונה. בעיקר לספורטאים.

  7. ירוקים קפואים. לא חובה. מרוכזים מאוד מבחינת הערך התזונתי. ניתן להשיג בחנויות טבע וישירות מהמגדלים. יתרון בעיקר כשאין זמן להתעסק עם שטיפת עלים.

    מה לקנות? מיץ עשב חיטה/שעורה, ספירולינה, מנקאי.

  8. אבקות ירוקות. דומות באיכותן לירוקים הקפואים, אבל תהליך הייבוש המביא לריכוז הגבוה של הערכים התזונתיים גורם גם לטעם להיות מר ודומיננטי יותר. היתרון - איך צורך בהקפאה.

    מה לקנות? ספירולינה, כלורלה, עשב שעורה, צמח המורינגה, תערובות של אצות, תערובות של ירוקים.

שייק ירוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שייק ירוק | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מתכון שייק ירוק עדין למתחילים

  • 2 תפוחים ירוקים
  • 1 כוס מיץ תפוזים
  • חבילה כוסברה או פטרוזיליה
  • 1 מיץ עשב חיטה קפוא (אפשר גם בלי).

מתכון שייק עשיר וקליל (2 מנות)

  • 2 תפוחים
  • ½ כוס אוכמניות קפואות או חצי חבילה אסאי קפוא
  • ¾-1 כוס אננס קפוא
  • 1תמר מג'הול
  • חופן כוסברה (או כל תבלין אחר שאוהבים), לא חובה
  • ½-1 כוס עלי תרד
  • 2 ספירולינה קפואה/מיץ עשב חיטה קפוא
  • אגודל ג'ינג'ר
  • 1 כף זרעי צ'יאה
  • 1 כף חמאת שקדים
  • 1 כוס מים

עדי אלפנט, דיאטנית קלינית וטבעית, לאומית שרותי בריאות