האם הדרך לגן עדן רצופה בכוונות טובות? מותר להאמין שכן אבל לפעמים המעשים בשטח מאבדים כיוון ועוברים למסלול המהיר לגיהינום. פעילות ספורטיבית סדירה יכולה להיות גן עדן לגוף ולנפש אבל לא פעם משהו או מישהו עלול לשלם על כך מחיר. האירוניה היא, כמו בהתמכרויות אחרות, שהניסיון להפעיל שליטה מוביל בסופו של דבר לאובדן שליטה ולחוסר איזון של הפעילות הגופנית עם סדרי עדיפויות אחרים בחיים.

איך זה קורה? פעילות גופנית משחררת אנדורפינים ודופמין, אותם נוירוטרנסמיטורים המשתחררים במהלך שימוש בסמים. כשמפסיקים להתאמן, הנוירוטרנסמיטורים נעלמים ומכאן במקרים מסוימים הדרך להתמכרות עלולה להיות מהירה.

סקר שנערך בקרב יותר מ-6,000 אנשים בדנמרק, הונגריה, ספרד, בריטניה וארה"ב מעריך שתסמינים של התמכרות לפעילות גופנית נעים בין 0.3 ל-0.5 אחוזים באוכלוסייה הכללית, ו-1.9 עד 3.2 אחוז בקרב אנשים שמתעמלים באופן קבוע.

וגם במקרה הזה יש אוכלוסיות סיכון - מחקר שנערך לאחרונה על אנורקסיה, בולימיה והשמנת יתר, מצא ששיעורי ההתמכרות לפעילות גופנית גבוהים כמעט פי ארבעה בקרב מבוגרים המציגים סימנים של הפרעת אכילה, וכי 39-48% מהסובלים מהפרעת אכילה עוסקים בפעילות גופנית כפייתית.

פציעות הנגרמות כתוצאה מפעילות גופנית מוגזמת עלולות לכלול:

  • נזק למפרקים
  • איבוד מסת שריר
  • נקעים ברצועות
  • שרירים או גידים מתוחים או קרועים

בהתבסס על הקריטריונים להתמכרות התנהגותית, התמכרות לפעילות גופנית מאופיינת ב: 

  • חוסר יעילות. הגדלת כמות הפעילות הגופנית כדי להרגיש את האפקט הרצוי ללא שום יחס ליעילות הפעילות.
  • גמילה. בהיעדר פעילות גופנית, האדם חווה השפעות שליליות כמו חרדה, עצבנות, חוסר שקט ובעיות שינה.
  • חוסר שליטה. ניסיונות לא מוצלחים להפחית את רמת הפעילות הגופנית או להפסיק להתאמן לתקופה מסוימת.
  • זמן. כמות מוגזמת של זמן מושקעת בהכנות לפעילות גופנית, עיסוק בה והתאוששות ממנה.
  • הפחתה בפעילויות אחרות. פעילויות חברתיות, תעסוקתיות ו/או פנאי מתרחשות בתדירות נמוכה יותר או מופסקות.
  • נזקים אחרים. המשך פעילות גופנית למרות הידיעה שפעילות זו יוצרת או מחמירה בעיות פיזיות, פסיכולוגיות ו/או בינאישיות.

הטכנולוגיה משפיעה על ההתמכרות

האם אפליקציות הכושר שמנטרות כל העת את המצב הגופני יכולות להחמיר את המצב? מחקרים מראים ששיעורי ההתמכרות לפעילות גופנית גבוהים יותר בקרב אלה המשתמשים בטכנולוגיות שונות לעידוד הספורט ותוכניות האימון שלהם. לדברי החוקרים, אפליקציות יכולות לעזור לאנשים לרשום אימונים, לעקוב אחר הישגים ולהתחבר לקהילות כושר מקוונות, אך הבעיות יכולות להיווצר כאשר אדם מתחיל להשוות את עצמו ואת מטרותיו לאחרים, מה שעלול להגביר את הלחץ ולעודד תרגילי פעילות גופנית לא בטוחים. 

כשפעילות גופנית פוגשת דיאטה

שילוב קיצוני של פעילות גופנית ודיאטה קיצונית עלול להוביל בקרב נשים לבעיות חמורות נוספות ולסיטואציה קיצונית שנקראת "female athlete triad". אלו 3 הסימפטומים:

הפרעת אכילה. הרגלי אכילה חריגים (דיאטות מוגזמות, אכילה מוגזמת) או פעילות גופנית מוגזמת מונעים מהגוף לקבל מספיק תזונה.

הפרעה בתפקוד הווסת. תזונה לקויה, צריכת קלוריות נמוכה, דרישות אנרגיה גבוהות, מתח פיזי ורגשי, או אחוז נמוך של שומן בגוף עלולים להוביל לשינויים הורמונליים המובילים למחזור לא סדיר או להפסקת הווסת לחלוטין.

צפיפות מינרלים נמוכה בעצמות. חוסר מחזור משבש את תהליכי בניית העצם בגוף ומחליש את השלד, מה שגורם לעצמות להישבר. במקרים הקשים ביותר, ספורטאיות צעירות עלולות לפתח אוסטאופורוזיס כתוצאה מהפרעות אכילה והפרעות בתפקוד הווסת.

6 סימנים שהרגלי הכושר שלכם לא (רק) בריאים:

  1. אתם מתאמנים כדי לפצות על ארוחות או חלקי גוף שאתם לא אוהבים.
  2. אתם תמיד בחדר כושר. אם צוות דלפק הקבלה בחדר הכושר שלכם יודע עליכם יותר מאשר הקולגות לעבודה, ייתכן שאתם מבלים שם יותר מדי זמן. 
  3. אתם מרגישים עייפים רוב הזמן. הרגלים מוגזמים של ספורט מובילים לעתים קרובות לעייפות ותשישות בגלל זמן רב מדי של אימון ולחץ מוגבר על מערכות הגוף. 
  4. אתם משנים תכניות כדי להתאים את לוח האימון שלכם. אנשים אובססיביים לחדר הכושר מוצאים את עצמם לעתים קרובות משנים את התוכניות שלהם או מתכננים פעילויות שיסתדרו עם הזמן הרב שהם עושים כושר.
  5. הרגשות שלכם לגבי פעילות גופנית כוללים תחושות כמו חובה, אשמה וחרדה. כשזה מגיע לפעילות גופנית, המטרה היא להרגיש טוב יותר - לא גרוע יותר.
  6. התוצאות הספורטיביות שלכם מצטמצמות. יותר מדי זמן בחדר הכושר בדרך כלל שווה לתוצאות מופחתות.