יותר מ-10% מהישראלים סובלים מירידה בשמיעה ולפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה יותר מ-800 אלף איש סובלים מלקות שמיעתית מסוימת, מתוכם כ-150 אלף עם לקות שמיעה קשה. לקות שמיעה יכולה להופיע באוזן אחת בלבד ואילו בצורות אחרות גם בשתי האוזניים ובאובדן כללי של השמיעה.

במקרים רבים הירידה בשמיעה מתחילה בתדרים הגבוהים (כציוץ הציפורים למשל) עד למצב של קושי רב בשמיעה. קולות ורעשי רקע משתלבים כ"שמיכה של רעש" המקשה על ההתמקדות בשיחות. ערן ווליך, קלינאי תקשורת במדטכניקה אורתופון, מסביר שזיהוי סימנים בשלב המוקדם שלהם יכול לאפשר שיקום שמיעה יעיל.

הנה 6 סימנים מקדימים לירידה בשמיעה בקרב מבוגרים שכדאי להכיר:

  1. קושי במעקב אחר שיחות
    "אם אתם מתבקשים לחזור על משפטים, נתקלים בחוסר הבנה ועונים תשובות מחוץ להקשר, כנראה שזהו סימן לכך שכדאי לבדוק את מצב השמיעה שלכם", אומר ווליך.
  2. קושי בהבנת דיבור על רקע רעש
    "אם אינכם מסוגלים להקשיב למספר דוברים במקביל ולהבין את הנאמר בשיחה מרובת משתתפים, ייתכן ושמיעתכם נפגעה וכדאי שתיגשו לבדיקת שמיעה".
  3. צפייה בטלוויזיה והאזנה בקול רם
    "סביר להניח שלא שמתם לב לכך, והתרגלתם להגביר את עוצמת הקול של הטלוויזיה או הרדיו בביתכם, אם אחרים מעירים לכם על כך והווליום בצורה מוגברת באופן קיצוני, זהו סימן שיש להתייחס אליו".
  4. החמצת חלקי שיחה
    "אם במהלך שיחה טלפונית או פנים אל פנים אינכם מצליחים לעקוב אחר הנאמר ואינכם נוטלים חלק פעיל בשיחה, זהו סממן נוסף שכדאי לבדוק את שמיעתכם".
  5. נטישת שיחות מרובות משתתפים
    "בשיחות עם מספר אנשים המבוכה עולה ומקשה עליכם בניהול הקשרים החברתיים. הנכם מעדיפים לא ליטול חלק במצבים שכאלה, וזהו סימן נוסף לירידה בשמיעה שיש לבדוק", אומר ווליך.
  6. הימנעות ממפגשים חברתיים ופעילויות בקבוצות
    בשל הקושי להשתלב בשיח חברתי עם מספר אנשים והמבוכה המתלווה לכך, אתם מוצאים את עצמכם מעדיפים להימנע ממפגשים חברתיים. אם זה קרה לכם כדאי לבדוק את שמיעתכם.

ווליך מדגיש כי חשוב להבין שלעיתים בעיות בשמיעה קשורות למשתנים אחרים ובלתי תלויים. "זו יכולה להיות שעווה מרובה באוזן, תורשה, פגיעה בתאונה ולעיתים אף חוויה טראומטית שהותירה חבלת ראש, סיבוכים של מחלות ויראליות עונתיות כמו שפעת למשל, כל אלה עלולים להביא לפגיעה בשמיעה". חשוב מאוד לזהות מוקדם ככל הניתן פוטנציאל אפשרי לאובדן שמיעה ולהתאים את הפתרון השיקומי הטוב ביותר ובכך לשפר את איכות חייהם של היקרים לכם.



מה הן דרכי הטיפול?
"כיום, קיימים פתרונות רבים לשיקום שמיעה - החל ממכשירי שמיעה ועד לשתלי שמיעה ושבלול המשמשים לפתרון שיקומי של ירידות מורכבות וחמורות בשמיעה ואף מסייעים בשיקום שמיעתי של חירשות חד-צידית. מכירים אדם קרוב עם אחד מהסימפטומים שצוינו מעלה? דברו איתם על בדיקת שמיעה והציעו להם להתלוות לבדיקה ולסייע בתהליך. כיום בדיקות שמיעה הן נגישות וחלקן מוצעות בחינם כשירות לציבור".