זהו הסיוט הגרוע ביותר של בן אדם – בחירה בין ערימת קרטוני ביצים שהונחו בעדינות. ההחלטה הראשונה שצריכים לעשות – ביצים חומות או לבנות? בהשוואה לביצים לבנות, ביצים חומות הן פשוט בריאות יותר, נכון? אז זהו, שלא בדיוק. קיימת תפיסה מוטעית הנפוצה בקרב ציבור רוכשי הביצים, כי ביצים חומות הן טובות יותר מבחינה תזונתית. במחקר שנערך בשנת 2011, ובחן כיצד נכנסו ביצים חומות לשוק האמריקאי של ביצים לבנות באופן מסורתי, מחברי המחקר מצאו כי הדבר נוגע למשווקים אשר מנסים ליצור מקום ל"ביצים מיוחדות".

"לכאורה, ביצים חומות הן מועמדות טובות יותר להיות ביצים מיוחדות מכיוון שהנשאלים שנסקרו, סברו כי ביצים חומות בריאות יותר מלבנות – אמונה עליה חולקת הקהילה האקדמית", כתבו המדענים. 

דווקא בירידה. ביצים (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

קן אנדרסון, פרופסור מאוניברסיטת צפון קרוליינה, מספר שיש מעט מאוד מידע שתומך בטענה זו. "ביצה חומה גנרית וביצה לבנה גנרית זהות מבחינה תזונתית", אומר אנדרסון.

המדע מאחורי צבעה של הביצה

איך נוצרות ביצים צבעוניות? זה קשור בעיקר להתרבות התרנגולות, ולא למה שהן אוכלות, מסביר אנדרסון. תרנגולות מגזעים ים תיכוניים, כמו המינורקה, מטילות בדרך כלל ביצים לבנות, ותרנגולות אסיאתיות ואמריקאיות מטילות ביצים חומות, אומר אנדרסון.

באשר לפיגמנט, הלבן של הקליפה הוא בעצם לוח חלק, כלומר אין לו תוספת פיגמנט, ואילו ביצים חומות מקבלות את צבען באמצעות הפרשת מפלס פיגמנט שהתרנגולות "מורחות" לפני ההטלה.

מקורו של מיתוס הביצים החומות והלבנות

בניגוד להנחות שגזר מסייע לעיניים או לכך שקפה מעכב גדילה, שלשניהם היו קמפיינים לא נכונים של מידע מוטעה, המזין את המיתוסים שלהם, מקורו של מיתוס הביצים הוא עכור מעט. אבל תחילת חוות הביצים המסחריות בהיקפים גדולים, היא מקום להתחיל בו, אומר אנדרסון.

"מנקודת מבט היסטורית, ציפורים שמטילות ביצים לבנות היו בעיקר ציפורים קטנות יותר", אומר אנדרסון, "כך שקל יותר לעבוד איתן ולטפל בהן בהיקפים גדולים".

לעומת זאת, תרנגולות המטילות בציים חומות, כגון פלימות' רוק לבנות, בדרך כלל גדולות יותר וקשות יותר להטמעה בתשתית הטלה מסחרית קיימת. זו גם הסיבה שסביר יותר שתראו ביצים חומות המתויגות כאורגניות או חופשיות, אומר אנדרסון, כי התרנגולות האלה פחות מתאימות לחלופה המסחרית הצפופה.

תרנגולת להשכיר. צפו (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

בלי קשר, הוויכוח אינו חדש: העדפה לביצים מסוימות היא גם תרבותית. לדוגמה, ביפן ביצים חומות כהות אחידות הן המועדפות ביותר, ואילו באירופה ביצים בצבע חום בהיר נתפסות כאפשרות הטובה ביותר.

האם ביצים חומות בריאות יותר?

אנדרסון שימש כשותף למספר מחקרים שהשוו ישירות בין תזונה של ביצים חומות ולבנות, כולל מחקר שנערך בשנת 2010 ובחן דגימות ביצים שנמצאו בחנויות מכולת, ומחקר מבוקר יותר משנת 2013 שהתמקד בתרנגולות שהוזנו מאותו סוג של אוכל. בשני המחקרים, אנדרסון אומר שהוא ועמיתיו מצאו הבדלים קטנים להפליא בתכולת התזונה הכוללת של הביצים – כאשר ביצים לבנות לפעמים קצת יותר עשירות בחומרים מזינים או בוויטמינים מהחומות, או להפך. בסופו של דבר, אנדרסון אומר שההבדלים הללו היו זניחים. 

שלוש ביצים (צילום: Thinkstock)
שלוש ביצים | צילום: Thinkstock

"עברתי על הנתונים האלה עם כמה דיאטנים מוסמכים, והם אמרו שההבדלים הדקים האלה לא באמת ישפיעו על התזונה האנושית", אומר אנדרסון. כדי באמת להשפיע, אנדרסון אומר שההבדלים צריכים להיות לפחות 10-25 אחוזים ומעלה, מה שבפועל לא היו.

 

אז איזו ביצה כדאי לכם לקנות?

ישנן סיבות רבות לכך שבכל זאת תבחרו לקנות ביצים חומות על פני לבנות, בין אם אתם תומכים בחקלאות מקומית ובין אם תעדיפו ביצים אורגניות ללא אנטיביוטיקה. אנדרסון אומר כי הצרכנים עשויים גם להעדיף ביצים מועשרות בחומרים מזינים, שיש להן רמות ויטמינים גבוהות יותר ופחות שומן רווי מביצים מסורתיות.

אך בכל הנוגע לתזונה, בסופו של יום, אנדרסון אומר שביצה היא עדיין ביצה, ואי אפשר לטעות – לא משנה באיזו ביצה אתם בוחרים. "כל הביצים מזינות מאוד", אומר אנדרסון. ואילו ביצים אנדרסון קונה? "פשוט מאוד – אני קונה לפי המחיר".