כמעט כולנו מכירים את התופעה הכואבת הזו שבאה לכאורה משום מקום. הרגע הזה בו השריר האחורי של השוק (שריר התאומים) מתכווץ פתאום ומשתק אותנו מכאבים. המינוח הנכן הוא התכווצות שרירים, על אף שבאותו רגע, לאנשים יש הרבה מאוד שמות לקרוא לכאב הזה והם לרוב מלווים בקללות מפוארות. 

"התכווצויות בשרירי הרגלים הן תופעה שכיחה ומוכרת, וסובלות ממנה בעיקר נשים צעירות וקשישים. הכאבים יכולים לפעמים להיות עזים, לרוב מופיעים בשעות הלילה, ובעיקר בשריר התאומים ברגל אולם, יש שגם מעידים על כאבים בשרירי כף הרגל, ברגל אחת או לפעמים בשתי הרגלים", אומרת ד"ר דנה פלורנטין, מומחית לרפואת משפחה של הכללית במחוז דן. "התופעה עד כדי כך שכיחה ש-95 אחוז מהאנשים יסבלו מזה לפחות פעם אחת בחיים. באופן סטטיסטי הרבה פעמים חולים עם התכווצות ברגלים סובלים גם מנדודי שינה, חרדה ודיכאון".

מדוע זה קורה ומה ניתן לעשות כדי להימנע מכך? לדברי גלעד רון, פיזיותרפיסט מבית חולים רפאל, בכל הנוגע להתכווצות לא רצונית שכזו - אין באמת תשובה ברורה וחד משמעית, אולם קיימות שתי תאוריות שגורות.

1. התייבשות
"כאשר מאזן הנוזלים מופר, כלומר, כאשר אנחנו שותים פחות נוזלים ממה שאנחנו מאבדים - הדבר גורם לעליה יחסית של ריכוז המלחים בדם. התהליך הזה גורם בסופו למעבר של נוזלים מהדם אל המרחב הבין תאי ואז לעליה בלחץ באזור הזה וכתוצאה מכך גם ללחץ על העצבים והם, נעשים רגישים יותר לגירוי ויכולים ליצור את הכיווץ המדובר", מסביר רון.

2. תיאורית שריר העצב  EAMC
"תיאוריה זו מדברת על תגובה עצבית בעקבות מאמץ. ישנם נתונים שנאספים לגבי רגישות עצבית לאחר או בזמן מאמץ בעקבות חוסר איזון של 'אימפולסים' עצביים (גירויים עצביים שמורים לשריר לעבוד או להרפות)", אומר רון אך מסייג ששתי תיאוריות אלו עדיין מוגדרות כך ואינן מדעיות. "מה שמשאיר אותנו עם שאלה גדולה ובלי יותר מדי תשובות שמסבירות למה יש לנו התכווצות שרירית מאוד כואבת ומגבילה ולמה זה קורה". 

ד"ר פלורנטין מציינת גם גורמים אפשריים נוספים כמו שינויים במלחים (נתרן, סידן או אשלגן) בדם הנובעים מהתייבשות, מתרופות (למשל תרופות לטיפול ביתר לחץ דם, משאפים מרחבי סימפונית לטיפול באסתמה), וממחלות כליה, לצד גם הפרעות הורמונליות כמו תפקוד לקוי של בלוטת התריס או סוכרת. 

מיהם האנשים שסובלים מהתכווצות השרירים הזו במיוחד?  

ישנם מספר פקטורים שמשותפים לרבים מהסובלים מהתופעה: כושר ירוד, גיל מבוגר, הזעה מוגברת, הריון , סכרת, מחלה נוירולוגית, מחלת כבד, חוסר איזון בבלוטת התריס ומשקל עודף. "אבל יש מקום לאופטימיות ויש מספר פתרונות ודברים שניתן לעשות", אומר רון אך ממהר לומר גם כאן שאין מדובר בהוכחV מדעית שהדבר יעזור אבל  זה לגמרי שווה את הבדיקה שלכם.  

 

מה ניתן לעשות כדי לשחרר את  הכאב?

  1. מתיחת שרירי השוק האחוריים.
  2. שתיית הרבה מים.
  3. חימום ע"י מקלחת חמה או מגבת חמה על האזור הכאוב.
  4. קירור, עיסוי השריר עם קרח.
  5. עיסוי עדין של השרירים המכווצים.

ומה לגבי מניעה עתידית של ההתכווצות?

למניעה לעומת זאת יש מספר אפשרויות, הן לא יעבדו על כולם אבל ישנן עדויות רבות שחלקן עוזרות ואף פותרות את הבעיה: 

  1. הקפדה על פעילות גופנית וביצוע תרגילי גמישות
  2. שתיה מרובה של מים לפני, במהלך ולאחר הפעילות. 
  3. הקפידו שהשתייה תהיה נטולת קפאין וללא אלכוהול

לבסוף, אם המצב מפריע מאוד לשגרת החיים ולאחר ניסיון של הפתרונות שכתבנו פה לא מועילות - כדאי להתייעץ עם רופא.