כאבי הבטן הם מטרד מהבולטים בקרב ילדים ויכולים לנבוע משלל סיבות. בנוסף, כאב בטן הוא כאב ״בלתי נראה״ עבורנו ההורים – ולכן יכול להוות מקור תסכול אם התופעה חוזרת על עצמה באופן תכוף. פנינו לד"ר ליאור ויזל, רופאת ילדים מקופת חולים כללית, שפירטה על חמש הסיבות בעיקריות לכאבי בטן אצל ילדים, שאם נדע לזהות אותן, יכולות לאפשר לנו ההורים, לעזור לילדינו.

  1. עצירות

    לעצירות יש שלל סיבות החל מבעיות תזונתיות לסיבות יותר מורכבות ונדירות כמו חסימת מעיים. ילדים רבים שמצויים בתקופת הגמילה מחיתולים נמנעים מללכת לשירותים. ילדים גדולים יותר מעדיפים להמשיך לשחק ולא רוצים לפספס זמן משחק (״הפחד לפספס״), ולכן גם כן נמנעים מללכת לשירותים.

    התאפקות והימנעות מהליכה לשירותים עלולות לגרום לפעילות מעיים אי-סדירה ולפעמים לריקון חלקי של המעיים. האמור עלול להוביל לעצירות וכאבי בטן. סיבה נוספת לעצירות היא תזונה לא מאוזנת. ממש כמו אצל מבוגרים, כך גם אצל הילדים. כשתזונת הילד חסרה במזונות שעשירים בסיבים הדרך לעצירות קרבה. לרוב, ילדים לא ידעו לתאר את מה שהם חשים ולכן לא יוכלו לתקשר אלינו ההורים כי הם סובלים מעצירות. לכן, תפקיד ההורים הוא לתשאל את הילדים (לדוגמא, האם קיים קושי כשהם בשירותים, כמות היציאה, וכו׳) וכך לנסות להבין האם אכן הילד סובל מעצירות. בנוסף לכאבי הבטן, עצירות יכולה להיות מלווה בתופעות לוואי אחרות, כגון: הפרשה לא רצונית של צואה, דמם מפי הטבעת בגלל סדק ותפיחות של הבטן. 

     

     

  2. מחלות זיהומיות

    מחלות ויראליות המלוות בחום, הקאות , ושלשולים הרבה פעמים הם גורם נפוץ לכאבי בטן בקרב הילדים. שם התופעה הנפוצה ברפואה זה ״gastroenteritis״.  תופעה זו נגרמת על ידי סוגים שונים של וירוסים, חיידקים, ופרזיטים. בנוסף, הרבה ילדים עם חיידק בגרון ״Group A Strep״ עלולים להתלונן על כאבי בטן ולא בהכרח על כאבי גרון.
  3. ריפלוקס

    הנה תופעה מוכרת מאד בקרב הורים לתינוקות צעירים. מדובר על חזרה של תוכן קיבה לוושט. ריפלוקס כזה נוצר בשל חוסר בשלות של המנגנון שתפקידו למנוע את המעבר של מיצי הקיבה כלפי מעלה, לוושט. חוסר בשלות כזה מופיע בדרך כלל רק בגיל הרך והוא עלול לגרום לאי־שקט אצל התינוק. בקרב רוב התינוקות שסובלים מריפלוקס קיבתי הבעיה תיפתר מעצמה עד גיל שנה.

    גורם נוסף לריפלוקס אצל ילדים בוגרים יותר הוא חיידק ההליקובקטר פילורי. הכאב יופיע, במקרה כזה בחלק המרכזי עליון של הבטן, אך הוא יכול להופיע גם מסביב לטבור. כאבים מסוג זה מופיעים בד"כ מוקדם בבוקר, ואף עלולים להעיר את הילד משנתו. הכאב מופיע לאחר ארוחות בלי קשר לסוג המזון אותו אוכל הילד.
  4. אפנדיציט

    בנוסף, יש שלל בעיות שיכולות לגרום לכאב בטן אקוטי, ודורשות התערבות כירורגית. לרוב, תופעות מן הסוג הזה תלווינה בחום. דוגמא ידוע לבעיה מסוג זה היא אפנדיציט. אפנדיציט מלווה לרוב בכאב בטן שמתחיל סביב הטבור ועובר לאזור התחתון של הבטן מימין ״right lower quadrant״. ילדים עם אפנדיציט לרוב אינם מסוגלים לקפוץ כתוצאה מעוצמת הכאב. זה כמובן תופעה שדורשת בירור וטיפול מידי. על כן, אם יש חשש לאפנדיציט, או לבעיה אקוטית אחרת, יש לגשת לרופא המטפל באופן מידי. 

     

     

  5. צליאק

    רגישות לחלבון גלוטן. לרוב רגישות זו מתבטאת ככאב בטן כרוני. ילדים רבים יפתחו תופעות לוואי כגון שלשולים, עצירות, חוסר שגשוג מבחינת משקל וגובה, ולפעמים אף הקאות. מחלה זו לרוב נפוצה יותר בילדים בעלי מחלות אוטואימוניות אחרות, לדוגמא סכרת. לרוב התסמינים מתחילים לאחר חשיפה לגלוטן בתזונה. עם זאת, אצל חלק מהילדים המחלה מתגלה בגיל מאוחר יותר. זיהוי המחלה נעשה על ידי בדיקת דם פשוטה. לכן, אם עולה חשש, יש לגשת אל הרופא המטפל.