היום, 14 באוקטובר, חל יום הראייה הבינלאומי הישראלי. הזדמנות טובה לדבר בנתון כואב: האדם הממוצע מבלה 10 שעות (!) ביום מול המסכים השונים, וגם הילדים שלנו לא טובים בהרבה. השאלה שעולה היא מתי השימוש במסכים הופך מפעילות לשעות הפנאי להתמכרות של ממש שעשויה להשפיע על התנהגות הילד, הציונים בבית הספר והבריאות. אלו הסימנים שכדאי לשים לב אליהם.

  1. הילד מתלונן על כאבי ראש, סחרחורות ובחילות

    אם הילד סובל לעתים תכופות מהתסמינים האלו, ייתכן שלא מדובר בווירוס שמסרב לעזוב, אלא בתוצר לוואי של קושי למקד את המבט והידרדרות בראייה לרחוק.
  2. הילד משפשף הרבה את העיניים

    בעת שימוש במחשב או בטלפון לפרקי זמן ארוכים, העיניים ממצמצות פחות מהרגיל, מה שהופך אותן ליבשות, וגורם לתחושת כאב, צריבה ועייפות. זה עלול להתבטא גם בצורך לשפשף את העיניים לעיתים תכופות. "שפשוף העיניים לרוב לא מזיק, אך נמצא קשר בינו לבין התפתחות מחלה ניוונית בקרנית בשנות העשרה המאוחרות (קרטוקונוס)", מסבירה סבג. במידה ומרכיב משקפיים חשוב לבדוק אם המספר מתאים, והאם זקוק לטיפול לעיכוב גדילת המספר בטיפות אטרופין או בעדשות מגע טיפוליות.

  3. הילד מחזיק את הספר או את הנייד קרוב מדי לעיניים

    הילד שלכם תקוע כל היום מול המסך? אם הוא מבצע את הפעולה הזו מטווח קצר מדי - זהו סימן אזהרה, שיכול לרמז על קושי בראייה מרחוק (קוצר ראייה), לקות שיכולה להתפתח בעקבות צפייה ממושכת במסכים או מחשיפה מועטה מדי לאור יום. "שימו לב האם הילד מחזיק את המכשיר הנייד קרוב מאוד לפניו, והאם הוא מתקרב לטלוויזיה יתר על המידה בזמן צפייה או משחק, אם כן – כדאי שתיגשו לבדיקת ראייה", ממליצה אורטל סבג, אופטומטריסטית בכירה ומנהלת מחלקת מחקרים ב-CooperVision. 
  4. הילד מתחיל לעלות במשקל

    כשהילד מבלה זמן רב מול המסכים, זה פעמים רבות מגיע על חשבון של פעילות גופנית ומשחק בחוץ, מה שיכול להתבטא בעלייה במשקל.

  5. הילד מתלונן על עייפות וקשיים בהירדמות

    האור הנפלט מהמסכים מפריע למחזור השינה במוח ויכול להוביל לנדודי שינה ולכן צפייה ממושכת במסכים, במיוחד לפני השינה, היא גורם שכדאי לצמצם ככל האפשר.
  6. הילד סובל מקושי או הידרדרות בלימודים

    אם אתם שמים לב להידרדרות בציונים של הילד, בררו מולו ומול המורה ממה זה נובע, יכול להיות שהפתרון אינו טמון במורה פרטי – אלא זוג משקפיים. מחקרים הוכיחו קשר ישיר בין בעיות בראייה לבעיות בלמידה. זאת מאחר שחלק ניכר מהחומר מועבר בצורה ויזואלית על הלוח, וילדים שמתקשים בקריאה וטועים בהעתקה ממרחק כזה, עשויים להתקשות יותר בהבנת החומר הנלמד, ולצבור פערים.

עדיין לא השתכנעתם? ובכן, מסתבר כי המסך הקטן לא פוגע רק בעיניים שלנו. 5 נזקים פוטנציאליים שנגרמים בחסות הסמארטפון שלנו:

  1. הוא גורם לאנשים לא לחבב אתכם

    מחקר שנערך ב-2012 מצא כי עצם הנוכחות של טלפון בקרבתנו מספיקה כדי שתיתפסו כ"לא חביבים" בעיני אנשים אחרים. בניסוי, החוקרים נתנו לאנשים לנהל שיחה עם פרטנר במשך 10 דקות - כשחלק מהם היו בקרבת טלפון נייד נראה לעין, וחלק ללא. אלו שהיו בקרבת הטלפון נתפסו במובהק באופן שלילי יותר מחבריהם נטולי הטלפון.


    2. הוא חושף אתכם לחיידקים

    האמירה שעל טלפון ממוצע יש יותר חיידקים מאשר בחדר השירותים שלכם אינה מיתוס כי אם אמת  לאמיתה- ואנחנו כאן כדי להזכיר לכם שאתם כל הזמן מקרבים אותו לפנים, כולל הפה והעיניים. זה מגעיל גם בימים כתיקונם, אבל מדאיג במיוחד בימים אלו - קורונה ויירוס, יצא לכם לשמוע על זה?

    3. הוא גורם לחרדה ולדיכאון

    מחקר שנערך בשוודיה על אנשים בשנות ה-20 מצא קשר בין שימוש תכוף בטלפון הנייד לבין דיכאון, הן בגברים והן בנשים. מחקר שנערך באוניברסיטת סאול שבקוריאה מצא שבהשוואה לבני נוער שאינם מכורים לטלפון, המכורים סובלים גם מרמות גבוהות של חרדה, דיכאון, אינסומניה ואימפולסיביות.

    4. הגלילה "משחקת" לכם במוח

    מחקר משנת 2014 מצא כי לאנשים שעושים שימוש מולטי-טאסטינג בטלפון, למשל גוללים תוך כדי צפייה בטלוויזיה, יש פחות חומר אפור בפיתול החגורה הקדמי, החלק במוח שאחראי על קביעת מטרות והשגתן. במילים אחרות, האינסטגרם לא עוזר לכם להילחם בבעיית הדחיינות שלכם, אם להיות עדינים.

    5. הוא גורם לכם להזיות

    ולא הזיות צבעוניות ומהנות שייתנו לכם חומר לכתיבת אלבום כפול, אלא סתם הזיות שיוציאו אתכם אימבצילים. פרופ' באונ' אינדיאנה ערך מחקר על ״סינדרום פנטום הרטט בכיס״ - אנשים שחושבים שהטלפון שלהם רוטט או מצלצל גם כשהוא לא. 89% מהמשתתפים במחקר דיווחו שהם חשבו שיש להם התראה חדשה בטלפון, בעוד זה לא היה המצב.