קשה להתעלם משפתיים סדוקות או יבשות וגם אם העניין האסתטי פחות דחוף לנו כרגע, התחושה הלא נעימה וגם הכואבת בחלק מהמקרים לא מאפשרת לנו להזניח, אבל יש אלמנט נוסף של השפתיים, ויזואלי יותר ומורגש פחות, שיכול להעיד על מצבים רפואיים, חלקם דורשים התייחסות מיידית חלקם מצריכים שינוי באורח החיים, הלוא הוא הצבע שלהן.

שלא כמו שאר העור שמורכב משכבות תאים מרובות, השפתיים מורכבות משלוש עד חמש שכבות בלבד, מה שהופך את הרקמה שלהן לדקה ועדינה יותר ולכן, כל שינוי בדם יתבטא באופן ברור דרך מראה השפתיים והצבע שלהן. השינוי הכי קלאסי הוא שפתיים חיוורות. על מה זה יכול להעיד? מאפרת בשם מיכאלה לקסי העלתה לאחרונה סרטון שנהיה ויראלי בו היא מדריכה איך להסתיר "שפתי אנמיה" בעזרת שפתון. "שפתי אנמיה" הוא לא מונח רפואי אבל חיוורון בשפתיים, בעור, בעפעפיים ובציפורניים הוא בהחלט סימן מובהק למצב הדם. במצבים שההמוגלובין נמוך (החלבון שנושא את החמצן בזרם הדם), שינוי בצבע של החלקים האלו בגוף נובע בחלק מהמקרים מהרחקת הדם מאיברים פחות חיוניים, לאיברים חיוניים יותר כמו המוח.

@makeupbylexh ARIANA GRANDE GAVE ME A DISČOUNT CODĖ FOR THE MONTH OF JUNE and this lip combo is entirely @r.e.m. beauty “LEXI15” til june 30! lip combo: lip stain marker in “full out”, lip liner in “ad libs”, lipstick in “bubbly” ✨ #lipcombo #lipstainlipliner #lipstain #rembeauty #anemiaproblems #rembeautylip ♬ original sound - lex

מה עושים עם אנמיה?

אנמיה היא מצב רפואי שמתרחש במצב בו נוצר חסר בתאי דם אדומים או בהמוגלובין, מה שקורה בעיקר בגלל מחסור בברזל. אנמיה עלולה להתרחש גם כתוצאה מחסר בוויטמינים מסוימים כמו ויטמין B12 או חומצה פולית. את מרבית מקרי האנמיה אי אפשר למנוע מראש אבל אפשר להפחית את הסיכויים להופעתה על ידי הקפדה על תזונה מגוונת שכוללת ברזל, חומצה פולית, ויטמין B12 וויטמין C.

אנמיה קלה יכולה להיות לא מורגשת אך במצבים חמורים יותר עלולים להופיע תסמינים כמו עייפות יתר, קוצר נשימה, סחרחורת, חוסר תיאבון, דפיקות לב מואצות וחיוורון. נשים נמצאות בסיכון גדול יותר לאנמיה בכמה זמנים. בהיריון כאשר יש צורך מוגבר בברזל או במצב של איבוד דם בזמן המחזור החודשי.

עוד סיבות לשפתיים חיוורות

לעור השפתיים אין זקיקי שיער, אין בלוטות זיעה ויש מעט מאוד מלנין. לכן השפתיים מוגנות פחות מהשמש ומגורמים סביבתיים אחרים. מצבים נוספים שעלולים לגרום לשפתיים חיוורות או לבנות כוללות: סוכר נמוך בדם, בעיות במחזור הדם, מחלות כרוניות, כוויות קור, מחסור בוויטמינים או נטילת תרופות מסוימות. יש גם כמה מצבים רפואיים כרוניים שיכולים לגרום לשפתיים בהירות כמו "ויטיליגו", מחלת עור שגורמת לאזורים שונים בעור לאבד את הצבע שלהם ולהפוך לבהירים.

ליפסטיק כחול (צילום: hausofrihanna.com)
צילום: hausofrihanna.com

אלו עוד צבעים יש לשפתיים ומה המשמעות שלהם?

שפתיים כחולות. זרימת חמצן לקויה בדם עלולה לגרום לצבע כחול בעור, מצב שנקרא ציאנוזה. ניתן להבחין בכך בקלות בקצות האצבעות והבהונות וגם בשפתיים. דם עשיר בחמצן יהיה בצבע אדום בוהק, בעוד שדם עם רמות נמוכות של חמצן יהיה בצבע אדום כהה או סגול.

שפתיים מנוקדות. כתמי שמש מתפתחים על חלקי הגוף שזוכים לחשיפה הגבוהה ביותר לשמש כמו הפנים והידיים. כתמים כאלו יכולים להיווצר גם על השפתיים וצבעם נע בין בז' לחום כהה. תרופות מסוימות עלולות לגרום לכתמים כהים על השפתיים כמו תרופות לטיפול בסרטן ותרופות אנטי פסיכוטיות. לפעמים, כתם כהה על השפה יכול להיות גידול סרטני, במיוחד מלנומה. כתמים חדשים, בעלי צורה או צבע לא סדיר, גדלים במהירות, מדממים או בעלי מראה דמוי צלקת נחשבים חשודים ויש לבדוק אותם אצל רופא.

שפתיים שחורות. עלולות להיגרם מעישון או פציעה בחלל הפה, כמו גם על ידי מחלת אדיסון, הפרעה המשפיעה על רמות ההורמונים שבלוטת יותרת הכליה מייצרת.

אישה מורחת קרם שפתיים (צילום: shutterstock By petrunjela)
אישה מורחת קרם שפתיים | צילום: shutterstock By petrunjela

איך לשפר את מראה השפתיים באופן טבעי?

מעבר לשינויי התזונה הנדרשים ובדיקה רפואית במקרה הצורך, יש לא מעט טיפולים טבעיים שיחזירו לשפתיים את המראה הבריא שלהן. על פי אתר healthline, הנה מספר תרופות ביתיות שיעזרו לשפתיים להיראות ורודות ומלאות לחות:

פילינג שפתיים. בלילה לפני השינה למרוח שפתון. בבוקר להשתמש במטלית לחה או במברשת שיניים ולשפשף בעדינות את העור היבש על השפתיים. יש כמה חומרים טבעיים שמומלץ להיעזר בהם בשפשוף כמו מיץ לימון או פירות יער שעשירים בנוגדי חמצון וויטמין C, אפשר גם לשלב אותם עם תערובת דבש ושמן זית.

ויטמין E. למרוח נוזל ויטמין E על השפתיים. ויטמין E מגביר את זרימת הדם ומסייע ביצירת תאי עור חדשים.

הגנה מהשמש. עור הפנים נתון לחשיפה מזיקה לשמש, אבל השפתיים כנראה הכי פחות מוגנות. רוב האנשים שמקפידים על שימוש בקרם שיזוף מפספסים את אזור השפתיים, מה שמשפיע על הלחות שלהן לצד פגיעות נוספות כמו קמטים וסימני הזדקנות.

הגבלת החשיפה לרעלים. אוויר מזוהם, עשן וכימיקלים עלולים לגרום לשפתיים להיראות כהות או מקומטות. גם עישון יכול להחמיר את האפקט הזה ולהעניק לצבע השפתיים מראה דהוי.

שמן מנטה. שימוש בשמן מנטה על השפתיים עשוי להגביר את זרימת הדם באזור וגם לספק תחושת קירור שיכולה להרגיע שפתיים יבשות. אפשר גם לערבב שמן מנטה עם שמן שקדים או שמן קוקוס ולייצר משחת שפתיים יוקרתית לשימוש קבוע במהלך היום.