היריון ולידה. ללא ספק פלא הבריאה. כל כך הרבה מתרחש שם בתוך גוף האישה, שאין פלא שהדבר המטורף הזה משפיע על כל ההווייה שלנו. מכף רגל ובצקות ועד חניכיים מדממות. אבל עד כמה באמת כל המיתוסים סביב השיניים שלנו בזמן היריון אכן נכונים? ד"ר אריאל סביון, רופא שיניים והמנהל הרפואי של 'סביון מדיקל סנטר' בראשל"צ מנפץ לנו כמה מה"אמיתות" הנפוצות ביותר: 

  1. השיניים נחלשות בזמן ההיריון - לא נכון

    "אין שום סיבה אובייקטיבית לאובדן שיניים בהיריון. אמנם בתקופת ההיריון כמות ההורמונים עולה והשיניים כואבות ורגישות יותר, החניכיים מתנפחות, נוטות לרגישות יתר ומדממות, אך חומר השן הוא מינרל שאינו משנה את מצבו לאורך כל החיים, גם לא בהיריון. בזמן ההיריון הלחץ הבטני מכווץ את נפח הקיבה ומתפתחת נטייה לאכול ארוחות קטנות בתדירות גבוהה דבר שמעלה את רמת החומציות בחלל הפה ומעלה את הסיכון להתפתחות עששת חדשה ולהחמרה בעששת קיימת עד כדי איבוד שן".
  2. מסוכן לטפל בשיניים בזמן ההיריון - לא נכון

    בכל שלב של ההיריון חשוב לטפל בשיניים אולם תמיד נוח יותר לסיים את כל הטיפולים לפני ההיריון. "פה ושיניים שאינם מטופלים גוררים רגישויות וכאבים שמשחררים הורמונים הנקראים פרוסטהגלנדינים, הגורמים להתכווצויות של הרחם. מחקרים רבים הוכיחו כי נשים שסבלו מזיהומים בחלל הפה, ילדו עוברים במשקל נמוך ואף במקרים מסוימים (פי 3 מהנורמה) עברו הפלות שניתן ליחסן לבעיות וזיהומים בחלל הפה".
  3.  אסור לקבל זריקות הרדמה או להשתמש בגז צחוק - נכון חלקית

    זריקות הרדמה מותרות בזמן ההיריון, אך על גז צחוק חל איסור (למעט בשליש השלישי – חלק מהרופאים מאפשרים). "עקב מחסור במחקרים בתחום חל איסור על השימוש בגז צחוק בזמן ההיריון, משום שלא ידוע אם הדבר מזיק או לא ולכן לא לוקחים שום סיכון ולא משתמשים".
  4.  אסור לבצע צילום רנטגן בזמן היריון - לא נכון

    "צילומי רנטגן הם למעשה קרינה מייננת שאינה בריאה לרקמות האנושיות, אולם במכשירי הרנטגן המודרניים עם שימוש בסינר עופרת המגן על הגוף, כמות הקרינה המגיעה לעובר היא אפסית. צילום חזה לדוגמה, הוא פי 800 יותר קרינה! אפילו הקרינה הקוסמית (קרינת הרקע הקיימת בעולם לה כולם חשופים) גדולה יותר מאשר צילום דנטלי. ביצוע טיפול שיניים ללא צילום עלול לגרום לאבחנה לא מדויקת, לטיפול שיניים לקוי ולנזק למטופלת". 

     

     

     

  5. מותר להשתמש בתרופות נגד כאבים או אנטיביוטיקה - לא מדוייק

    קיימות תרופות שאינן מומלצות לנטילה בזמן היריון, אולם יש הרבה תרופות שמותרות לשימוש, מונעות כאבים מיותרים ומסייעות בהצלחת הטיפול.
  6. צחצוח שיניים מגביר את ההקאות - נכון

    "עקב עלייה בכמות ההורמונים והרגישות המוגברת בזמן ההיריון, כל גירויי פנימי של חלל הפה עלול להחריף את רפלקס הגאג, אותו רפלקס הגורם להקאה, ולכן נגיעה של מברשת שיניים בחלק האחורי או בחיך העליון האחורי עלולה לעורר רפלקס זה. יחד עם זאת אי צחצוח עלול לגרום להתפתחות עששת ולכן מומלץ לצחצח עם מברשת קטנה של ילדים אשר מקטינה את החיכוך למינימום".
  7. העובר "לוקח" סידן מהשיניים - לא נכון

    "התפתחות העובר מוזנת ממחזור הדם ולא ממינרל השן. רק רקמת עצם יכולה לשחרר או לקלוט סידן מהגוף. מינרל השן אינו מאבד סידן עקב גדילת העובר כך שאין צורך לאכול מזונות עתירי סידן בכמויות מופרזות".
  8. עקירת שיני בינה או טיפול שורש אינם בטוחים - לא נכון

    "ניתן לטפל במהלך היריון, במיוחד כאשר מדובר בעזרה ראשונה או בטיפול דחוף וזאת על מנת למנוע זיהום שעלול לפגוע בעובר. זיהום פעיל יכול לגרום לבקטרמיה, פלישה של חיידקים לזרם הדם אשר שמהווה סכנה משמעותית לבריאות". 

     

     

     

  9. מחלת חניכיים פעילה עלולה לגרום לאובדן היריון - נכון

    "בשנים האחרונות נקשרו מחלות חניכיים אצל נשים בהיריון כגורם סיכון למגוון רחב של תופעות: לידה מוקדמת, משקל תינוק נמוך, רעלת היריון, סוכרת הריונית ואובדן היריון. בנוסף, היריון בסיכון נקשר גם לבעיות התפתחות רבות בתינוק הנולד: קשיי נשימה, ליקויים מוטורים, ליקויים קוגניטיביים ואינטלקטואלים, קשיי למידה, הפרעות לבביות ומטאבוליות. כחלק מפעילות מניעתית, חובה לבצע ניקוי אבנית אחת לחודשיים במהלך היריון". 

     

     
     
     
    View this post on Instagram
     
     
     

    A post shared by ד"ר אריאל סביון (@dr.savion)

     

  10. סוכרת הריונית מעלה משמעותית את הסיכון לדלקות חניכיים - נכון

    "מחקר גדול שנעשה בנושא מצא שנשים הסובלות מסוכרת הריונית נמצאות בסיכון גדול פי 2.85 לסבול מדלקות חניכיים. כמו כן נמצא, שנשים הסובלות הן מדלקות חניכיים והן מסוכרת הריונית נמצאות בסיכון של פי 18 לחלות ברעלת היריון בהשוואה לנשים בהיריון ראשון ללא מחלות אלו".
  11. טיפול במחלת חניכיים עלול לפגוע בהתפתחות העובר - לא נכון

    "נשים רבות בהיריון סובלות ממחלת חניכיים כרונית אשר ללא טיפול מתאים גורמת לנזק בלתי הפיך ומסכנת את העובר. באמצעות טיפול חדשני של אנרגיית הלייזר ניתן לחטא ולנדף חיידקים (אשר גורמים להתפתחות מחלת חניכיים) בקלות יחסית. הטיפול בלייזר אינו מצריך חתכים ו/או תפרים ומתבצע בגישה זעיר-פולשנית ללא הרמת מתלה במהלך ההיריון ללא שום סיכון לאם ולעובר. עם סיום הטיפול, המטופלת חוזרת לשגרה מלאה נטולת כאבים פוסט אופרטיביים". 

     

     

     

  12. חובה לצחצח שיניים באופן מידי לאחר הקאות - לא נכון

    "הקאה גורמת לכיסוי השיניים בחומצת קיבה מרוכזת ומסוכנת שעלולה לגרום לעששת או ריקבון השן. צחצוח מידי לאחר הקאה עלול להוריד ולשחוק את חומר השן. הטיפול המומלץ הוא שטיפת פה עם הרבה מים עם אפשרות לאבקת סודה בנוסף, ורק לאחר מכן לצחצח את השיניים ולגרגר עם שטיפת מי פה".