רבים מחברינו הטובים, כלומר ממש טובים, הפסיקו להזיז את עצמם קרוב לשלושה חודשים. הסמיכות של החופש הגדול אל תוך החגים כשעננת הקורונה מרחפת מעל כולנו ומזג האוויר לא מאפשר לנשום - היוו תירוץ מעולה שגרם לרבים מאתנו לצאת משגרת הכושר. אז אנחנו אומרים לעצמנו שאחרי החגים - נחזור להיות נערות הגומי שהיינו לפני כן. ובכן, אנחנו כאן לומר שאחרי החגים זה כבר כאן כי לפני שתספיקו לומר "מישהו יכול להעביר לי את עוגת הדבש?" אנחנו כבר באוקטובר. 

הבעיה מתחילה באופן שבו אנחנו חוזרים: במאמץ יתר ובמרץ מוגזם מדי. "תקופת החגים בישראל גורמת לנו לקחת על עצמנו החלטות חדשות ומבורכות, כמו למשל להתחיל לאכול נכון יותר, לחזור לכושר גופני ובכלליות לחיות אורח חיים בריא, הבעיה היא שאנחנו נוטים לחזור ב'רבאק', ב'כאסח', מבלי לחשוב על ההשלכות שעלולות להיות על הגוף", אומר ד"ר רוברט לוי, מומחה בכירורגיה אורתופדית aעוסק בתחום של פציעות ספורט, מלווה ספורטאים וחובבי ספורט "מרבית הפציעות הנפוצות הן אורתופדיות ומשפיעות על השרירים,  הגידים והמפרקים. פציעות כאלו שנוטות להופיע עם החזרה שלנו לשגרת אימונים, גורמות פעמים רבות לתסכול רב, לחששות ולבלבול. ספורטאים רבים שחווים פגיעה נאלצים להאט או לעצור את תקופת האימונים שלהם, זו שרק עתה החלו לחזור אליה". 

אז מה עושים? הנה כמה טיפים שמעניק ד"ר לוי איך תחזרו לשגרת אימונים ואיך תנהגו במקרה של פגיעה:

  1.  תשנו, תאכלו, תנוחו

    "תזונה נכונה, שינה מספיקה וימי מנוחה הם המשולש הקדוש למען שמירה על חילוף החומרים בשרירים ובעצמות. בשגרת אימונים רגילה צריך וחשוב לקחת ימי מנוחה. עומס יומיומי שמאתגר את גבול היכולת הגופנית יכול לגרום לדלקות ולפגיעות שונות. הגוף זקוק לימי מנוחה על מנת להתאושש כראוי לאחר אימון ועומס יתר יכול לגרום לתהליך של הרס שרירים ועצמות. לחובבי הספורט מומלץ לבצע בין 2 ל-3 אימונים בשבוע - זהו קצב מתאים לחיזוק השרירים וגם לשיפור המיומנויות", אומר ד"ר לוי. 

  2. היו סבלניים

    כשאתם חוזרים  לפעילות אחרי תקופה שבה לא עשיתם יותר מדי, קחו בחשבון שייקח לכם זמן לחזור ליכולותיכם ולהישגיכם הקודמים. הזמן הזה עלול להיות מתסכל ולהוריד לכם את המוטיבציה והאמביציה. חשוב להיות סבלניים לתהליך ונחושים לחזור להתאמן בקצב הנכון לגוף שלכם.

  3. סמכו על המאמן שלכם

    לצד החזרה ההדרגתית לאימונים על מנת למנוע פציעות והתלהבות יתר, חשוב לבחור מאמן מקצועי עם ותק וניסיון על מנת שיוכל לבנות לכם תוכנית שתיקח אתכם אל עבר המטרות שהצבתם לעצמכם.
  4. נפצעתם? התייעצו עם האדם הנכון 

    "פציעת ספורט יכולה לנבוע מחבלה (טראומה), מתיחה חדה, או מעומס יתר. במקרים רבים מדובר בפגיעה בגפיים: בשרירים, בגידים, בסחוס המפרקי או בעצמות הגפיים. התסמין העיקרי אותו יחווה הספורטאי יהיה הכאב. הכאב עלול להיות מיידי או להופיע רק לאחר תקופה של פעילות מאומצת", אומר ד"ר לוי.  "במקרים של חבלה חריפה - המקום הפגוע יכול להיות אדום, חם , רגיש למגע וגם נפוח. חשוב במקרים כאלו להיעזר ברופא ספורט, רופא שמכיר את ענפי הספורט השונים, ואת סוגי הפציעות השונות האופייניות לו. חשוב לבצע אבחנה נכונה ולפיה להתאים את הטיפול הנכון ואת שגרת האימונים המדוייקת עבורנו".
  5. הישארו אקטיביים

    גם בתקופה של פציעה/פגיעה מומלץ להקפיד להישאר בתנועה אם כי רמת הפעילות צריכה להיות מתונה, נמוכה מהרגיל ומותאמת למצב הגופני. הפעילויות המומלצות ברוב המקרים יהיו הליכות, שחייה, רכיבה על אופניים, יוגה. יש להימנע כמה שאפשר מישיבה או שכיבה ממושכת ולהפעיל את הגוף "הפעלת השרירים משפרת את אספקת הדם ואת תהליכי הריפוי של הרקמות, לכן צריך לשמור על רמה מסוימת של פעילות גם בתקופה של פציעה", מסביר ד"ר לוי. 

  6. התייעצו עם פיזיותרפיסט 

    "לעתים ישנה פציעה בברך או בכתף. זה לא אומר שכל הגוף חייב לנוח. התייעצו עם פיזיותרפיסט שייתן לכם תרגילי חיזוק למקום הפצוע והמלצות לתרגילים שיחזקו את שאר הגוף", ממליץ ד"ר לוי.