הלב פועם בפתאומיות בקצב גובר, אתם חשים כאב בחזה וקוצר נשימה. האם אתם חווים כעת התקף לב או אולי מדובר התקף חרדה? "כל אחד מהתסמינים הללו יכולים להיות מפחידים בצורה משמעותית", מסביר ד"ר מיכאל יונש, קרדיולוג בכיר ומצנתר לב וכלי דם. 

אמנם שתי התופעות חולקות לעתים רבות תסמינים ותחושות דומות, אולם הגורם המוביל לאירוע שונה מאוד ביניהם, כמו גם משך התסמינים וכמובן השפעתם עלינו. הנה כמה דברים שחשוב לדעת על ההבדלים בין השניים ולמי יש סיכוי גבוה יותר ללקות באחד או בשני.  

  1. הגורם לתסמינים שונה

    אחד ההבדלים העיקריים בין התקף לב להתקף חרדה הוא הגורם לתסמינים. במהלך התקף לב, נפגעת אספקת הדם לשריר הלב. זרימת הדם המופחתת גורמת לתסמינים כמו כאבים בחזה וקוצר נשימה, ועם הזמן היא עלולה לפגוע בשריר הלב. תסמינים נפוצים אחרים של התקף לב כוללים בחילות, כאבים המקרינים  לזרוע ללסת או לגב וסחרחורת.

    למרות שהתסמינים של התקף חרדה ופאניקה יכולים להרגיש דומים מאוד להתקף לב, הם אינם קשורים לירידה בזרימת הדם ללב. למעשה, זרימת הדם ללב תקינה לחלוטין במהלך התקף פאניקה. במקום זאת, התקפי פאניקה נגרמים מתגובה מוגזמת של פחד עז לדברים בסביבה שבדרך כלל לא היו גורמים לתגובה כזו. התגובה הפיזיולוגית נובעת משחרור מהיר ועוצמתי של הורמוני לחץ ייעודיים בגוף שאמורים להגן עלינו מהאירוע הסטרסוגני, במנגון של " הילחם או ברח" - תגובה גופנית בסיסית זו מלווה לרוב בדפיקות לב מואצות, כאבי חזה וקוצר נשימה. מכיוון שהתסמינים אינם נובעים מירידה בזרימת הדם ללב, התוצאות של בדיקות רפואיות במהלך התקף פאניקה הן בדרך כלל תקינות.
  2. משך התסמינים שונה

    הבדל חשוב נוסף בין התקף לב להתקף חרדה הוא כמה זמן נמשכים התסמינים. עבור התקף לב, הסימפטומים נמשכים לרוב דקות עד כמה שעות. כאבים בחזה מהתקף לב עשויים להגיע בגלים עולים ויורדים, אך לא סביר שיתרחשו יום אחר יום. בהתקף לב כאשר הכאב התחיל במאמץ משמעותי, הוא יכול להשתפר מעט במנוחה. כאבים מהתקף לב המופיעים במנוחה  באופן כללי יילכו ויחמירו עם הזמן ולא יחלפו מעצמם. תסמיני התקף חרדה, לעומת זאת, נמשכים בדרך כלל כ-10 דקות, אך עשויים להתרחש מספר פעמים ביום או במשך ימים רבים ברציפות. כאבי החזה בהתקף חרדה בדרך כלל ישתפרו או אפילו יחלפו עצמונית תוך כ 20 דקות.
  3. גורמים שונים באוכלוסיות שונות

    התקף לב הנגרם מירידה בזרימת דם בעורקי הלב נובע מהתפתחות טרשת עורקים יחד עם מרכיב של קריש דם מקומי בעורק. טרשת העורקים מתפתחת באופן הדרגתי לאורך שנים, גם אם האדם לא מרגיש כלל בתסמינים. הביטוי הראשון לטרשת העורקים בהתפתחה במשך השנים יכולה להיות התקף לב פתאומי חד!

    קיימים גורמי סיכון רבים להתפחתו טרשת עורקים – עישון, סכרת, יתר לחץ דם, יתר שומני הדם, היסטוריה גנטית משפחתית ועוד. מובן שבאוכלוסיות בהם קיימים גורמי הסיכון הללו – הסבירות לכאב הנובע מהתקף לב גבוהה יותר באופן כללי.

    יחד עם זאת, חשוב לסייג ולציין כי לעתים האדם (שלא נבדק מבעוד מועד) אינו מודע להתפתחות טרשת העורקים בגופו, לרמות הסוכר, שומני הדם ולחץ הדם, ומכאן שהתקף לב יכול בהחלט להופיע באדם "בריא".

    התקף חרדה לעומת זאת יכול להופיע בכל גיל בכל מצב וללא מחלות רקע כלשהן.

    Y

  4. האם יש דרך להבחין מבחינה רפואית בין התקף לב להתקף חרדה?

    "אם יש ספק – אין ספק! בכל אירוע כאבי חזה משמעותיים עם תסמינים מלווים - יש לפנות מיידית לבדיקה וטיפול", מבהיר ד"ר יונש. עדיף תמיד לקרוא לצוות רפואי ולא להגיע בכוחות עצמכם לבדיקה. קשה לעתים להבדיל בעצמכם מבין השניים. הדבר נעשה נחוץ יותר בעיקר בקרב נשים שכן התסמינים של התקף הלב יכולים להיות לא שגרתיים (בלי תעוקת חזה טיפוסית) והביטוי יכול להיות יותר מינורי ולהסתמן כעייפות, בחילות , צרבת וכולי. לכן הכרחי להיבדק!

    אנשי מקצוע רפואיים משתמשים בבדיקות רפואיות שנועדו לבדוק את הלב לאיתור סימני נזק כדי לדעת אם עברת התקף לב או התקף פאניקה. מבחנים אלו כוללים:

    א. אלקטרוקרדיוגרמה, אקג (ECG): מוניטור לב הבוחן את קצב הלב ויכול להראות אם יש לך התקף לב או שהיה לך אחד בעבר
    ב. בדיקת דם: בדיקות דם יכולות להראות עדות לפגיעה בשרירי הלב
    ג. אקו לב: אולטרסאונד של הלב שבוחן את תפקוד הלב הכללי והאזורי.
    ד. צנתור לב: בדיקה הבוחנת את זרימת הדם ללב ויכולה להראות אם יש כלי דם בלב שאינו מקבל אספקת דם . במידה ואכן נמצא כזה – ניתן ל"תקנו" מידית ולחדש זרימת דם.
  5. האם התקף חרדה ופאניקה יכולים לגרום להתקף לב?

    למרות שהתסמינים של התקף חרדה בדרך כלל אינם נובעים משינויים בזרימת הדם ללב, חרדה יכולה להשפיע על לחץ הדם וקצב הלב בדרכים שמגבירות את הסיכוי ללקות בהתקף לב. הסיבה לכך היא שהתקפי פאניקה וחרדה יכולים להגביר באופן זמני את קצב הלב ואת לחץ הדם, ויכולים לגרום לכלי הדם של הלב להתכווץ.

    שינויים זמניים אלה מגבירים את הלחץ על הלב, מה שיכול להפחית את זרימת הדם לשריר הלב. אצל מישהו עם מחלת לב או גורמי סיכון למחלות לב, שינויים אלה בזרימת הדם עלולים להוביל להתקף לב.

  6. לסיכום: התסמינים שחשוב להכיר

    להלן רשימת תסמינים טיפוסיים להתקף לב והתקף חרדה. הקפידו לפנות לעזרה רפואית או להתיעץ ברופא מטפל בכל שאלה. תמיד חשוב להבדק מוקדם בשאלה של התפתחות טרשת עורקים וקיום גורמי סיכון לטרשת עורקים.

    התקף לב
  • כאב לוחץ בחזה, כובד בחזה, תעוקת חזה
  • התחלה פתאומית של הכאב, לעיתים לאחר מאמץ קיצוני
  • הכאב מקרין ליד שמאל, כתפיים, גב או לסת
  • הכאב והתסמינים ממושכים ומחמירים עם הזמן
  • קוצר נשימה
  • הזעת יתר
  • בחילות והקאות

    התקף חרדה
  • דופק מואץ וחזק
  • הכאב מופיע בפתאומיות לאחר מתח נפשי או אירוע לחץ נפשי
  • הכאב חולף ומשתפר עצמונית עם הזמן
  • הכאב חולף תוך כ 20 דקות
  • קוצר נשימה
  • חיוורון והזעת יתר
  • תחושת נימול בקצות ידיים ושפתיים

     *דוקטור מיכאל יונש, קרדיולוג בכיר, מומחה ברפואה פנימית וקרדיולוגיה. מנהל שרות מחלות לב מבניות, צינתורי לב, בית חולים קפלן. מרצה בכיר באוניברסיטה העברית. ומצנתר  בכיר בהרצליה מדיקל סנטר