הטמפרטורה האובייקטיבית בחוץ מעולם לא הפריעה לאנשים להתלונן שחם מדי או שקר מדי, שכן החוויה הסובייקטיבית שלנו שונה משל אחרים. וכן, נשים רגישות יותר לשינוי בטמפרטורה החיצונית למרות שאין הבדל מהותי בטמפרטורת הגוף בין המינים. אם אתם מרגישים שתמיד קר לכם, כדאי לברר את הסיבה, כי לעתים אפשר – ורצוי – לטפל בכך. 

>> הטעות הבסיסית של כל אדם שנכנס לתזונה חדשה

1. מחסור בשינה

לוח הזמנים הפנימי שלנו עוזר לגוף להבין מתי הוא אמור ללכת לישון ומתי להתעורר, זאת על פי רמזים פנימיים וחיצוניים כמו אור, טמפרטורה והורמונים. כשמגיע הזמן לישון, המוח משחרר מלטונין – הורמון המקדם שינה ומוריד את הטמפרטורה. בקיצור, אתם פשוט עייפים – סורו להשלים שעות שינה.

2. בעיות במחזור הדם

זרימת דם לקויה, כשהדם לא זורם בצורה חופשית או יעילה, עלולה לגרום לכם לחוש קור בחלקים מסוימים בגוף – לרוב בידיים וברגליים. הסיבות לכך מגוונות, ומקום טוב להתחיל בו הוא להתאמן בקביעות, לעבור לתזונה בריאה ולהימנע מעישון. כדי לפסול מצבים בריאותיים מדאיגים כדאי לבקר את הרופא, שכן בין ההפרעות בכלי הדם הגורמות לתחושות קור נמצאות גם מחלת עורקים היקפית (PAD) – כאשר כלי הדם צרים או חסומים בשל רובד שומני בעורקים (טרשת עורקים); או מחלת ריינו – הפרעה נדירה שגורמת לחוסר זרימת דם לחלקים מסוימים כמו אצבעות ובהונות, הנגרמת מפציעות, מצבים בריאותיים מסוימים או נטילת תרופות מסוימות.

3. מסת שריר

השרירים שלנו מייצרים חום, וכך, מסת שריר נמוכה יותר תגרום לגוף להסית את זרימת הדם מהגפיים, וכתוצאה מכך תרגישו שקר לכם. נשים ומבוגרים נוטים להיות בעלי מסת שריר נמוכה יותר.

4. ירידה מהירה במשקל או תת משקל

השומן התת עורי משמש כמבודד מפני הקור. אם ירדתם לאחרונה במשקל ייתכן שאיבדתם מהשומן הזה. הסיבה השנייה היא שירידה מהירה במשקל מצננת אתכם: אם הקטנתם את צריכת הקלוריות שלכם באופן דרמטי, גרמתם לחילוף חומרים אטי יותר שנועד לחסוך באנרגיה. 

5. מחסור ב-B12

הוויטמין החיוני ממלא לא מעט תפקידים בגופנו – הוא שומר על מערכת עצבים תקנה, עוזר לגוף לייצר דנ"א ורנ"א ונדרש להתפתחות התקינה של תאי הדם האדומים. כיוון שהוא כמעט לא קיים במזונות מן הצומח, אלא בבשר ,עוף, דגים, ביצים ומוצרי חלב, צמחונים וטבעונים חייבים להשלים את צריכתו, וכך גם מבוגרים ואנשים הסובלים מהפרעות בעיכול, שכן מחסור בו עלול לגרום לעייפות, חולשה, עצירות, אובדן תיאבון, והסיבה שלשמה התכנסנו – תחושות קור.

6. אנמיה

אנמיה היא הפרעת דם המתרחשת כאשר אין מספיק תאי דם אדומים בריאים כדי להזרים חמצן לכל הגוף, וישנם סוגים רבים ושונים של אנמיה. אנמיה יכולה להיגרם מאיבוד דם, או אם הגוף לא מייצר מספיק תאי דם אדומים או הורס יותר מדי מהם. מה מרגישים? עייפות, קוצר נשימה, כאבי ראש ורגליים וידיים קרות. מי בסיכון? נשים בהריון, בעלות מחזור כבד, ואנשים שחסר להם ברזל, חומצה פולית וויטמין B12 מיודענו.

7. תת פעילות בלוטת התריס

הבלוטה האנדוקרינית המייצרת ומפרישה הורמונים חיונית לתפקוד מערכות רבות בגוף – הלב, המוח והשרירים. תת פעילות של הבלוטה היא תופעה שכיחה בקרב נשים וקשישים, אם בגלל מחלות אוטואימניות כמו השימוטו (שבה הבלוטה מותקפת על ידי נוגדני מערכת החיסון) ואם בשל דלקת, ניתוחים, לידה, סוכרת, זאבת או בשל חוסר איזון הורמונלי, סטרס ותזונה לקויה (למשל צריכת מעט מדי יוד), והיא מובילה להאטה בחילוף החומרים ולרגישות ואי סבילות לקור. 

8. סוכרת

המגפה של המאה ה-21 מאופיינת ברמות גלוקוז גבוהות מדי. בסוכרת מסוג 1 הגוף לא מייצר אינסולין, ההורמון המאפשר לגוף להשתמש בגלוקוז כאנרגיה. בסוכרת מסוג 2, הגוף לא מייצר או לא משתמש באינסולין בצורה טובה. כך או כך, תחושות קור, חוסר תחושה או עקצוץ, במיוחד בכפות הרגליים או הידיים, הם סימפטום שחשוב להכיר. סוכרת שלא מטופלת נכון עלולה להביא לסיבוכים בטווח הקצר והארוך, וכיום יש מגוון אפשרויות טיפול המאפשרות לחיות חיים טובים לצד הסוכרת. השתמשו בהן.

אז מה אפשר לעשות?

אחרי שפניתם לרופא ופסלתם את האופציות המדאיגות מתוך אלה שמנינו, חשוב להקפיד על מה שעוזר גם לכל בעיה בריאותית אחרת: פעילות גופנית סדירה תשפר את זרימת הדם ותחמם אתכם בטווח הקצר והארוך; שינה טובה ומספקת שערכה לא יסולא בפז; תזונה נכונה ומאוזנת המכילה את כל אבות המזון; גמילה מעישון מורידה סיכון בערך לכל בעיה ומחלה קיימות, כולל אלה שהזכרנו כאן, ותעזור לשפר את זרימת הדם; ותתלבשו טוב למען השם.