מה הדבר הראשון שעולה לכם לראש כשאתם שומעים את המונח "סופר-פוד" (מזון-על)? מה אתם חושבים, למשל, על מורינגה, קייל, אסאי וגוג'י ברי? לרוב, מדובר במאכלים שלהם מיוחסות תכונות דיאטטיות או כאלה המסייעות לריפוי ממחלות שונות. כעת נשאלת השאלה – האם באמת מדובר במזונות אלו בריאים יותר ומומלצים יותר מפירות וירקות "רגילים", כמו ענבים, מנגו ובצל?

נתחיל מהשורה התחתונה – ובכן, לפי המדע, אין הגדרה רשמית ומבוססת למונח "סופר-פוד". למעשה, מדובר במזונות שמכילים כמות רכיבים גדולה שעשויים לתרום לבריאות, וביניהם: ויטמינים שונים (כמו ויטמין A, חומצה פולית, ויטמין E, ויטמין C), מינרלים (כמו: סידן, ברזל, נחושת, מגנזיום ואבץ), פיטוכימיקלים (כדוגמת כורכומין, רסברטרול (Resveratrol), ליקופן ו-EGCG), או במילים אחרות - אלפי תרכובות שנמצאות באופן טבעי במזונות מהצומח ומתפקדים, בין היתר, כנוגדי חמצון, כמפחיתי דלקת ובעלי פעילות אנטי-סרטנית. לעיתים מזונות אלה מכילים גם רכיבים כמו חומצות אמינו חיוניות, חומצות שומן חיוניות (אומגה 3 ואומגה 6) ותרכובות גופרית (גופרית חיונית לבנייה ותיקון של ה-DNA, לבריאות העור, הגידים ועוד). כמעט תמיד מדובר במזונות מהצומח, כמו פירות, ירקות, דגנים, אגוזים וקטניות, אך לעיתים מדובר במוצרים מהחי, כמו דגים.

הבנתם? כלומר - כל מזון שמכיל רכיבים תזונתיים שחיוניים לבריאות הגוף יכול לזכות בכינוי הידידותי. לכן, בעצם, כמעט כל פרי וירק יכול לזכות בכינוי המרשים.

תפרחת קנאביס, מנגו (צילום: Gleti, shutterstock)
הנה דוגמה לסופר-פוד מזין שפחות זוכה ליחסי ציבור | צילום: Gleti, shutterstock


אם כך, מדוע לא כל הפירות והירקות הם סופר פוד?
התשובה כנראה תפתיע (או תרגיז) אתכם. כמעט תמיד, כשמדוברים על סופר-פוד, מדובר במזון קשה להשגה – כזה שמגיע ממדינה רחוקה או מאיזושהי מדינה טרופית. לעיתים רבות מדובר במאכל שלא מוכר לנו כמו למשל אסאי, ספירולינה, מורינגה וגוג'י ברי. מכיוון שכך, מזונות אלו נמכרים במחירים גבוהים, מה שאגב מגביר אף יותר את התחושה שמדובר במזון-על. אך שוב, האמת היא, שכל פרי וירק שנמצאים אצלנו בבית הם סופר-פוד. אפילו מלפפון, שמכיל בין היתר ויטמין K ואשלגן יכול להיחשב ככזה. רוצים עוד דוגמאות?
קיווי – מכיל כמות גבוהה של ויטמין C, פיטואסטרוגנים ונוגדי חמצון כמו לוטאין, פנולים ופלבונואידים.
אבוקדו – מכיל נוגדי חמצון, בטא-סיטוסטרול (שמסייע לפעילות מערכת החיסון) ופיטוכימיקלים כמו רוטין וקוורצטין.
מנגו – עתיר בויטמין C ובנוגד חמצון מסוג בטא-קרוטן, שמהווה מקור ליצירת ויטמין A.
סלרי – מכיל מגוון ויטמינים (כמו ויטמין K ו-C), מינרלים כמו סידן ואשלגן וכן נוגדי חמצון בשם פלבונים.
בצל – מכיל קוורצטין וקאמפרול (Kaempferol), שני נוגדי חמצון חזקים בעלי פעילות אנטי-סרטנית.
ענבים – מכילים קטכינים ורסברטרול, אותו נוגד חמצון חזק שמקנה ליין יחס "מיוחד" על תרומתו לבריאות הגוף.

אישה אוכלת סלט (צילום:  RossHelen, shutterstock)
עזבו אתכם משמות מפוצצים - פשוט תאכלו בריא | צילום: RossHelen, shutterstock

בקיצור, הבנתם את השורה התחתונה, נכון? זכרו – אף שזה נשמע מבטיח ולמרות העובדה שקיימים המון מזונות שמכילים לפחות רכיב תזונתי אחד שעשוי לתרום לבריאות שלנו, לא באמת קיים מזון שיכול להבטיח ירידה במשקל, למנוע מחלה כלשהי ובטח שלא לרפא מחלה. אורח החיים המודרני מעודד תזונה לקויה, "יושבנות", אכילה מופרזת, שינה לא טובה ולחץ רב – כל אלה הם המקור העיקרי לעלייה בסיכון להשמנה ולמחלות רבות. לכן, מעבר להמלצה לשמירה על משקל תקין, שינה מספקת ושילוב של פעילות גופנית, חשוב מאוד להקפיד על תזונה מגוונת הכוללת למשל מגוון צבעים וסוגים של ירקות, על מנת לספק לגוף רכיבים תזונתיים שונים שעשויים לתרום לבריאות. הטוב ביותר נמצא בשילוב של מזונות שונים, מכיוון שבכל מזון יש רכיבים אחרים שחיוניים לגוף. בנוסף, מרדף אחר אותם מזונות "סופר פוד" עלול לגרום לנו לפספס מזונות אחרים, זולים, קלים להשגה, שחשובים לא פחות ובריאים לא פחות מאותם מזונות "מבטיחים".

הכותב הוא אמיר וינוגרד, דיאטן קליני ובעל תואר שני בבריאות הציבור