נשירת שיער היא בהחלט תופעה טבעית המתרחשת אצל כולנו, בכל גיל, כחלק מתהליך פיזיולוגי של התחדשות השערה, הכולל מספר שלבים: גדילה, האטת קצב הגדילה ומנוחה, לאחריה השערה נושרת. בממוצע, נושרות מראשנו כ-50 עד 100 שיערות מדי יום. עם זאת נשירה של יותר מ-100 שערות ביום נחשבת לנשירת שיער מוגברת ועלולה להעיד על אובדן שיער. 

ד"ר מוניקה אלמן, מומחית למחלות עור וטיפולים אסתטיים, מנהלת רפואית של 'מכבי אסתטיקה'. עם הדברים שחשוב לדעת.

מי עלולה לסבול מנשירת שיער?
"נשירת שיער בנשים היא תופעה יותר רחבה ממה שנהוג לחשוב. לפי הנתונים, כ-50% מהנשים יחוו נשירת שיער שתוביל לאבדן שיער בשלב כלשהו בחייהן. ישנן מספר קבוצות אוכלוסייה המועדות יותר לנשירת שיער, ביניהן נשים לאחר לידה, נשים מעל גיל 40 (ואף יותר לאחר גיל המעבר) ונשים שעברו טיפולים אגרסיביים כדוגמת כימותרפיה. נציין שלנשירת שיער נשית ישנו גם מרכיב גנטי".   

סוגי נשירת שיער בנשים

ישנם מספר סוגים של נשירת שיער: 
אנגן אפלוויום (ANAGEN EFFLUVIUM) – נשירה ביולוגית עקב פגיעה בשורש השערה כתוצאה מנטילת תרופות או טיפולים אגרסיביים, כדוגמת כימותרפיה.
טלוגן אפלוויום (TELOGEN EFFLUVIUM) – נשירה זו מאופיינת בכך ששערות רבות מגיעות לשלב המנוחה, שמיד לאחריו השערה נושרת.
אלופסיה אנדרוגנית (FPHL), אלופסיה נשית – סוג זה של נשירת שיער הוא הנפוץ ביותר, ובמסגרתו השיער שבקדקוד הופך לדק ובצדי הקרקפת נושר בכמות רבה. ביקר תחת השפעה של שינויים הורמונליים .

מדוע זה קורה?
קיימות מגוון סיבות אפשריות לנשירת שיער בנשים, חלקן פיזיולוגיות ואחרות חיצוניות-סביבתיות.
ישנה חשיבות רבות לאיתור הסיבה לנשירת שיער, כיוון שזו תשפיע בתורה גם על בחירת אופי וסוג הטיפול בנשירה. אלו חלק מהסיבות שעלולות להוביל לנשירת שיער בנשים:

1. אורח חיים: תזונה לקויה עלולה להוביל למחסור בוויטמינים ובמינרלים הדרושים לגוף. כך לדוגמה, למחסור בברזל, מסיבות שונות הגורם לאנמיה וכתוצאה מכך גם לאובדן שיער.  לצד זאת, אורח החיים המתוח, ושגרה רוויית סטרס עלולים גם הם להוביל לנשירת שיער מוגברת.

2. טראומה גופנית: מאמץ גופני מוגזם, ניתוח או ירידה דרסטית במשקל עלולים לגרום לטראומה לגוף ולהוביל לנשירת שיער מוגברת. זו הסיבה שנשים רבות העוברות ניתוח בריאטרי סובלות מאבדן שיער לאחר הניתוח.

3. שינויים הורמונליים: סיבה נוספת לאובדן שיער היא שינויים הורמונליים, המתרחשים לאחר לידה וכן בגיל המעבר. בלוטת המגן (בלוטת התריס), יוביל לחוסר איזון הורמונלי ולאבדן שיער.

4. תרופות: ישנן תרופות שנטילה שלהן עלולה להוביל לנשירת שיער מוגברת, ביניהן טיפולים הכוללים קרינה, תרופות אנטי-דכאוניות, תרופות לאפילפסיה, תרופות לטיפול בלחץ דם ואף גלולות מסוימות למניעת היריון.

5. התעסקות מוגזמת בשיער: מתיחות ומשיכות חוזרות של השיער ושימוש מרובה בקרמים ובספרי לשיער, עלולה להחליש את זקיקי השערה ולהוביל לאובדן שיער.

6. גנטיקה: חלק מהנשים יסבלו מנשירת שיער מוגברת והתקרחות בשל נטייה גנטית.

7. בעיה בפעילות מערכת החיסון - אלופסיה אראטה (ALOPECIA AREATA  ) הוא מצב בו מערכת החיסון תוקפת את זקיקי השיער וגורמת לנשירת השיער. כתוצאה מכך נוצרים 'איים' קטנים של קרחות על הקרקפת. חשוב להדגיש שמדובר במצב זמני, כאשר לרוב השיער צומח מחדש בתוך מספר חודשים ועשוי לחזור שוב ושוב .

 

ומה גורם לנשירת שיער שנחשבת קיצונית?
"נשים רבות מתמודדות עם נשירה רבה לאחר הלידה שכן מסלול צמיחת השיער משתנה. שישה חודשים לאחר הלידה, נרשמת נשירה רבה. יש לקחת בחשבון שגם הפסקת גלולות עלולה להביא לנשירה.
מלבד תקופות אלו בחיים - סיבות נוספות הן מחסור של ברזל, אבץ, ויטמינים ואי סדירות של בלוטת התריס יכולים להעצים נשירה רבה. כמו כן, יש להביא בחשבון שאורח חיים לא בריא, חוסר איזון בחיים האישיים ומחלות רקע יכולים להעצים נשירת שיער עד לרמה קיצונית. כאן גם נתייחס להרזיה קיצונית, מתח רב, שינויים בחיים, שינויים הורמונליים, חסרים של מחסני ברזל, מחלות עור של הקרקפת ושילוב ביניהם. כשאנחנו רואים שיער רב נשיר עם דילול קל של הקרקפת, כדאי לפנות לרופא להמשך בדיקה וטיפול. יש להניח שהרופא יבקש לבצע בדיקות דם מלאות עם פרופיל הורמונלי מלא ותשאול על מנת לדייק את האבחנה ולתת טיפול מתאים".

איך תדעי אם את סובלת מנשירת שיער קיצונית?
"נשירה מוגזמת היא נשירה שנראית לעין על בגדים, במברשת השיער, על הכרית ולמעשה על כל מעבר של יד בשיער. ישנן רמות שונות של אובדן שיער, החל מרמה קלה ועד לאבדן שיער משמעותי, שמוביל לסימני דילול, עם מרחקים גדולים בין שערה לשערה וחשיפת עור הקרקפת באזורים מסוימים של הראש, ואף להתקרחות מקומית. אם את חושדת שאת סובלת מנשירת שיער מוגברת, אפשר לבדוק זאת בקלות. קחי מברשת שיער נקייה והסתרקי בה במשך חמש דקות. ספרי את השערות שנשרו אל המברשת. מומלץ לחזור על הפעולה במשך מספר ימים".   

כיצד מאבחנים מבחינה רפואית נשירת שיער בנשים?
"אבחון הסיבה לנשירת שיער מתחיל בראש ובראשונה בפגישת ייעוץ אצל רופא. בפגישה זו תישאלי על ההיסטוריה הרפואית ומצב הבריאות הכללית שלך, האם קיימות תרופות שאת נוטלת בקביעות ועלולות לגרום לנשירת שיער, האם ילדת לאחרונה, כיצד נראה התפריט התזונתי שלך, האם קיימת נטייה להתקרחות במשפחה ועוד. זה המקום גם לשתף בהרגלי טיפוח השיער וההתעסקות הקיימת עם השיער בשגרה – האם ועד כמה את מרבה למתוח ולמשוך אותו, באילו תכשירים לשיער את משתמשת ועוד. 

בנוסף, בפגישת הייעוץ יבדוק הרופא את עור הקרקפת, במטרה לשלול בעיות כדוגמת פטריה על עור הקרקפת או קשקשים, העלולים 'לעודד' את נשירת השיער, וכן על מנת להעריך האם קיים אובדן שיער משמעותי. כל אלו יסייעו לרופא לקבוע את הסיבה ההתקרחו".

כיצד מטפלים בנשירה?
במקרים רבים, למשל בנשים לאחר לידה, בעת טיפול הורמונלי או בנטילת תרופות אחרות, ייקבע הרופא שאין צורך במתן טיפול אלא רק בהמתנה, בשינוי התזונה או שגרת טיפוח השיער, מתוך הנחה שהנשירה תיעצר מעצמה והשיער יחזור לצמוח. 
במקרים מסוימים יחליט הרופא להפנות אותך לביצוע בדיקת דם, שתסייע באבחון הגורם לנשירה ובהתאמת טיפול – החל מנטילת תוספי תזונה ועד לאיזון הורמונלי.  

כאמור, לעתים יחליט רופא העור שאין צורך בטיפול אקטיבי בנשירת השיער, אלא רק בשינוי אורח החיים, בשגרת הטיפול בשיער ועוד. במקרים אחרים אפשר לעצור את הנשירה באמצעות השגת איזון הורמונלי שהופר, נטילת ויטמינים ומינרלים, או שינוי אורח החיים באמצעות הקפדה על תזונה נכונה והפחתת סטרס.

טיפול תרופתי בנשירת שיער. 
ישנם מגוון טיפולים ותכשירים ייעודיים לטיפול בנשירת שיער, ביניהם מינוקסידיל, טיפול בהורמון הנשי אסטרוגן, כדורי פינסטרייד, סטרואידים ועוד. חשוב לציין שלא מדובר בפתרון קסם, ולעתים יעילות הטיפולים מוגבלת, כאשר בכל מקרה יש צורך בהתמדה של חודשים בטיפול כדי לחוש בשינוי בנשירת השיער.

טיפול בפלזמה.
טיפול פלסמה (PRP) מאפשר חיזוק של זקיקי השיער, הפחתת הנשירה ועידוד צמיחת שיער. פלסמה היא נוזל הנמצא בדמנו, העשיר בחלבונים ובתאי גדילה, ולכן מעודד בניית והתחדשות תאים. הטיפול כולל לקיחת דם מהמטופלת, בידוד נוזל הפלסמה והזרקתו לאזור הקרקפת בו קיימת הידלדלות שיער. כיוון שמדובר בטיפול עצמי, הוא בטוח מאוד לשימוש ואין לו תופעות לוואי. לעתים נדרשת סדרת טיפולים להשגת תוצאות טובות. וטיפולי תחזוקה  אחת ל6-12 חודשים .

השתלת שיער בשיטת DHI. 
בעבר נטו לחשוב שרק גברים יכולים לעבור השתלת שיער אולם בשנים האחרונות, יש גם נשים שיכולות לעשות הליך זה וכמובן שכל מקרה לגופו. נשים הסובלות מנשירה מוגברת או מהידלדלות מקומית בשיער, נותרות לא פעם ללא מענה שיוכל לסייע להן בפתרון הבעיה. עבור נשים אלו, השתלת שיער בשיטת DHI היא בשורה של ממש. מדובר בשיטה חדשנית, המאפשרת הוצאת זקיקי שיער בודדים מחלקו האחורי של הראש, באמצעות מכשור עדין ומדויק, והשתלתם באזור הקרקפת בו קיימת הידלדלות שיער.

 האם יש קשר בין עונות השנה לנשירה?
"אין קשר של עונות לשיער. עם זאת בקיץ יש יותר הזעה של הקרקפת עם העצמה של שומניות יתר וזה גורם במקרים מסוימים להופעה של דלקת קלה של הקרקפת אשר מלווה בקשקשים ונשירת שיער מוגברת. כמו כן, החשיפה לחום השמש גורמת להתייבשות השערה ושבירתה".

כיצד ניתן לעבות את השיער?
"כחלק מטיפול האובדן שיער, נשים רבות פונות לתוספי שיער אשר מתכתבים בשיטות שונות של הלחמה, קשירה, שזירה, הדבקה - לכאורה אלו שיטות מקובלות אך לא מתאימות לכולן, לא לכל שיער. אם זו תוספת שיער לא קבועה והיא רק עבור אותו היום של התסרוקת, התוספת לא תגרום לנשירת שיער, אבל אם זו תוספת שיער קבועה והורדתה תלויה בתלישה, הדבר עלול לגרום לנשירת שיער.  

 האם יש תסרוקות, מוצרי שיער וטיפולים מסוימים עשויים לתרום לנשירת שיער אצל נשים?
"תסרוקות הגורמות למתיחת יתר של השיער גורמות לדילול שיער, התרחקות של קו השיער, וקריעה של השיער, עם הזמן אם לא מפסיקים את התהליך נוצר דילול קבוע של השיער עם חוסר יכולת של זקיק השערה לתקן את עצמו  השערה הופכת להיות דקה, חסרת חיות  ודלילה. החלקות רבות או שנעשות באמצעות צוות לא מיומן, יגרמו לשבירה של השערה, עד כדי נזק בלתי הפיך לשיער".