חודשי הקיץ מביאים ימים ארוכים וחמים יותר, ומלווים גם בחשיפה מוגברת לשמש ובכמות עודפת של לחות באוויר, אשר עלולות להזיק לשיער ולקרקפת. עם כל התכניות המהנות שהשמש מביאה איתה, ויחד עם זה שקרם הגנה זה כבר פק"ל כיס, לא כדאי  להזניח את השיער. הנה כמה עובדות וטיפים שאולי לא ידעתם, שיכולים לשפר את איכות החיים.

  1. מה קורה כשלא חופפים מספיק?

    זכרו שהקרקפת היא יצרנית השומן, החומר המגן על השיער, ולכן יש לחפוף אותה בעדינות, לעסות בעדינות על מנת שלא לפגוע בה. זיהום, חום ושגרה יומיומית עלולים ללכלך את השיער ולכן יש צורך בחפיפה בתדירות מתאימה. כשלא מקפידים, השיער יהיה יבש יותר, שביר יותר והלחות בשיער תתאדה. חשוב לשמור על קרקפת נקייה ובריאה כדי שגם השיער יוכל לנשום בקלות.
  2. שיער שומני דורש חפיפה צפופה יותר

    חפיפה משתנה בהתאם לסוג שיער ורמת שומניות הקרקפת בין אדם לאדם. יש כאלה שחייבים לחפוף כל יום ויש כאלה שלא יכולים לחפוף כל יום. ככל שקרקפת והשיער שומניים יותר מומלץ לחפוף יותר את השיער, שיער יבש אינו דורש חפיפה בתדירות כמו שיער שומני.

  3. כך חופפים

    כאשר חופפים את השיער רצוי לנקות קודם כל הקרקפת ורק לאחר מכן את אורכי השיער, חפיפת אורכי השיער בלבד יכולה לגרום לחספוס השיער ולמראה פריזי ולא שליטה.
  4. מסכת שיער לא מיועדת לשימוש בשורש

    בכל פעם שמשתמשים בשמפו כדאי להשתמש גם במרכך שיער או במסכה לשיער כדי להעניק לשיער לחות, לנטרל את המטען חשמלי ולרכך את השיער. השתדלו למרוח אותם על אורכי וקצוות השיער ולא אל תוך הקרקפת.
  5. אל תשפשפו

    שפשוף השיער הרטוב במגבת עלול לגרום נזק לשיער כמו קשרים, שבירת השיער או לשיער מקורזל, מה שיקשה על סירוק וטיפוח השיער. שיער רטוב הוא רגיש יותר ונשבר בקלות יותר משיער יבש. כדי להימנע ממצבים כאלה, ניתן לעטוף את השיער במגבת כדי לספוג את הלחות, או לתת לו להתייבש באופן טבעי באוויר.
  6. הפחיתו שימוש במייבשי שיער

    מומלץ להפחית ככל שניתן בייבוש שיער באמצעות מייבשי חום (כמו פן א מחליק) כיוון שאלה מייבשים גם את הלחות של השיער מה שעלול לגרום להיחלשות ושבירה של השיער.

  7. גירויים וגירודים בקרקפת

    הקרקפת מייצרת שומנים טבעיים, במידה ומפרישה סבום בכמויות גדולות הקרקפת הופכת לשומנית. לעיתים יש תופעת גרד בקרקפת, במקרים אלו כדאי וחשוב להיבדק אצל רופא עור כדי לאבחן אם מדובר בתופעה זמנית או קבועה של בעיית עור כגון סבוריאה או פסוריאזיס.
  8. שיער רטוב לא מושכים

    בקיץ, בעלי שיער ארוך נוטים יותר לאסוף אותו. אין למשוך את השיער כשהוא רטוב, זה מחליש אותו ויכול לגרום להתקרחות, יש לאסוף אותו בעדינות ורצוי כשהוא יבש. 
  9. מה חשוב לדעת בבחירת מוצרי שיער: 

    *מומלץ לבחור בשמפו שיהיה עדין מספיק אך ינקה את הקרקפת מהשומנים המיותרים. תכשיר ללא פארבנים וללא SLS אלה תכשירים עדינים במיוחד והסיכוי לגירויים בקרקפת קטנים יותר.
    *לשיער הסובל מקשקשים מומלץ לבחור בשמפו המכיל רכיבים כגון זינק פרינתיון – מרכיב אנטי פטרייתי וחומצה סליצילית המקלפת, את התאים המתים בעדינות מן הקרקפת.
    *מומלץ לחפוף בתכשירים המכילים גם מרכיבים טבעיים שיכולים לסייע לבריאות השיער והקרקפת.
    *מומלץ לבדוק שיש בתכשיר ריכוז גבוה של סאפונינים (saponins), תרכובת בעלת תכונות טבעיות של ניקוי והקצפה המשמשות בסבונים ותרחיצים. הוא גם אנטי-דלקתי, נוגד-חיידקים ונוגד-פטריות. לדוגמא, שמפו המכיל את צמח אגוז עץ הסבון הידוע בתכונותיו נוגדות הדלקתיות, נוגדות החיידקים ונוגדות הפטריות. בנוסף, הצמח מכיל ריכוז גבוה של סאפונינים, המתאפיינים בתכונות ניקוי והקצפה טבעיות החיוניות לפיתוח סבונים ושמפו לשיער.
    *אינדיגו – צמח מרפא מהרפואה הסינית - מחקרים מראים כי צמח האינדיגו, צמח שמקורו מהרפואה הסינית, נמצא כיעיל מאוד בעיכוב ההתרבות של תאי עור ולכן יעיל בהפחתת הופעת קשקשים.
  10. נשירה מעל חודשיים? שימו לב לזה

    מעל 40% מהנשים סובלות מנשירת שיער התקרחות במידה כזו או אחרת. הקצב הטבעי של איבוד השיער הוא בין 50 ל-100 שערות ביום. מעבר לכך הנשירה נחשבת כבר לבעיה ואם היא אורכת למעלה מחודשיים – יש להתייעץ עם רופא עור שיאבחן את סוג הנשירה וימליץ על טיפול בהתאם.
    נשירה תגובתית - ישנן סיבות רבות להתקרחות בקרב נשים כגון: מתח נפשי, לידות, גיל מבוגר, תרופות שנלקחות על בסיס קבוע, גלולות למניעת היריון, תסרוקת שיער הדוקה מידי, צבעים והחלקות בשיער, מחסור בברזל ועוד.. אבל הסיבה השכיחה ביותר לנשירה היא אנדרו ־גנטית, כלומר נובעת מנטייה גנטית הורמונלית.
    נשירה הורמונלית – עקב עודף טסטוסטרון.
  11. שיער אורך מהר יותר בקיץ

    שיער וציפורניים אורכים יותר מהר בקיץ, לעומת עונות אחרות. בקיץ ובחום, כלי הדם מתרחבים וכך זרימת הדם גבוהה יותר, מה שמאיץ את הצמיחה.

  12. חפפו מיד לאחר שהות בבריכה/ים

    אחרי בילוי בים או בבריכה חשוב לחפוף מיד – נכון, זה לא תמיד בר עשייה, אבל ההיגיון שעומד מאחורי זה הוא למנוע יובש, שבירה ופיצול של השיער שהכימיקלים בכלור יכולים לגרום והמלחים בים גם הם. כלור נוטה לייבש את הקרקפת, ובעלי עור רגיש יסבלו יותר מיובש , גרד וקשקשים בעונת הקיץ.

  13. חבשו כובע

    בעת חשיפת השיער לשמש – מומלץ להיעזר בכובע עם מסנני קרינה. נכון, השיער עצמו לא נשרף מהשמש, אך יש היא כן משפיעה על השיער כולו, בין אם זה בצבע השיער, וחוזקו. וכן, מומלץ שלא לחשוף את הקרקפת לשמש
  14. מומלץ לא לשחק ולגעת הרבה בשיער

    הדבר יכול להוביל לשומניות בשיער, הידיים שלנו מלוכלכות ואנו משמנים את השיער אם אנו נוגעים בו יותר מידי,  מצד שני, נגיעות רבות מידי יכולות לייבש אותו, רמת הלחות הטבעית בשיער נפגעת כתוצאה  מהנגיעות הרבות השיער, והשיער יכול להפוך לפריזי, מסולסל וחסר ברק.

    **ד"ר איתן ברמן הוא מומחה ברפואת עור