מי מאיתנו לא מכיר את הסיטואציה הבאה: מאוחר בלילה, כבר צחצחתם שיניים, נכנסתם למיטה, אבל אתם לא מצליח להירדם כי הרעב החליט להתעורר. מה צריך לעשות? לאכול או להתעלם ולהמשיך לנסות להירדם? יש הטוענים שיש פתרון די פשוט, בריא ומפתיע לדילמה הזו: לאכול בננה.

מתברר שבננה לפני השינה, בזמן ובכמות הנכונה, יכולה להפוך את השינה שלכם לאיכותית הרבה יותר. בכלל, לאכילת בננה ישנם יתרונות רבים שיכולים לשפר גם את התזונה וגם את המצב הנפשי שלכם. אז איך תהנו מהיתרונות שלה, בלי להגזים ולפגוע במערכת העיכול? כל עוד תיישמו את הטיפים הבאים, מובטח לכם שינוי נכון ומשמעותי.  

  1. אכילת בננה באמת מסייעת לשינה

    "בננה מכילה כמות גדולה של חומר הנקרא טריפטופן, ממנו מיוצר סרוטונין. הסרוטונין הוא חומר היוצר את הורמון השינה, מלטונין, ולכן עוזר לנו לישון טוב יותר", מאשרת לנו מאיה חצור (27), דיאטנית קלינית מומחית בתזונת הריון ותזונת ילדים, אולם גם מסייגת, "יחד עם זאת, מומלץ לא לאכול בסמוך לשינה, במיוחד מזונות שמכילים כמות סוכר גבוהה, מאחר והסוכר מעורר אותנו ויכול להקשות על ההרדמות".

    לדבריה, שינה טובה ותזונה נכונה חייבות לבוא ביחד. "כשלא ישנים מספיק או לא ישנים טוב ישנה עליה ברמות הגרלין, הורמון הרעב, מה שגורם לקרייבינג, ובעיקר לפחמימות. בנוסף, נוצרת עמידות לאינסולין, מה שגורם לעליה ברמות הסוכר ולגדילה של מאגרי השומן", היא מחדדת.
  2. בוסטר למצב הרוח

    ישנם פתרונות טבעיים ופשוטים לדיכאון, חרדה ומצב רוח ירוד, והבננה היא בהחלט אחת מהם. "הטריפטופן הכרחי לא רק לשינה טובה, אלא גם למצב רוח", מסבירה חצור. לדבריה, לא רק שהבננה תורמת למצב הרוח, אלא שהסיוע שלה לאיכות השינה עוזר בכך משמעותית. "סרוטונין הוא הורמון שמעלה את המצב הרוח והוא מיוצר מטריפטופן. חוסר שינה כשלעצמו יכול לגרום לחוסר מצב רוח ולכן הבננה אידיאלית כבוסטר למצב רוח", היא מדגישה.

  3. מסייעת בפעילות מערכת הלב, העצבים והשרירים

    מתברר כי הבננה היא לא רק פרי כיפי וטעים, אלא מלאה במינרלים החשובים לבריאותנו. "בבננה יש שני מינרלים החשובים בעיקר לפעילות מערכת הלב, מערכת העצבים והשרירים. הראשון הוא אשלגן, החיוני לפעילות לב תקינה ויכול לסייע בהורדת לחץ דם ובשיקום השריר אחרי אימון", מסבירה חצור.
    והאשלגן הוא לא המינרל היחיד שהבננה מספקת. "הוויטמין השני הוא מגנזיום, הקשור גם הוא בוויסות לחץ דם ובנוסף, ויסות רמות הסוכר בדם, שמירה על צפיפות העצם, תפקוד תקין של שרירי השלד, מערכת החיסון וקצב הלב". ולדבריה, זה לא הכל: "בנוסף למינרלים, בננה מכילה גם כמות נאה של ויטמין C, B6 ו- A".
  4. פתרון להתכווצויות שרירים

    עוד תופעה מטרידה וכואבת המתרחשת אצל אנשים רבים במהלך הלילה, היא התעוררות באמצע הלילה בעקבות התכווצות שריר ברגל. מתברר, שבננה יכולה להוות פתרון נהדר גם לכך. "למגנזיום יש תפקיד חשוב בהרפיית כלי דם, ולכן, במצב של חוסר, ניתן לסבול מהתכווצויות שרירים. האשלגן מסייע בהעברת סיגנלים עצביים בתאים שגורמים לכיווץ והרפיית שרירים. במידה ויש חוסר, הסינגל לא מועבר בצורה יעילה ולכן משך ההתכווצות אורך יותר", מסבירה חצור ומדגישה," הבננה מסייעת לנו להגיע לכמות הנדרשת של מגנזיום ואשלגן ולכן יכולה לעזור למנוע את הסיכוי להתכווצויות שרירים".

  5. לא לאכול פחמימות ריקות לפני השינה

    "פחמימה 'ריקה', כלומר ללא סיבים, היא האופציה הכי פחות מומלצת לאכול בלילה. אם אוכלים פחמימה, רצוי שתהיה מלאה (תמיד ובמיוחד בלילה) ורצוי עם שומן או חלבון", מסבירה חצור ומפרטת, "דוגמאות לארוחות לילה מומלצות הן פרוסת לחם מלא עם טחינה, חמאת בוטנים או גבינה,  אדממה, יוגורט לא ממותק עם שקדים, מעט קורנפלקס עתיר סיבים ורצועות גזר עם גבינה".
  6. אפשר לאכול גם אבוקדו

    למי מאיתנו שלא אוהב או מתחבר לבננות, יש גם פתרונות אחרים. "אופציה למזון נוסף שמכיל טריפטופן ללא כמויות סוכר גבוהות ולכן לא מקשה על ההירדמות הוא אבוקדו, שיכול להשתלב נהדר בארוחת ערב (ועכשיו מתחילה העונה שלו, אז הטיימינג מושלם)", ממליצה חצור.

  7. לאכול ארוחת ערב כמה שיותר מוקדם

    דיאטות רבות תומכות בהפסקת אכילה לאחר השעה 19:00, ומתברר שיש לכלל הזה גיבוי גם במחקרים. "כדי לשמור על סנכרון מושלם של מערכת העיכול עם השעון הביולוגי מומלץ לסיים לאכול בחשיכה. ככל שאוכלים מאוחר יותר ומתרחקים משעת האור האחרונה ביום, אנחנו חורגים מהמקצב הטבעי של השעון שלנו ומפרים את הסנכרון של המערכות, מה שמעלה את הסיכון להשמנה, תסמונת מטבולית, מחלות קרדיווסקולריות, סוכר גבוה, ירידה במצב רוח ועוד", מתארת חצור.

    אחת הסיבות לכך, היא שחשוב שבמהלך השינה הגוף יוכל לנוח באמת. "במידה והגוף 'עסוק' בעיכול, יש לו פחות פנאי לבצע בקרה על תהליכי מזעור נזקים כמו נטרול נזקים חימצוניים המובילים להזדקנות ומחלות", היא מסבירה ומסכמת, "האוכל הוא הרבה מעבר לקלוריות. הוא המפתח לבריאות פיזית ונפשית, האטת הזדקנות ומניעת מחלות. היום אנחנו יודעים שלא רק הכמות והאיכות חשובים, אלא גם הטיימינג".