לצד קרם הגנה וכובע, אין דרך לצאת לרחובות ישראל ללא משקפי שמש. מלבד העובדה שמדובר באקססורי אופנתי שמוסיף ללוק הכללי שלנו, הרי שמדובר בראש ובראשונה באביזר שמגן על עינינו מפני אור השמש הישיר ואור האולטרה הסגול, במיוחד בישראל. בטווח המיידי, כשאנחנו מתהלכים בחוץ נטולי משקפי שמש, אנחנו חשים בסנוור עז ובאי נוחות, אך מתברר שהנזק באי הרכבת משקפי שמש הוא גם לטווח הרחוק.

במחקר משנת 2014 מטעם המכון הלאומי האמריקני לעיניים מצא כי קרינת UV עלולה לפגוע בחלבונים שנמצאו בעדשת העין. נזק לחלבון, בטווח הארוך, עלול להוביל לקטרקט ובעיות אחרות בעיניים. עם זאת, מסתמן כי הרכבת משקפי שמש בכל זמן ובכל מקום שאנחנו נמצאים בו – בפנים או בחוץ –  עלולה לגרום לנזק רב יותר מאשר לטובת העיניים ולהוביל לתופעות לוואי מפתיעות. הנה כמה מהבעיות האפשריות העלולות להתעורר.

  1. כאבי עיניים ואי נוחות

    אחת מתופעות הלוואי המשמעותיות של הרכבת משקפי שמש היא כאבי עיניים ומתח. שימו לב כיצד שינוי אור פתאומי בסביבתכם מסנוור את עיניכם. מה שקורה הוא שהאישונים שלנו מתרחבים כשאנחנו מרכיבים משקפי שמש במשך זמן רב, ועינינו מתרגלות לפחות אור. בכל פעם שאנחנו מסירים אותם, העיניים "נכנסות למתח" והרשתית מתקשה להסתגל לאורות בהירים יותר. כדי למנוע אי נוחות זו, מומלץ להימנע מחשיפה פתאומית לשמש ולתת לעיניים שלך להתרגל בהדרגה לאור.
  2. החמרת מצב עבור אלו שמתמודדים עם אי סבילות לאור

    הרכבת משקפי שמש לאורך זמן יכולה להקל על אנשים עם פוטופביה (אי סבילות לאור) או רגישות לאור אולם גם במקרים כאלו - הרופאים אינם ממליצים לעשות זאת, שכן הרכבת משקפי שמש המגיעים עם עדשות כהות עלולה להחמיר את הסימפטומים של פוטופוביה. גם כאן מומלץ לעשות הפסקות בשימוש משקפי השמש. 

  3. חוסר שינה

    קולטני האור של הרשתית ממלאים תפקיד חיוני בשליטה בקצב היממה. קולטנים אלה קולטים אור וכאשר אתם מרכיבים משקפיים לאורך זמן רב, הגוף עלול לטעות ולא להבחין בהבדל ביום לילה ויום ובסופו של דבר להוביל להפרעה בשגרת השינה שלנו. חוסר שינה עלול להוביל לבעיות אחרות בגופנו - החל ממערכת החיסון שלנו וכלה במערכת העיכול ובמערכת האנדוקרינית.
  4. הפרעה בראייה

    פרופסור ענת לבנשטיין, מנהלת מערך עיניים בבית החולים איכילוב ויו"ר איגוד רופאי העיניים בישראל, מדגישה כי "חשוב לזכור שמדובר במחקר שנעשה במעבדה על חלבוני העדשה ולא באדם ואפילו לא בחיה ולכן המשמעות של המחקר מוגבלת. שנים רבות אנחנו יודעים שחשיפה ממושכת ל Uv בעוצמה גבוהה יכולה להיות בעלת משמעות בקבוצות גדולות. יש מאמרים שהראו, למשל בארצות הברית, שדייגים שדגים ביום הם יותר בעלי קטרקט (מצב שכיח שבו מופיעה בעדשת העין עכירות שמפריעה לראייה) מאשר דייגים שדגים בלילה. אין הדבר אומר שאדם ספציפי שיחבוש משקפי שמש יהיה לו פחות קטרקט או שתהיה לו נסיגה של קטרקט. כמו כן יש לזכור שכשיש חשיפה לפחות אור, כמו למשל עם משקפי שמש, האישון מתרחב מעט וזה גם יכול להיות משמעותי בהפרעה מסויימת בראיה או אחרת". בשורה התחתונה, מסכמת פרופסר לבנשטיין כי נכון הוא להרכיב משקפי שמש אבל חשוב לדעת את המשמעות של הדבר.