אף על פי שכל מזון עם זמן הכנה קצר יכול להיחשב למזון מהיר, בדרך כלל המושג "פאסט פוד" מתייחס למזון באיכות נמוכה, שמרכיביו זולים וערכיו הבריאותיים נמוכים. מבחינה תזונתית אנחנו מדברים על מזון עמוס בנתרן ובסוכרים ובכמות גדולה של שומן טראנס. צריכה קבועה שלו עלולה להגביר את הסיכון למחלות לב, סוכרת מסוג 2, שבץ, סוגים שונים של סרטן והתמכרות חולפת שדורשת שוב ושוב מאותו האוכל.

ההשלכות הקשות גורמות ל"פאסט פוד" בעצם להחליף סטטוס ל"ג'אנק פוד", כיוון שאינו מכיל מרכיבים מזינים המסייעים לבריאות וכאלו שמוסיפים ערכים תזונתיים לגופנו. אלו הנזקים המיידיים וארוכי הטווח של המזון המהיר על גופנו:

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

השפעות של מזון מהיר לטווח קצר

עלייה ברמות הסוכר בדם
מזון מהיר מתפרק במהירות, גורם לעלייה מהירה ברמות הסוכר כתוצאה מאכילת פחמימות מזוקקות ותוספות הסוכר. זה גורם לעלייה חריגה באינסולין, וכתוצאה מכך לירידה ברמות הסוכר. בטח קרה לכם שהרגשתם עייפות וצורך במשהו מתוק? אז זה בדיוק זה. האינסולין מעודד רעב וכך על ידי אכילת מזון גורם לכם להקפיץ חזרה את רמות הסוכר. עלייה ברמות הסוכר באופן תדיר יכולה להביא לסכנת חיים.

אישה אוכלת פיצה (צילום:  AS photo studio, shutterstock)
צילום: AS photo studio, shutterstock

לחץ דם
מחקר משנת 2016 מצא שצריכת רמות גבוהות של מלח עלולה להשפיע באופן מיידי על התפקוד התקין של כלי הדם של האדם. לצריכה עודפת של נתרן יש גם קשר לאגירת נוזלים.

דלקת מוגברת
מנה אחת של מזון מהיר עלולה להגביר את הדלקת בכל הגוף. מחקר משנת 2015 מצא שארוחת מזון מהיר אחת עשירה בשומן רווי הגבירה דלקת בדרכי הנשימה אצל אנשים עם אסתמה. דלקת זו פועלת כטריגר להתקפי אסטמה.

השפעה על צריכת חומרים מזינים
מזון מהיר אינו מכיל בדרך כלל פירות וירקות טריים. אם אדם אוכל מזון מהיר לעתים קרובות, הוא עשוי למצוא אתגר וקושי בהגעה לצריכה היומית המומלצת שלו של לפחות 5 מנות של פירות וירקות. הוא עשוי גם להיתקל בקשיים להגיע לצריכת הסיבים האידיאלית, שלפי מנהל המזון והתרופות האמריקאי היא 28 גרם ליום.

אכילה מופרזת
מזון מהיר בדרך כלל טעים מאוד, הגוף מפרק אותו במהירות בפה, והוא לא צריך הרבה לעיסה. לכן, הוא מפעיל את מרכזי התגמול במוח במהירות. השילוב הזה מאמן את החך להעדיף את המזונות המעובדים והמעוררים מאוד הללו ומפחית את הרצון של מישהו למזונות שלמים וטריים. מחקרים רבים העלו קשר בין צריכת מזון מהיר לשכיחות התמכרות למזון עבור פריטים דלי רכיבים תזונתיים אלה. בנוסף, נמצא כי יום בודד של אכילת יתר עתירת שומן פגע ברגישות לאינסולין. זה יכול לעורר מחזור של אכילה מוגזמת או הפרעות אכילה מוגזמות.

אישה אוכלת המבורגר (צילום:  Eugenio Marongiu, shutterstock)
צילום: Eugenio Marongiu, shutterstock

השפעות ארוכות טווח של אכילת מזון מהיר

עדויות רבות מראות שאכילה קבועה של מזון מהיר עלולה להזיק לבריאות, ולהשפעות הבלתי ניתנות לתיקון של אכילת מזון מהיר. סיכונים כאלה כוללים השמנת יתר, תנגודת לאינסולין, סוכרת מסוג 2 ומצבים קרדיווסקולריים שונים. הסיבה לכך היא שרוב המזון המהיר עשיר בסוכר, מלח, שומן רווי, שומני טראנס, מרכיבים מעובדים וקלוריות. הוא גם דל בדרך כלל בנוגדי חמצון, סיבים תזונתיים וחומרים מזינים רבים אחרים.

מערכת העיכול
ארוחות מזון מהיר רבות דלות מאוד בסיבים תזונתיים. רופאים מקשרים דיאטות דלות בסיבים עם סיכון גבוה יותר של מצבי עיכול כמו עצירות ומחלות מפרקים, כמו גם הפחתת חיידקי מעיים בריאים.

פגיעה במערכת החסינות
מחקרים רבים מצאו כי תזונה רווית כמויות גבוהות של סוכר, מלח ושומן רווי ממקורות מעטים בלבד מזיקה ועלולה להוביל לדלקות, הפרעה בשליטה על זיהומים בגוף ושיעורי סרטן גבוהים.

מחלות לב
מחקר של ה-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, מוכיח כי תזונה עשירה במלח מגבירה את לחץ הדם של אדם, מה שגורם לנטייה רבה יותר להתקפי לב, שבץ, מחלת כליות או מחלות לב אחרות.

בנוסף, מציין המחקר גם שתזונה עשירה בשומני טראנס מעלה את כמות המקור האמין של ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה שזהו בעצם כולסטרול "רע" ומפחיתה את כמות ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה או כולסטרול "טוב". משמעות הדבר היא עלייה בסיכון לאירוע מוחי ולבבי.

מודד לחץ דם (צילום:  VILevi, shutterstock)
צילום: VILevi, shutterstock

סוכרת
אחת המחלות הנפוצות בעולם עם שיעורי חולים שעולה מידי שנה. רק בישראל ישנם למעלה מחצי מיליון סוכרתיים ועוד חצי מיליון טרום סוכרתיים שמצויים בסכנה להיחשב כסוכרתיים. אחת מהסיבות להתפרצות סוכרת היא בעקבות אורח חיים לא בריא, עודף משקל והשמנת יתר. חלק מהדרכים למנוע סוכרת היא כמובן להקפיד על אורח חיים בריא, תזונה נכונה ומאוזנת, ביצוע פעילות גופנית והימנעות מסטרס. לסוכרתיים מומלץ להשתמש במד סוכר רציף ללא דקירות שבעזרתו ניתן לאבחן את רמות הסוכר בכל רגע נתון ולהרכיב תפריט מאוזן שיסייע בגיבוש אורח חיים בריא בהמלצה של דיאטנית.

השמנה
ג'אנק פוד יכול להכיל מספר רב של קלוריות, ואכילה של מזון זה ללא בקרה גורמת לכך שנכניס לגוף יותר קלוריות ממה שהגוף שורף וכתוצאה מכך להעלות במשקל ולהגיע לכדי השמנה מסוכנת עם השלכות חמורות.

איך אפשר לנצח את הג'אנק פוד?

קודם כל,  על ידי חינוך לאורח חיים בריא שבא ליד ביטוי באכילה של פירות, ירקות, שקדים ואגוזים, הקפדה על נורמות של אורח חיים בריא וספורטיבי המשלב ספורט, כושר גופני ומנטלי מודעות לנזקים השונים שמזונות לא בריאים עלולים לגרום. רק על ידי ביטול התלות של האדם בג'אנק פוד ובמזון המהיר, יהיה ניתן לנצח ולהביא לשינוי תפיסתי בתכנון הכנת מזון מראש, להכין בבית אוכל בריא שישולב בערכים תזונתיים, ללא סוכרים, שומנים וכמויות אדירות של נתרן וחומרים מעובדים בעלי השפעות בריאותיות שליליות.

חשוב לציין כי לא כל מזון מהיר הוא בעל השפעה רעה. ישנם תפריטים שעשויים להכיל ערכים תזונתיים גבוהים וישלבו את כל מה שהגוף צריך. חשוב לבחור ארוחה בריאה בקפידה, כך שתהייה מזינה בכל מה שהגוף זקוק לו: חלבון, ויטמינים, שומנים בריאים כמה שפחות סוכר ומלח ולחשב את סך הפחמימות שתכניסו לגופכם.

פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל יחידת מחקרי הסוכרת במרכז הרפואי וולפסון ורופא סוכרת בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת