משחר ההיסטריה אנשים צמו ותרגלו תקופות ללא מזון. הסיבה המרכזית לא הייתה כתוצאה מאילוץ. עבור תרבויות עתיקות רבות, תרגול הצום נעשה מסיבות רפואיות ורוחניות לצורך התעלות נפשית וגופנית. כיום אנו יודעים הרבה יותר על הפיזיולוגיה של צום ברמה הכימית והביולוגית. ישנם מאות מחקרים ועבודות מדעיות בנושא המסבירים לנו בדיוק רב על התועלת שבצום מבוקר ומפוקח ועל המנגנונים שהופכים אותו ליעיל כל כך.

רגע לפני צום יום כיפור 2023, יגאל קוטין, נטורופת, מטפל ברפואה סינית, הרבליסט קליני ומרצה במכללת רידמן לרפואה משלימה ואינטגרטיבית, עם 11 מהיתרונות שיש לצום על הגוף והנפש של האדם.

1. המובן מאליו: צום מבוקר גורם לירידה במשקל והמרצת שריפת שומן

קיימות כיום לא מעט דיאטות לירידה במשקל שמתמקדות בצום ובעיקר בצום לסירוגין. הסיבה לכך היא שכשאנו צמים, גופנו צריך למצוא דלק חלופי והוא יתחיל תחילה בשריפת סוכר מאוחסן המכונה גליקוגן. כשמאגרי הגליקוגן שלנו יירדו, הגוף יתחיל לשרוף שומן לדלק ולהפיק קטונים. צום משפר את הגמישות המטבולית של גופנו (היכולת להחליף בין שריפת שומן כדלק לשריפת סוכר כדלק) וכך הוא מביא להמרצת חילוף חומרים ואיזון רמות הסוכר. יותר מכך, מחקרים מראים כי צום יום יומי למעשה ממריץ הורמונים ואנזימים שורפי שומן כמו הורמון גדילה אנושי (HGH) ונוראדרנלין, AMPK ואדיפוקין, אשר שומרים על אופטימיזציה של חילוף חומרים יעיל. בנוסף לכל אלה, מחקר מהשנה האחרונה מצביע על כך שצום משפיע גם על המיקרוביום שלנו לטובה (מערך החיידקים במערכת העיכול) ובכך מסייע גם מהזווית הזו לתהליכי ירידה במשקל.

2. צום מבוקר משפר את "מערכת היחסים" עם מזון ומאזן תחושת רעב

רובנו משתמשים במזון כסוג של "סם" למצב רוח, מה שנותן דחיפה לאזורים במוח שלנו האחראים על תחושת העונג, כמו כל התמכרות נפשית ורגשית. הצום עוזר לנו לאפס את הנוירוכימיה שלנו בכל הקשור לתחושת רעב, להשתוקקות למזון ובפרט לסוכר. מחקר משנת 2019 אשר עסק בנושא זה הראה בצורה חד משמעית כי צום מאזן הורמוני רעב ושובע (לפטין, גהרלין, אינסולין) ומביא איזון לתחושות רעב והשתוקקות למזון.

3. צום מבוקר מעכב את הזדקנות התאים ומפחית דלקות

צום הוכח במחקרים רבים כמפחית את הפעילות הדלקתית בגוף. דלקתיות הגוף היא הגורם המשמעותי ביותר להזדקנות הגוף והיא נקשרה למצבים בריאותיים רבים ומגוונים. מחקרים מראים כי צום לסירוגין וצום ממושך, מורידים משמעותית את החומרים המעוררים דלקת בגוף כמו אינטלוקינים, TNF אלפא ועוד. מחקר מעניין נוסף שנעשה על אנשים שסבלו משבץ איסכמי (עם רמות גבוהות של דלקתיות) הראה כי צום לסירוגין במשך 16 שעות בכל יום במשך 4 חודשים הראה ירידה ניכרת בדלקתיות בתאי מוח.   

 

4. צום מבוקר מעלה את רמות האנרגיה

בתוך כל תא בגוף האדם ישנם אלפים רבים של מיטוכונדריות - תחנות הכוח של הגוף. אותן מיטוכונדריות יכולות לפעול לאט ואף לצמצם את הגודל והכמות שלהן בתאים בתנאים לא אופטימליים. למעשה, מצבים של מחלות כרוניות קשורים לעתים למצב בו המיטוכונדריות לא יעילות. כאשר אנחנו צמים, כמות וגודלן של המיטוכונדריות עולים. עבודות מדעיות שפורסמו לפני חודשים ספורים הראו כי בזמן הצום מתרחשים תהליכים בהם אותן מיטוכונדריות מנקות את עצמן, מתחדשות ואף נראתה העצמה במספר וגודל המיטוכנדריות.

5. צום מבוקר מרפה ומשקם את מערכת העיכול

עיכול הוא תהליך הדורש המון אנרגיה שגופנו צריך לייצר בכל פעם שאנו אוכלים. בצום, אנו מפחיתים מתח כימי ומכני ממערכת העיכול ומכוונים מחדש את האנרגיה שבדרך כלל נדרשת לעיכול הארוחה שלנו עבור ריפוי ותיקון של מערכת העיכול. גם במחלות מעיים דלקתיות הוכח כי צום מפחית בצורה משמעותית את התגובה הדלקתית בגוף כולו ובפרט במעיים במצבים כמו קוליטיס, קרהון ומצבים דלקתיים אחרים.

7. ניקוי הרעלים הטוב ביותר – צום ממריץ אוטופאגיה תאית

אוטופאגיה הוא תהליך של בלענות עצמית אשר מתרחש בכל תא ותא בגופנו והוא הדרך היעילה ביותר של הגוף לשמור על "ניקיון" התא. תהליך זה הוא חיוני לבריאות התא ולבריאות הגוף כולו. בשנת 2016 הוענק פרס נובל ליושינורי אושומי, על עבודתו בזיהוי מסלולי גנטיקה מרכזיים החיוניים לאוטופאגיה, אותו מדען יפני ומדענים אחרים הגיעו למסקנה שתהליך אוטופגיה זה מתרחש בצורה העוצמתית ביותר כאשר אנו צמים!

8. צום מבוקר מחדש את הגוף - שיפור מנגנוני תיקון גנטי ויצירת תאי גזע

צום משפר את ההצערה התאית על ידי מנגנוני תיקון גנטיים מסוימים. ההורמון העיקרי האחראי על מנגנון התיקון המשופר הזה הוא הורמון גדילה אנושי (HGH), שרבים מאמינים כי הוא סוג של סרום אנטי אייג'ינג בגופנו. מחקר שהתפרסם במגזין האמריקאי לקרדיולוגיה מצא שהורמון זה עולה משמעותית ככל שאורך הצום מתארך - גברים שצמו במשך 24 שעות הראו עלייה של 2000% ב- HGH מהכמות ההתחלתית ונשים עלו 1300% מהכמות ההתחלתית לאחר שצמו במשך 24 שעות. בנוסף לכך, מחקרים הראו כי צום ממושך הנמשך 48-120 שעות הפחית את גורמים המעודדים גדילה לא תקנית (כמו IGF1) והעצים תהליכים המגבירים את העמידות התאית לרעלים. 

 

 

 

9. צום מבוקר מוריד רמות סוכר גבוהות ומשפר רגישות לאינסולין

אינסולין הוא הורמון האחראי להכנסת סוכר לתאים ועל כל חילוף החומרים של סוכר בגוף. לאינסולין תפקודים רבים חיוניים ואיזון ברמות אינסולין הוא קריטי לבריאות הגוף. עם זאת, רמות אינסולין גבוהות כתוצאה מאכילה תכופה ומזונות עשירים בסוכרים ופחמימות, מעוררות דלקתיות בגוף. מחקרים מראים כי צום מסייע בהורדת רמות אינסולין, שיפור רגישות התאים לאינסולין ובעצם מניעה, טיפול וריפוי של מצבי עודף סוכר ואף מחלת הסכרת (סכרת שאינה תלוית אינסולין).

10. צום מבוקר מחזק את מערכת החיסון

מחקרי סקירה הדנים בהשפעת צום על מערכת החיסון שלנו מראים כי לצום יש תפקיד חשוב במניעת מחלות כרוניות. אותם מחקרים הראו כי לצום יש השפעה חיובית משמעותית על חיזוק מערכת החיסון במגוון מסלולים ביניהם תהליכי חמצון ונזק לתאים ע"י העצמה של נוגדי חמצון טבעיים כמו גלוטטיון ו NRF2.

11. צום מבוקר מעלה את מצב רוח

לפילוסוף אפלטון יש ציטוט מפורסם בו הוא אומר "אני צם עבור יעילות נפשית ופיזית רבה יותר", ואכן רוב האנשים המתרגלים צום באופן קבוע חווים מצב רוח משופר, בהירות נפשית ויצירתיות. סקירה משנת 2013 שפורסמה במחקר פסיכיאטרי הראתה כי צום טיפולי למשך תקופה של 7 ימים הראו שיפור במצב הרוח, הערנות ותחושת השלווה בקרב חולים בדיכאון קליני.  

 

 

"לסיכום, אלפי שנים של היסטוריה אנושית ומדע מודרני הראו כי צום, כאשר מבוצע בצורה נכונה ומבוקרת, הוא אחת מאסטרטגיות הריפוי העתיקות והחזקות ביותר הידועות למין האנושי. עם זאת, חשוב לזכור כי מומלץ להתייעץ עם רופא, מטפל ואיש מקצוע לפני שמתחילים לצום. צום אינו מומלץ לילדים, נשים בהריון ונשים מניקות, אנשים המתמודדים עם מחלת כליות, מחלת סכרת תלוית אינסולין, מחלות נפש", מסכם קוטין.