מכירים את התחושה הזו לאחר יום שלם בחוץ, בים, בבריכה או אפילו סתם ברחובות העיר, כשאתם פשוט גמורים מעייפות ולא יודעים למה? מתברר שמדובר בתופעה שכיחה וידועה:  אור השמש גורם לאנשים רבים לתסמינים של עייפות מוגברת, תחושה של חוסר אנרגיה, ישנוניות, איטיות ואף סחרחורות. למה זה קורה? איך אפשר לטפל בכך? לד״ר גליה בר-חמא, מומחית ברפואת משפחה מכבי שירותי בריאות, יש את כל התשובות.

"אור בכלל ואור השמש בפרט, גורמים לנו לשמחה, למצב רוח מרומם ולתחושת אנרגיה גבוהה״, מתארת בר-חמא, ״אנחנו יודעים שגוף האדם זקוק לאור השמש, משתי סיבות עיקריות: אור השמש נחוץ לגוף כדי לייצר ויטמין D, וחשיפה לשמש גורמת להפרשת סרוטונין, הורמון שמשרה מצב רוח טוב, ומכאן כל שירי השמחה שנכתבו על קרני השמש״.

לאור השמש יש השפעות שאף מצילות חיים. ״אנחנו גם יודעים, שבארצות בהן יש יותר שעות חושך משעות אור במחזור היממה, יש אחוזים גבוהים יותר של דיכאון והתאבדויות אבל למה אחרי יום חם בקיץ, כשמבלים מספר שעות תחת השמש הקופחת, אנחנו חוזרים הביתה עייפים וסחוטים, גם אם לא עשינו מאמץ גדול במיוחד? עם כל היתרונות הבריאים של אור השמש, חשיפה ממושכת לשמש, יכולה גם לגרום לנו לעייפות מוגברת, לתחושת חוסר אנרגיה, ישנוניות, איטיות וסחרחורות״, היא מסבירה. אז מהן הסיבות המרכזיות לעייפות הזו?

  1. עליית חום הגוף

    הגוף שלנו נוקט מאמצים רבים על מנת לשמור על חום גוף תקין, דבר העלול לגזול אנרגיה רבה ולהוביל לתחושת עייפות. ״גוף האדם חייב לשמור כל הזמן על טמפרטורה קבועה, כדי שכל התהליכים בגוף יתרחשו בצורה תקינה. כדי להתקרר, כלי הדם שסמוכים לקצות הגוף (בפנים, בקרקפת ובקצות האצבעות) מתרחבים, בניסיון להעביר את החום דרך העור אל מחוץ לגוף״, היא מסבירה ומוסיפה,  ״הגוף מפריש זיעה אל פני העור, כי אידוי הזיעה גורם לקירור של העור. כל התהליכים האלה גורמים לגוף להתאמץ מעבר לרגיל, ולאבד אנרגיה, מה שגורם לעייפות מוגברת״. 

  2. התייבשות

    למי מאיתנו שחוטא לעתים באי שתיית מים מספקת, ודאי יצא להיתקל בהשלכות הלא נעימות לכך פעם או פעמיים. ״כדי לקרר את עצמו, הגוף מפריש נוזלים בזיעה ובדרכי הנשימה. אם לא נקפיד לשתות מספיק מים ולמלא את הנוזלים שאיבדנו, עלולים להופיע סימני התייבשות״, מדגישה ומפרטת ד"ר בר-חמא, ״כאב ראש, סחרחורת, פה יבש, תחושת צמא ושתן כהה. התייבשות גורמת לירידה בנפח הדם המגיע למוח, ובהתאם, לירידה ברמות האנרגיה שלנו״
  3. ירידה בפעילות גופנית

    ידוע זה מכבר עד כמה פעילות גופנית חשובה לבריאות הפיזית והנפשית שלנו, והדבר מקבל משנה תוקף גם בימים חמים במיוחד. ״כשחם לנו, הגוף מנסה לשמור על עצמו מלהתחמם, ואנחנו נמנעים עד כמה שאפשר מלבצע פעילות גופנית, או לעשות מאמצים. תנו לנו לשכב במזגן מול מסך, ואנחנו מסודרים״, אומרת הדוקטור. ״אנחנו יודעים שפעילות גופנית, מגבירה את זרימת הדם, גורמת להפרשת אנדורפינים, ויוצרת מצב רוח מרומם. כשאנחנו נמנעים מלבצע פעילות גופנית, כל המערכות עובדות לאט יותר, ובאופן כללי אנחנו מרגישים יותר עייפים״.

  4. שתו מים, התרחקו מקפה והגנו על עצמכם מהקרינה

    אז מה הפתרון לכל הצרות הללו? ״חכם בשמש ראש גדול״, ביטוי המלווה אותנו מזה עשורים, טומן בחובו מספר טיפים קריטיים על מנת להימנע מתחושת העייפות הקשה. ״חשוב להקפיד לשתות מספיק מים לאורך היום, לפחות 6-8 כוסות מים,  עדיף מים קרים. הימנעו ממשקאות שמייבשים אותנו, כמו אלכוהול, קפה ותה שחור״, ממליצה ד"ר בר-חמא.

    לכך מתלווים עוד מספר טיפים חשובים: ״בצעו פעילות גופנית בשעות הערב כשפחות חם, או במזגן, והמנעו מביצוע מאמץ עצים ביום חם. השתדלו עד כמה שניתן לשהות בצל, ולא בשמש ישירה. הקטינו למינימום את השהיה בשמש בשיא החום של שעות הבוקר והצוהריים המוקדמות. אל תשכחו להגן על העור מקרינת השמש, ע"י מריחת קרם הגנה, וחבישת כובע ומשקפי שמש״.