יש לא מעט בדיקות תקופתיות שממליצים לנו לעשות דרך קופת החולים שלנו. ומתוקף היותן "מציקות", אנחנו לרוב נוטים להדוף אותן מהלו"ז הצפוף של החיים ולדחות אותן עד לרגע שבו כבר אין ברירה. אבל מה אם נגיד לכם שחלקן ממש מצילות חיים?

אחת מהן היא הבדיקה לגילוי מוקדם לסרטן המעי הגס. מחלת סרטן המעי הגס ידועה כגורם המוות השני בשכיחותו בישראל. מדי שנה מתגלים כ-3,000 חולים, וכ-1,400 מתים מהמחלה. "סרטן המעי הגס, בשונה משאר סוגי הסרטן, הוא היחידי שניתן למניעה, וזאת על ידי גילוי מוקדם של המחלה, אשר נעשה באמצעות  בדיקת קולונוסקופיה או לחלופין בדיקת דם סמוי בצואה", אומר לנו ד"ר שלמה לבקוביץ', בוגר הטכניון ויו"ר עמותת צו מניעה ומומחה בתחום מעל 25 שנה.

בניגוד לסוגי סרטן אחרים, סרטן המעי הגס מאופיין בתקופה טרום-סרטנית שעשויה להימשך שנים. למעשה, במהלך תקופה זו מתפתחים במעי פוליפים שפירים שאינם סרטניים ואינם גורמים לתסמינים בגוף. תסמיני המחלה יופיעו רק בשלב מאוחר יותר, כאשר יהפכו הפוליפים לממאירים, וכתוצאה מכך סיכויי ההחלמה פוחתים באופן ניכר.

הבשורה הטובה היא שלפי נתוני משרד הבריאות שיעור הישרדות המטופלים הולך ועולה עם השנים בזכות התרופות החדישות שהוכנסו לסל הבריאות וגם שיטות הניתוח שהלכו והשתכללו עם הזמן. אולם, בממוצע לאחר חמש שנים רק כ-60% מהמטופלים נשארים בחיים וזאת לאחר שעברו מסלול ייסורים של ניתוחים, כימותרפיה, הקרנות וטיפולים תרופתיים קשים.

לדברי לבקוביץ', גילוי מוקדם של המחלה מציל חיים באופן מובהק. שיעורי ההחלמה בסרטן המעי הגס שמתגלה בשלבים מוקדמים עומדים על כ-90%, זאת לעומת שיעורי הישרדות נמוכים של 10%-20% בשלב 4 של המחלה (בעקבות הגרורות שמפושטות בגוף). עוד מסביר ד"ר לבקוביץ' כי בעשור האחרון עלתה המודעות לגילוי מוקדם של המחלה בקרב המגזר הכללי, מה שגרם לירידה בשיעור של 35% בכמות המקרים החדשים וזאת לעומת ירידה של 10% בלבד במגזר הערבי.

אז כיצד נדע באיזה שלב עלינו ללכת ולהיבדק? הנה כמה טיפים שיעזרו לכם בהחלטה. 

  1. הגעתם לגיל 50? היבדקו

    מרבית המאובחנים במחלה הם בעשור החמישי לחייהם ואילך, ולכן על פי המלצת משרד הבריאות יש לבצע בדיקת קולונוסקופיה בכל 5–10 שנים, גם אם אין בהכרח תסמינים המעידים על המחלה. את הבדיקה ניתן להשיג על ידי הפניה מרופא משפחה, והיא נעשית על חשבון קופות החולים. בגילים אלו, גילוי פוליפים במעי הגס הוא דבר שכיח ובמהלך בדיקת הקולונוסקופיה הרופאים מסירים אותם בקלות, אולם החשש העיקרי הוא שהם יתגלו בהמשך כסרטניים, ולכן ישנה חשיבות עליונה לבדיקה שמגלה אותם בשלב מוקדם. הסרת הפוליפים מהמעי מעניקה לכם בין 5 ל-10 שנים של שקט עד לבדיקה הבאה.  
  2. צעירים אינם חסינים בהכרח

    בשנים האחרונות ישנה עלייה ניכרת בשכיחות המחלה בקרב צעירים בני 20 עד 50. על פי הערכות מקצועיות, מתוך כ-3,000 חולים המתגלים מדי שנה, כ-350 מתוכם צעירים. בניגוד למבוגרים, הסרטן אצל צעירים הוא אגרסיבי יותר, ולכן אם אתם סובלים מהתסמינים האלה, חשוב מאוד להתייעץ עם רופא בהקדם – שיחה שעשויה להציל את חייכם:  
    ירידה דרסטית במשקל
    כאבי בטן חזקים וממושכים
    דם גלוי בצואה
    אנמיה נמשכת
    שלשול או עצירות הנמשכים שבועות

  3. הקפידו על תזונה נכונה ועל אורח חיים בריא

    עישון, צריכה מוגברת של אלכוהול, השמנת-יתר וצריכה של בשר אדום ומוצרי בשר מעובדים הוכחו במחקרים שונים כמגדילים באופן ניכר את הסיכוי לחלות בסרטן המעי הגס. מנגד, מחקר הולנדי מצא כי צריכה של שוקולד מריר ויין אדום עשויה דווקא למתן את הסיכון לחלות. שמירה על תזונה מאוזנת המשלבת אכילת פירות וירקות, דגנים מלאים, קטניות, דגי ים ושמן זית לצד פעילות גופנית מתמדת אכן מסייעת להפחית את הסיכון לחלות. עם זאת, חשוב לציין כי גם בקרב אלו המקפידים על אורח חיים בריא, עלולים להתפתח פוליפים במעי ולכן חלה חובה על כולם ללכת להיבדק. 
  4. קרובי משפחה של חולה סרטן? ייתכן שאתם בסיכון לחלות

    אם קרוב משפחה מדרגה ראשונה, כגון הורים, אחים וילדים, חלה בסרטן המעי הגס, ישנו סיכון לחולי במשפחה כמעט פי שניים מהרגיל, ולכן מומלץ להיבדק מגיל 40, או לחלופין 10 שנים טרם אבחון המחלה אצל קרוב המשפחה. אם הבדיקה תקינה, הקפידו לבצע בדיקות מעקב מדי 5 שנים או על פי המלצת רופא. 

  5. סובלים מבעיות מעי דלקתיות? מומלץ להיבדק בתדירות גבוהה יותר

    אם אתם מאובחנים במחלות מעי דלקתיות כגון קרוהנס או קוליטיס, לצערנו אתם נמצאים בסיכון גבוה יותר מהרגיל לחלות. לפיכך, על פי המלצות רופאים יש ללכת ולהיבדק לעתים תכופות יותר כבר מגיל צעיר.