אם בעבר הלא כל כך רחוק, קעקוע היה שייך לקבוצה קטנה של אנשים שהעזו, שפרצו ובדקו גבולות, שהיו בעולם וחזרו לספר את הסיפור אותו כתבו על גופם. פגישה עם המקעקע נחשבה לאירוע, לחגיגה, למשהו שמצפים לו מראש, רגשית וכלכלית  אולם היום, פגישה אצל המקעקע מרגישה יותר כמו קפיצה אגבית להשלמות  חלב וירקות בסופר. יוצאים בהפסקת צהריים מהעבודה וחוזרים עם ציור חדש על היד. למעשה זה כל כך נפוץ שכמעט ונדיר למצוא אנשים חפים מכל דיו על גופם. 

מה שכן, הקלילות והמהירות של הפעולה גורמת לאנשים רבים לחזור בהם ולבקש לבטל את הקעקוע. והיום, כמו היום, גם את "הקעקוע לכל החיים" ניתן להסיר. האמנם? איך ומה חשוב לדעת? ד"ר מוניקה אלמן, המנהלת הרפואית של רשת 'מכבי אסתטיקה' עם הפרטים. 

קודם כל, קצת היסטוריה

קעקוע הוא למעשה החדרת צבע לשכבה העמוקה של העור באמצעות דיו או חומרי צבע אחרים. הקעקועים החלו עוד מהתקופה הפרהיסטורית דרך מצרים העתיקה, כאשר ישנן גם מסורות של קעקועים בתקופות ובאזורים שונים בעולם כמו ביפן, סין, דרום אמריקה, פולינזיה ואירופה. ב-1891 הומצא אקדח הקעקוע החשמלי שהתבסס על העט החשמלי שהמציא תומאס אדיסון שנים לפניו. מטרות הקעקוע נעו בין אמצעי זיהוי וסמלי מאבק ועד הסיבות של היום שהן לרוב מבטאות הצהרה, אמירה חברתית, קישוט וטרנדים חברתיים. 

סוגי קעקועים
בעבר היו קעקועים של מלחים או של בתי כלא, קעקועים שבטיים עם סמלים של כוח עוצמה, מעמד חברתי ופריון. בשנים האחרונות הקעקוע הפך לסמל חברתי - מגיל צעיר מאד יש ביקוש לביצוע קעקועים, קטנים וגדולים, על אזורי גוף שונים כמו ידיים, רגליים, צוואר, מותניים, שרוולי קעקוע על כל היד, רגליים וגב מלא או חלקי. וזה הפך כל כך נפוץ שבשנים האחרונות הורים וילדים מגיעים להתקעקע יחד כחלק מחוויה משפחתית.

האם יש לקעקוע עצמו השלכות בריאותיות?

למרות שהיום יש הבנה במכוני קעקועים לעבוד בסביבה סטרילית, מבוקרת ומקצועית, עדיין יש מספר בעיות שיש לתת עליהן את הדעת.

1. מחלות ויראליות
אלו יכולות להיגרם כתוצאה שימוש בבקבוקי צבע שלא עברו עיקור, תופעה של דלקת עמוקה של העור והופעה של צלקת בעומק העור אשר נשארת. 

2. אלרגיה מידית או מאוחרת
לעתים נוצר מצב שהצבע שוקע בעור והעור דוחה אותו, הופעה של זיהומים וחיידקים. לכן אנשים שרגישים לחומרים רבים, מומלץ לבצע ניסיון קטן מאחורי האוזן לבדיקת רגישות.

3. קעקוע ו-MRI
לעתים הקעקוע יכול גם להפריע לטיפולים רפואיים כמו למשל בצילום MRI שכן השדות המגנטיים מגיבים ע"י חימום יתר של מתכות קטנות שהן חלק מהרכיבים של הקעקוע, עם הופעה של גרד ודלקת ויכולה להיווצר פגיעה באמינות הצילום.

4. קעקוע ואפידורל
נשים, מומלץ לחשוב מראש על מיקום הקעקוע שכן אפידורל לא יוכל להתבצע עקב חשש לחדירה של חומרים קטנים לאזור חוט השדרה.

איך מסירים קעקועים כיום?

בשנים האחרונות חלה התפתחות טכנולוגית מרחיקת לכת בתחום הלייזר, המשמש אותנו רבות בתחום האסתטיקה – מהסרת שיער בלייזר ועד טיפול בכתמי עור. באמצעות הסרת קעקועים בלייזר טכנולוגיה זו קרן הלייזר נספגת בפיגמנטים של הקעקוע מתחת לדרמיס (שכבת העור העליונה) – ומפרקת אותם ע"י חימום. הכוויה שנוצרת מתרפאת באופן טבעי והגוף פולט החוצה את הפיגמנטים של הקעקוע.

איכות הקעקוע, צבעיו וגודלו הם אלו שיקבעו כמה טיפולי הסרת קעקועים בלייזר נצטרך על מנת להסיר אותו לחלוטין. שימוש במספר סוגי קרניים יכול לטפל בקעקוע עם כמה צבעים, כיוון שאורכי גל שונים משפיעים על פיגמנטים בצבע שונים. צבעים מסוימים כמו אדום וירוק – הינם קשים להסרה וייתכן שלמרות הטיפול יישארו סימנים מסוימים על העור, אולם השיטה עצמה היא האפקטיבית ביותר להסרת קעקועים כיום.

מה צריך לדעת על הסרת קעקוע?

כל טיפולי הסרת קעקועים הם סדרתיים ומתחילים במספר קטן של מפגשים ולעתים גם יכולים להימשך שנים. תלוי כמובן בגודל ובאופי הקעקוע. הטיפול מתבצע אחת לחודשיים משום שהטיפול בעור נעשה באמצעות לייזר והוא מותיר כוויה. הזמן לפינוי הכוויה הוא חודש. לאחר מכן, חשוב להמתין חודש עד להתחדשות העור. זהו תהליך ביולוגי של התחדשות העור כי אחרת יוצרים חימום יתר על כוויה ויכולה להופיע צלקת פנים עורית עד כדי צלקת עמוקה מעל העור והסיכוי שתרד נמוך מאד. כל הסרה של קעקוע הוא תהליך המערב את מערכת החיסון העורית וזה החלק שאנחנו אף פעם לא יודעים כמה זמן בדיוק זה ייקח ואם לא יישאר צל בעור. 

ישנה גם אפשרות להסיר כירורגית את הקעקוע. הדבר בעיקר מתאים לקעקועים קטנים ואז נשארת צלקת. בעיקרון, בכל מקום שעבר קעקוע התגובה העורית לא תמיד צפויה ולכן אין לדעת לבטח מראש שהכול " ייעלם" ללא זכר . 

טיפים חשובים: 

1. הימנעו מלהיחשף לשמש או להיכנס לסאונה ומקורות חום.

2. עדיף שלא לבצע פעילות ספורטיבית במשך שבוע ימים. 

3. הימנעו מלבישת בגדים צמודים באזור הקעקוע כדי לא ליצור אמצעי לחץ.

4. זמן הריפוי משתנה, אך לרוב הקעקוע מתחיל להתרפא לאחר שבוע. 
הקעקוע מתייבש בדרך לריפוי ולכן חשוב שלא לגרד אלא למרוח משחה מרגיעה.

5. אם מתלקח זיהום חיידקי או הרפס, חשוב מאוד לערב צוות רפואי.

6. קעקועים כהים בצבעים כחול, שחור ואפור ניתן להסיר בלייזר, אולם כל הבהירים לא יורדים לגמרי.

7. מיקום הקעקועים הוא חשוב. איברים כמו הכתפיים, מרכז הגב ובית החזה אלו אזורים שעקב המבנה האנטומי של העור לרוב לא תהיה תגובה טובה להסרה.

8. קשה יותר להסיר קעקועים בהירים וגדולים על אזורים רחבים כמו רגל, חזה, גב. אולם גם קעקועים כהים יכולים להשאיר צל בעור לאחר הסרה או פיגמנטציה קלה, תלוי בצבע של העור.

9. שיזוף יתר הוא גם מכשול שכן לעתים נוצרים כתמים בעור שקשה להסירם ולכן חשוב להישמר בשמש.