הנה עובדה שוודאי תפתיע אתכם: מעל 50% מהתאים בגופינו אינם שלנו. מדובר בתאי מיקרואורגניזמים ובחיידקים השוכנים בגוף ובעיקר במעיים, הנקראים מיקרוביום. מערכות שונות בגוף כדוגמת מערכת החיסון, מערכת הלב וכלי הדם ואפילו המוח, מושפעות מהמיקרוביום הזה. לאוכלוסיית החיידקים ה,ידידותיים" אשר נמצאים במערכת העיכול שלנו, יש השפעה רבה על הבריאות שלנו, וכנראה שגם על מצב הרוח שלנו.

ידוע שנוירוטרנסמיטרים מוחיים, כמו למשל דופמין וסרוטונין, חשובים לשיפור מצב הרוח והבריאות הנפשית.
עדויות בספרות המחקרית מראות השפעה של המיקרוביום על נוירוטרנסמיטרים אלה. הגדלת מגוון החיידקים הידידותיים עשויה לשפר הפרשתם וקליטתם במוח.

לאחרונה פרסם האיגוד האמריקאי למיקרוביולוגיה המלצה לאכול לפחות 30 מזונות מן הצומח במהלך השבוע, על מנת לשפר את אוכלוסיית החיידקים הטובים במערכת העיכול. הנה דוגמה ל-8 פירת שכדאי לשלב באופן קבוע בתפריט – הם יזינו את הגוף וגם יתרמו לשיפור מצב הרוח.

אוכמניות 

האוכמניות, הן פירות קטנים ושובבים עשירים בוויטמין C, ויטמין K ובמגנזיום. הן סגלגלות ועשירות בוגדי חימצון מסוג פלבנואידים ונחשבות ל"מזון על". אכילתן עשויה להפחית דלקות בגוף, והסיבים המסיסים שבהן מסייעים לשמור על בריאות הלב וכלי הדם ולתרום לאיזון ערכי סוכר.

תפוח

התפוח, מכיל רכיבים אנטי דלקתיים אשר תורמים לבריאות הכללית. זהו פרי שעשיר בסיבים מסיסים וגם בסיבים בלתי מסיסים ואלו תורמים לתחושת שובע טובה ומסייעים לפעילות מערכת העיכול וליציאות סדירות ותקינות.

תפוז מקולף על קרש חיתוך (צילום:  Milosz_G, shutterstock)
הכי זמין שיש בחורף - תפוז | צילום: Milosz_G, shutterstock

תפוז 

ודאי לא נחדש הרבה אם נגיד לכם שהתפוז מכיל ויטמין C. אולם חשוב לדעת שהוא מכיל גם הרבה ויטמינים ומינרלים נוספים כמו: ברזל, סידן, אשלגן ויטמין K, וויטמיני B. את התפוז כדאי לאכול בשלמותו, ולא רצוי לסחוט אותו למיץ, כיוון שפלח התפוז (החלק הלבן) עשיר בנוגדי חימצון השומרים על בריאות תאי הגוף. 

פטל 

הפטל (לא המיץ כמובן), הוא פרי עשיר במגנזיום - מינרל חיוני לתפקוד תקין של מערכת השרירים והעצבים ולוויסות לחץ הדם. אכילת כוס אחת של פטל טרי תעניק לכם שליש מהצריכה היומית המומלצת של הסיבים ביממה.

בננה 

הבננה עשירה בסיבים תזונתיים ובמינרל בשם אשלגן. שילוב מזונות עשירים באשלגן ומנגד - מופחתים בנתרן כדוגמת הבננה, מסייעים בוויסות לחץ הדם ועשויים למנוע שבץ. אגב, בניגוד למיתוס, הבננה אינה גורמות לעצירות, ובמקרים של שלשול, היא מסייעת בהחזרת מינרלים חיוניים לגוף.

עגבנייה  (צילום: goffkein.pro, shutterstock)
עגבנייה - סתם זכתה לכינוי "ירק" | צילום: goffkein.pro, shutterstock

עגבנייה 

העגבנייה נחשבת לירק, אולם מבחינה בוטנית היא למעשה פרי. אכילתה מעשירה את הגוף בוויטמין A ובליקופן המשמש נוגד חמצון אשר יכול לסייע בשמירת בריאות הלב וכלי הדם.

אבטיח 

עם או בלי גרעינים - האבטיח, מכיל 92% מים, והוא יכול לסייע בהוספת נוזלים לגוף, מה שישאיר אתכם רעננים. אבל שימו לב - יש בו גם לא מעט סוכר ולכן לא מומלץ להפריז באכילתו. מעבר לכך, האבטיח עשיר בליקופן המשמש כנוגד חמצון ויש גם בו אשלגן המסייע באיזון לחץ הדם.

אבוקדו 

הירקנים טוענים שהוא ירק, הבוטנאים טוענים שהוא פרי והדיאטנים מסווגים אותו כמנת שומן. כך או כך, האבוקדו הוא אחד הפירות העשירים והמזינים ביותר: הוא עשיר בחומצות שומן בריאות מסוג חד בלתי רוויות ובאומגה 3 אשר הוכחו כמפחיתות מחלות לב וכלי דם. הוא עשיר בוויטמינים רבים כמו: E ,K ,C וויטמיני B, הוא עשיר בקלוריות ותורם לתחושת שובע לאורך זמן.

אישה מקלפת בננה (צילום: Agnes Kantaruk, Shutterstock)
בשייק או בסלט פירות - רק תאכלו אותה ותחייכו | צילום: Agnes Kantaruk, Shutterstock

 

לסיכום: הפירות עשירים בוויטמינים מינרלים ובסיבים תזונתיים ובפיטוכימיקלים והם מעולים לבריאות.הם טעימים ומרווים אבל גם עשירים בסוכר. זכרו כי לכל פרי יש יתרונות משלו, ולכן, נסו לגוון ביניהם כדי להרוויח את כל היתרונות שבהם. אם קשה לכם לקבל החלטות - לכו על סלט פירות.

 

הכותבת היא הדר זינגר, דיאטנית קלינית במערך התזונה והדיאטה, במאוחדת מחוז מרכז