חריף הוא טעם נרכש וגם ממכר. ככל שתעלו את רמת החריפות במנה, כך הפה שלכם ידרוש יותר. ככל שישרוף לכם יותר, כך תרצו עוד ועוד ביס. אם רק תסכימו להתמסר לחריף - הכאב יהפוך לעונג ואם לא תפסיקו לאכול למרות הכאב (כלומר לא תשתו מים או חס וחלילה משקה מוגז) ותיעזרו ביוגורט או באורז לבן, מבטיחים לכם שתגיעו להארה.
רוצים לומר: תאילנדי, מקסיקני, סיני, הודי ומרוקאי הם המטבחים המצטיינים בחריפות והמנות שלהם קוראות תיגר על גבולות היכולת של בלוטות הטעם. אבל האהבה לטעמים החריפים כבר מזמן התפשטה מעבר וזלגה לתפריטים של מסעדות שף. קחו למשל את המגה סלב שף ג׳יימי אוליבר שלא יסיים אף מנה מבלי להוסיף חופן של צ׳ילי. המגמה דומה גם במזללות של אוכל רחוב ובמיוחד בפיצריות שמציעות פיצות משוגעות מחריפות. אם גם אתם מכורים לתחושה שהלשון בוערת והמצח מטפטף, כדאי שתשננו את המנות שברשימה הזאת, כי אם כבר אנחנו הולכים להזיע מעכשיו ועד נובמבר, אז לפחות שיהיה גם טעים (וחריף) בפה.
בית תאילנדי
זכרו טוב טוב את השם הזה, כי מדובר במנה הכי חריפה ברשימה שלנו (וכנראה שגם בתל אביב כולה): פאד פיקנג פה נאם. המשמעות היא תבשיל בקר מתובל בג׳נגל קארי (מחית שורשים שמכינים במקום בעלי ומכתש) עם חציל תאי ובזיל תאי. המנה הזו מסומנת בלא פחות מ-5 פלפלים, שהיא רמת החריפות הגבוהה ביותר במסעדה שבה נולד מחדש המושג ״חריף״. אז קחו נשימה עמוקה ושיהיה בהצלחה.
בוגרשוב 8 תל אביב, 03-5178568, לא כשר
פיגם
במסעדה החדשה שפתח השף דן זוארץ בישוב הציורי עין הוד אפשר (ומומלץ מאוד) להזמין את המנה החריפה הכי טעימה ברשימה שלנו. מדובר על מנת הדגל שמלווה אותו עוד מימי דלידה והכוונה היא כמובן לברולה פלפלים חריפים מעושנים עם גבינת פטה צאן יוונית. מדובר על צלחת קטנה עם חגיגת מרקמים וטעמים, מקורמל ומתקתק, חריף וקרמי, חלבי וקטיפתי, מתפצח ותמגרה. כאשר המנה נגמרת, מזדחל לו עצב אל תוך הלב.
אמפי עין הוד, 054-6833330, לא כשר
Pazzo pizza
בפיצריה השכונתית הכי שווה ברעננה מגישים פיצה לא חריפה, אלא חריפה אש! היא עונה על השם ״ארבע עונות״ ומגיעה עם קרם עגבניות ופלפל שושקה, חלפיניו כבוש, פלפלים קלויים, אורגנו, מוצרלה ופטה שמעדנת, רק למקרה שישרוף לכם. הפלפלים אגב, גדלים בגינה השיתופית אותה מטפחים בעלי הפיצריה יחד עם תושבי השכונה ואשר הופכת את הפיצריה הזו לפיצריית הפארם טו טייבל הראשונה בארץ.
היצירה 5 רעננה, 09-7418833, לא כשר
קוקו תאי
כשמודדים את רמת החריפות של האוכל התאילנדי מגלים דרגות חדשות שלא ידענו על קיומן והצמד נדב ודניאל עשה לשופטי mkr בית ספר בעניין הזה. היום הם בודקים את העמידות של כולנו במסעדה החדשה שפתחו בחוף פרישמן בתל אביב. המנה הכי מאתגרת בתפריט נקראת פאד פאק בונג - תרד מים תאילנדי מוקפץ על הווק עם מחית צ'ילי תאילנדי שגדל בערבה, שום, פולי סויה מותססים וקריספי שום. רק ודאו שיש לידכם סטיקי רייס כדי לכבות את השריפה.
טיילת להט 17 חוף פרישמן תל אביב, 077-9386220, לא כשר
ג'ורג' וג'ון
כאמור, גם שפים חוטאים בפאשן החריף ומגישים בגאווה מנות עזות ואמיצות. במסעדת ג'ורג' וג'ון של השף תומר טל למשל, מוגשת מנה ראשונה לוהטת של סשימי חלפיניו המחברת בצורה מושלמת בין דג האנטיאס האצילי לרוטב חלפיניו כבוש שנותן קיק, כוסברה שמוסיפה רעננות, פלפלים חריפים להדגשת החריפות ולסיום קרם אבוקדו וקוויאר בשביל משחק של מרקמים.
אאורבך 6 תל אביב, 03-7269309, לא כשר
טרומפלדור 20
בהמבורגריה הגלילית מציעים מנה של כנפיים חריפות ויש גם אתגר. אם תעמדו בו ותצליחו לסיים יותר מ-60 יחידות ב-20 דקות (בתוספת 2 עוגיות שוקוצ׳יפס) תזכו בארוחה זוגית במתנה וגם בארגז בירה. אז מה הופך את הכנפיים האלה לחריפות ״למות״? הן עטופות בשמן צ'ילי עם תוספת פלפלים ירוקים ופלפל שאטה. אנחנו אומרים, מדורה טהורה הישר לתוך הפה.
מתחם נופית החרמון 99 קריית שמונה, 076-8618000, לא כשר
לאקי צ׳יקן
במזללת הקריספי צ׳יקן הלוהטת נכנסה לתפריט מנה חדשה של כנפיים בהוט סוס תאילנדי שמידת החריפות שלהם, אם להאמין לאכלני החריף המושבעים, עומדת על לא פחות מ-7 מתוך 10. בהתחלה הכנפיים הללו מעבירות לילה שלם במשרה מיוחדת, אחרי זה מקבלות בציפוי כפול וטיגון כפול על מנת להיות עסיסיות ופריכות בטירוף ולסיום הן טובלות באמבטיה של רוטב שמכיל טופנג'אן ואבקת טוגראשי. רק כדי לחזק את מידת החריפות המנה מוגשת עם דיפ שמכיל את מרכיבי הרוטב.
מתחם ביתנ׳ס, ביתן אהרון, 077-9967773, לא כשר
17J
אין כמו קציצות דג חריפות שנותנות קיק לבלוטות טעם וממיסות את הלב עם מרקם שפשוט נמס בפה. קציצות חריימה טופו של מסעדת 17j מביאות את השילוב בין טעמי הים לחריפות לוהטת לכדי שלמות עם שחקנים כמו פלפל צ'ומה, אצות ים וצי'לי יבש שמכירים את הרוטב עגבניות העשיר בפלפלים והרבה צ'ילי טרי.
ירמיהו 17 תל אביב, 03-9442773, בהשגחת צהר
בזיליקה
פיצה היא המנה המושלמת לשאת מעליה שכבות רבות של חריפות כי בצק וגבינה הם בני הלוויה המושלמים לכל סוגי הפלפלים והרטבים החריפים. בפיצריה הנפוליטנית החדשה שנפתחה לא מזמן באשקלון תמצאו את השילוב הזה בצורת פיצה דיאבלה שמגיע עם רוטב עגבניות, מלא פלפל חריף, שרי קונפי, גמבה קלויה, שום קונפי, בצל ירוק וצ'ילי גרוס לחיזוק הבעירה. אחרי מספר דקות בטאבון של 450 מעלות כל החריפות הזו תצא אליכם עם קצוות תפוחים מושלמים.
בן גוריון 13 אשקלון, 08-676-5555, כשר למהדרין
רונג׳אן
הנציגה השלישית למטבח התאי בכתבה זו היא מסעדה מאוד מפורסמת באשדוד בה מגישים את האוכל התאילנדי הכי אותנטי בארץ, ממש כמו ברחובות תאילנד. כאן בגזרת המנות החריפות ביותר מפורסמים דווקא הסלטים כמו יאם וואן סן עם אטריות שעועית שרימפס, עגבניות וכרוב שנחשב לחריף ביותר מבין כולם ואהוב ביותר בזכות השילוב המעולה בין מלוח-חמוץ וחריף שיש בו.
מקס נורדאו 24 אשדוד, 08-8645710, לא כשר
אווה סאפי
קשה לבחור מהתפריט של המסעדה המרוקאית הזאת את המנה החריפה ביותר כי יש בו מספר הייליטים המתחרים על התואר ״חריף ביותר״. זה מתחיל מצלחת חריפים וסלט עגבניות חריף אש שמפגינים נוכחות במגש הפתיחים המפורסם וממשיך בעריסה מרוקאית חריפה מאוד וממרח זיתים ופלפל שיפקה המוגשים כמנה ראשונה לצד פלפלים חריפים מטוגנים. אם שרדתם את כל זה בהתחלה ואתם מוכנים לדבר האמיתי, תבשיל מוח ברוטב עגבניות חריף אש היא האתגר הבא שלכם. תגידו תודה על הלחמניה המתוקה שמוגשת בצד.
השחר 8 תל אביב, 054-2533348, כשר
לונג סנג
המנה הכי חריפה שמגישים במסעדה הסינית הוותיקה תגרום לכם לבכות, הבטחה שלנו. זאת בהנחה שתשרדו קודם את השירות ה״לא מתחנף״ ותצליחו להבין את התפריט שלא מפרט יותר מדי. עכשיו בואו נגיע לעיקר, כי גם אכלני חריף קשוחים ביותר מתקשים לסיים את הפלפלים החריפים הממולאים בתערובת בשר לבן ופירות ים ברוטב הויסין שחור חריף בטירוף. נראה אתכם מעיזים.
אלנבי 44 תל אביב, 03-5163769, לא כשר
טאקריה
והנה הגענו לסיום הכתבה ועדיין לא דיברנו על המנות החריפות שמייצגות בארץ את המטבח המקסיקני. ייתכן והסיבה לכך היא כי המטבח המקסיקני (בדומה למטבח ההודי) עבר כאן התאמה ועידון על מנת להיות ידידותי לחך הישראלי. בטאקריה לכל מנה יש סבירות גבוהה להפוך לחריפה מאוד בזכות הרטבים שמוגשים ליד. מדובר על סלסלה ורדה, סלסה רוחה וסלסה דיאבלה המפורסמת שקיבלה דירוג של 3 פלפלים ברמת החריפות. נותר רק להוסיף צ׳יפוטלה וחלפיניו שבהם מטבלים את כל המנות כאילו מדובר במלח, וקיבלתם אתגר חריף מעולה.