קצת כמו תמרור עצור, כשאנחנו נתקלים בתאריך תוקף של מוצר – המסר הוא חד משמעי: לחדול. או במקרה של הגבינה האומללה - להשליכה לפח, זאת בהנחה כמובן שהגענו לתאריך המסומן. רבים מאתנו אפילו לא טורחים לפתוח את המוצר, לרחרח או רחמנא ליצלן – לטעום אותו. לימדו אותנו שתאריך פג תוקף הוא קדוש ואם נעז לגעת בו, מצב שנזכה בהרעלת קיבה וזה לא משהו שנעים לנו אתו. האמנם כך הדבר? האם באמת חייבים לזרוק כל תאריך שהתוקף שלו עבר?

>> 8 דברים שהמקרר עושה להם רע

ראשית, נעשה סדר בסימונים העיקריים שקיימים בישראל: 

1. "לשימוש עד" מסמן מזון עדין ורגיש, שצריכתו אחרי התאריך עלולה להוות סכנה לבריאות
2. "עדיף להשתמש לפני" הוא יותר בגדר המלצה, ומוטבע על מוצרי מזון שאינם רגישים.
3. "תאריך אחרון לשיווק" מתייחס לתאריך האחרון שבו מותר למשווקים למכור את המוצר.

"תאריכי התפוגה הן אחת הסיבות המרכזיות שאנחנו זורקים אוכל היום", אומרת ד"ר מיכל ביטרמן, מנכ"לית ארגון the natural step, ישראל. "יש מוצרים רבים שניתן להשתמש בהם תמיד: חומץ למשל, דבש, מלח ובכל זאת שמים עליהם תוקף בישראל". במטרה לצמצם את בזבוז המזון בישראל, מריץ הארגון גם קמפיין במסגרתו הוא מבקש לפנות לרשתות השיווק ולהוזיל עלויות של מוצרים שתוקפם עומד לפוג. כמו כן, מתוך מגמה לצמצם את הבזבוז האדיר בעולם - מדינות רבות כבר שינו את הסמנטיקה. ובמקום לכתוב "עדיף להשתמש לפני" על גבי המוצרים, כותבים "בדרך כלל טוב גם אחרי". בהתאם לכך, יש לא מעט מוצרים שאנחנו נוטים להשליך ביומיום רק בשם תאריך התפוגה, ואין צורך בכך. 

1. קורנפלקס: ניתן לאכול גם אחרי 10 חודשים מזמן התוקף, בהנחה וטרם פתחתם אותו
2. פודינג וניל: ניתן לשימוש גם 8 חודשים לאחר התאריך הנקוב
3. שמן זית: ניתן לשימוש עד שנים אחרי התאריך המסומן. שימו לב: ייתכן כי הערכים התזונתיים ייפגעו
4. פסטה וקמחים: ניתן לאכול שנים לאחר התאריך המסומן, בהנחה ואלו אוחסנו בהתאם להנחיות.
5. מוצרי מזון פטורים מסימון תוקף: ישנם גם מוצרים שכלל כאמור לא מחייבים תוקף כמו יינות, משקאות שמכילים פחות מ-10% אלכוהול, חומץ, מלח, סוגר וגומי לעיסה. 

_OBJ

הנה כמה מתכונים לשימושכם, בפעם הבאה שתיתקלו בגבינה שפג תוקפה לפני יומיים או בעגבניות שרי מקומטות ובלתי חינניות:

פשטידה

הבחירה הקלאסית והנפלאה לכל גבינה שאיבדה את תוקפה. מדובר בפתרון מעולה וטעים וכמובן מונע השלכת מזון לחינם. רוב מוצרי החלב יכולים להחזיק כיומיים נוספים אחרי תאריך התפוגה, בהנחה שנשמרו בתנאים טובים; גבינות קשות יכולות להחזיק אפילו שבוע אם הן נמצאות בכלי סגור – עם זאת, חשוב לוודא שאין ריח חמוץ או גושים מוזרים לפני הצריכה. כל פשטידת גבינות תעבוד, אבל אנחנו. כאן תוכלו למצוא שלל מתכונים לפשטידות.

עוגת גבינה



אם חשקה נפשכם בעוגת גבינה, הציצו אם נותרה לכם גבינה לבנה במקרר ואל תיבהלו מהתאריך, בהנחה שחלפו יומיים למשל מהתאריך המסומן, או מזה של הפודינג וניל. יונית צוקרמן, מלכת המטבח, הראשונה שהעידה שזה בדיוק מה שהיא מכינה בגבינות שלה שחצו את הגיל שלהן. הנה מתכון לעוגת גבינה של צוקרמן שהמשפחה שלכם תשמח לאכול.

פודינג לחם



המתכון הזה הוא כל כולו שיר הלל לשאריות של לחם, חלה, קרואסון או בריוש שנשאר לכם מאתמול. גן שלשום הולך. מוסיפים לו שמנת מתוקה, ביצים, סוכר ומקבלים מעדן של ממש במקום הלחם שכבר התייבש וגסס. זה מתכון שגורם לנו לרצות לחכות ליום שאחרי. למתכון פודינג לחם

לביבות אפויות

פירה הוא מסוג המאכלים שטעים לאכול במקום, כשהוא רך, מעוך ונימוך. ומה נעשה עם מה שנשאר? לביבות, כמובן. הוסיפו  גזר מגורר, בצל, ביצה ותבלינים, צרו כדורים שטוחים ואפו בתנור בחום בינוני עד להשחמה. למתכון לביבות אפויות

רוטב עגבניות

עגבניות שמתחילות להתקמט הן אולי לא אורחות רצויות בסלט הירקות, אבל לרוטב עגבניות הן הכי מעולות שיש. נסו אותן ברוטב העגבניות המהיר של ג'יימי אוליבר, ותראו שזה השתלם. לא צריכים רוטב עגבניות? תכינו בכל זאת, ותקפיאו להזדמנות אחרת.