בצל אי ודאות גדול מאוד בנוגע למה יוליד יום, דומה שיש דבר אחד בטוח עבור כל אדם שהיה כאן ב-7 באוקטובר: החיים של כולנו התפצלו לשניים. החיים שלפני המלחמה ואלו שאחרי. וזה בא לידי ביטוי בכל חזית וכיוון אפשרי. אחת החזיתות הבולטות ביותר היא מושג הביטחון האישי שעבר מהפך עמוק.

אירועי השבת ההיא לימדו אותנו שהאזרחים הפשוטים נאצלו להפוך לחיילים בן רגע, שותפים פעילים בהגנת חיים ומניעת אסון גדול עוד יותר משהיה. לפי הנתונים, יותר מ-180 אלף בקשות הוגשו לקבלת רישיון נשק מאז תחילת המלחמה (לעומת 42 אלף בקשות אשתקד) ונשאלת השאלה: האם פעולת ההתחמשות היא מעשה הכרח, תגובה מתבקשת לצווי ההישרדות בזמנים סוערים? ומה חשוב שכל ישראלי יעשה בימים אלו?

"ביום שבת השביעי נשבר חוזה מאד עמוק, בסיסי ומהותי בין האזרח למדינה. על פניו האמירה הזו היא מאד פוליטית אבל את ההשלכות הרגשיות שלה כולנו חווים בעוצמה רבה – הטראומה המתמשכת, האסון הזה מערער את תחושת היציבות, את העוגן הכי בסיס שרק יכול להיות – את תחושת המוגנות הכי עמוקה שלנו", אומרת שגיא ברסלב, עובדת סוציאלית ומטפלת משפחתית, חברת צוות הנהלה ברשת מרכזי הטיפול "עוצמות – פסיכותרפיה רב תחומית". "פועל יוצא אנחנו רואים עלייה חדה בבקשות לרישיון נשק או אמצעי הגנה אחרים. מבחינה פסיכולוגית אפשר להבין את הפניה לכיוון כתגובה נורמטיבית למצב שהוא חורג מאד מכל נורמה אפשרית. עוררות עצבית היא תגובה טבעית המובילה להכנה למצב הישרדות, ציווי קיומי.

"הפניה אל רכישת אמצעי התמגנות היא ניסיון בריא למצוא בחזרה את תחושת השליטה שלנו במצב טראומטי של חוסר אונים וחרדה. אם נסתכל על תגובות לטראומה מה שמוכר כשלושת (שהם בעצם למעשה ששת) הF,נכנה את המהלך הזה כמעבר לתגובת FIGHT , תגובה בריאה לסכנה חיים. עם זאת חשוב לוודא שנשקים או אמצעי התגוננות אחרים מגיעים לידיים הנכונות, שנעשה בהם שימוש הולם ורק בעת צורך, שהם לא נגישים לילדים ובעיקר לא נמצאים בסכנה של שימוש בסיטואציות אחרות. חשוב לוודא שמי שנמצא אמצעי כזה ברשותו, מספיק מיוצב ומווסת רגשית באותו רגע ומקפיד לטפל בעצמו רגשית על פי הצורך".

לא רק נשק: מה ישראלים קונים?

טל אזולאי מרשת אלפיין סטייל, רשת לציוד טקטי, מספר שמלבד נשקים, אחד מהפריטים שישראלים החלו לקנות הוא אקדח גז פלפל ושוקר. "יש גז פלפל גדול 55 גרם שמתאים ל 2-3 מטר ויש קטן 18-22 גרם שמתאים למ1-1.5 מטר כמובן מכוונים לעיניים. במקרה של שוקר, זו מכת חשמל בנגיעה ישירה בגוף. מבחינת השפעה, שניהם אמורים להשפיע בעצירת האיום לזמן מה". עוד הוא מעיד כי אזרחים הצטיידו גם בגרזנים וסכינים מסוגים שונים כולל "אחד שרכש חרב סמוראית שבימים רגילים משמשת לנוי, אבל ניתן להשחיז בבית".

ומה כדאי שיהיה בכל בית ובכל ממ"ד?

  1. "מומלץ להכין תיק ממ"ד אישי או משפחתי, שיש בו פנס או שניים, אולר לדרמן שניתן לפתוח אתו קופסאות שימורים ויש בו פלאייר ומטען נייד לטלפון", אומר אזולאי.
  2. מוצרים להגנה עצמית - גז פלפל, שוקר, וסכיני מטבח – תיק חובה בכל בית בייחוד בתקופה הזאת וישראל למודת מקרי חירום, אז חשוב שיהיה גם את זה, מציע אזולאי.
  3. כדאי לקחת תיק עזרה ראשונה ואם יש תרופות שלוקחים באופן קבוע, לדאוג שיהיו אתכם בשעת אזעקה או חירום, בייחוד עבור כאלו שמתמודדים עם מחלות כרוניות.
  4. חשוב להצטייד במגבונים, נייר טואלט, דלי ובקבוקים שתוכלו להתפנות (עבור צרכים) במקרה הצורך.
  5. לאור המקרים שכבר קרו בקושי בהיחלצות ממבנה בוער, הרכבנו ערכת חירום להיחלצות מממ"ד או מחלון – כמובן שכדאי לעבור קורס סנפלינג כשיתאפשר, אך כדי לתת מענה מיידי לפניות הרבות שקיבלנו, הרכבנו ערכה שתוכל לספק מענה למצוקה. הערכה מיועדת לבניינים עד 8 קומות, אומר אזולאי
  6. במקרים של שריפות – יש להצטייד בדלי עם מים וסמרטוטים – שתוכלו לאטום פתחים באמצעותם.
  7. באם יש תינוקות להצטייד גם בחיתולים מגבונים ושקיות אטומות ולילדים הביאו את המשחקים שהם אוהבים ומטענים לאייפדים/ניידים.