למוח שלנו יש את היכולת להתגמש ולהתפתח אבל הוא עדיין מוח אנושי, מרתק ומוגבל. אנחנו לא יכולים למחוק נתונים, להגדיל את נפח האחסון שלו ולהחליט איזה מידע יהיה נגיש בכל רגע נתון, וככל שאנחנו גדלים כך הוא מתעייף יותר מהר ואנחנו במקביל מעמיסים עליו עוד ועוד פריטים, אירועים ומשימות. מעבר להקפדה על שינה איכותית, מדיטציה, פעילות גופנית לצד אימון המוח בעזרת תשבצים ותרגילי חשיבה ישנן טכניקות מוכחות וקלילות, חלקן יכולות להשתלב במהלך היום ללא מאמץ מיוחד, שיחדדו את המוח ויגבירו את הזיכרון.

  1. עזבו את גוגל

    גוגל הוא חברנו הטוב אבל לפעמים היד קלה מדי על המקלדת ואת המחיר אנחנו משלמים בכך שאנחנו לא נותנים שום צ'אנס ולו לרגע למידע שקיים לנו במוח. ברח לכם השם של השחקן, הסרט או הספר? רגע לפני שאתם מוציאים את הסמארטפון מהכיס, נסו להיזכר לבד, בחלק גדול מהפעמים אתם תפתיעו את עצמכם כמה אתם יודעים, לפעמים אולי יותר מדי. 

    מחקרים מראים שאנחנו זוכרים מידע הרבה יותר טוב בזמן שאנחנו מנסים לתת תשובה בכוחות עצמנו (גם אם איננו יודעים מה התשובה) מאשר באמצעות טכניקות מבחוץ. גם אם פה ושם 'נשלם מחיר' ונטעה, ככל שנתרגל להסתמך על מה שאנחנו כבר יודעים כך גם נדע יותר לטווח הארוך. תרגיל למיטיבי לכת: בנסיעה הבאה, אם אתם לא ממש ממהרים להגיע בזמן, נסו לנסוע בלי וויז. נשמע חתרני, מקסימום תגלו מקומות חדשים.



  2. איזה ריח משפיע על הזיכרון?

    מעבר לריחות נוסטלגיים שמחזירים אותנו לאירועים ספציפיים בעבר, ריחות מסוימים יכולים להשפיע על היכולת הקוגניטיבית שלנו כולל על שיפור הזיכרון. במחקר הבא, פסיכולוגים ביקשו ממתנדבים לבצע סדרה של מבחני זיכרון לטווח ארוך. חלק מהנבדקים עבדו בתא נטול ריח, חלקם בתא ספוג שמן אתרי מרוזמרין, והשאר עבדו בתאים בניחוח שמן לבנדר. אלו שנמצאו בתאים המושרים ברוזמרין הפגינו זיכרון טוב יותר באופן משמעותי מאלה בתאים ללא ריח. נקודה למחשבה בזמן שאתם מעצבים את סביבת העבודה שלכם.

  3. אנחנו רוצים שנ"צ 

    עוד סיבה לפרוש לפגרת צהריים: מחקר חדשני טוען כי שנת צהריים קצרה יכולה לשפר את הזיכרון פי חמישה. על פי המחקר, תנומות קצרות לא היו קשורות לשיפור בזיכרון של פריטים כמו מספרי טלפון אבל הנמנום הקצר הגביר משמעותית את הזיכרון האסוציאטיבי. נקודה למחשבה לפני הפגישה הבאה עם הבוס.

  4. חופשת מוח

    אם אתם לא מצליחים למצוא זמן לשינה אמיתית באמצע היום, אפשר לפחות להשתדל לקחת פסק זמן ופשוט לחלום. הקדשת זמן לחלימה בהקיץ באופן קבוע מאפשרת למוח לחדד את הרעיונות ולשפר את הזיכרון. על פי המחקר הבא, חולמים בהקיץ מתפקדים טוב יותר בתרגילי זכירת מידע. החוקרים טוענים כי קיימת הפעלה גבוהה יותר באזורי המוח המעורבים בזיכרון העבודה במהלך אפיזודות של חלום בהקיץ.



  5. לכו על זה

    פעילות גופנית ובמיוחד הליכה יכולה לשפר את הזיכרון. מחקר שעקב אחר אלפי אנשים במשך למעלה משלושים שנה מצא כי הליכה של שלושים דקות ביום הורידה את הסיכון לדמנציה בכ-65%. מה שמעניין שפעילות גופנית כ-4 שעות לאחר הלמידה עשויה להיות טובה עוד יותר לשיפור הזיכרון מאשר פעילות גופנית מיד לאחר מכן. איך הליכה לאחור משפיעה על הזיכרון?

  6. ללעוס מסטיק

    זה לא מנומס בסיטואציות מסוימות בטח לא בשיעור או בפגישה חשובה, אבל אולי אנחנו מפספסים משהו. מחקרים מראים שלעיסת מסטיק תוך כדי למידה מאפשרת זמני תגובה מדויקים ומשופרים יותר, ומסיבות לא ידועות, הלעיסה מגבירה את הפעילות בהיפוקמפוס, אזור חשוב במוח לזיכרון. מחקר שנערך בבריטניה מצא שציוני המבחנים של לועסי מסטיק היו גבוהים ב-24 אחוזים עבור זכירת מילים מיידית, וב-36 אחוזים במבחנים של שחזורי מילים.



  7. שבו ישר

    הדרך שבה אנחנו יושבים ועומדים יכולה להשפיע על הזיכרונות שלנו. חוקרים גילו שעמידה או ישיבה זקופה והטיית הסנטר כלפי מעלה מקלים על העלאת זיכרונות, מכיוון שהיא מגבירה את זרימת הדם והחמצן למוח בשיעור של עד 40%.

  8. השתמשו בגופן יוצא דופן

    טכניקה מעולה לסטודנטים אבל לא רק: קריאה של חומר בגופן חדש יכולה לעזור לזכור אותו הרבה יותר טוב. פסיכולוגים מאוניברסיטת פרינסטון ומאוניברסיטת אינדיאנה בדקו סטודנטים באמצעות חומרי לימוד בשני גופים שונים: אחד מסורתי כמו Arial, ובחירה אחרת יותר יוצאת דופן, כמו Monotype Corsiva. תלמידים שהשתמשו בגופנים הלא מוכרים קיבלו ציון גבוה משמעותית במבחנים.

  9. להפוך רגעים יומיומיים לבלתי נשכחים

    אירועים שמתרחשים במהלך מצבים רגשיים כמו פחד, שמחה, חרדה, התרגשות ועצב - הם בלתי נשכחים יותר, מה שאומר שאם נצליח לייחד עובדות רגילות ולהפוך את אירועי השגרה לתכנים יוצאי דופן נוכל לזכור אותם יותר בקלות. נלסון דליס, אלוף ארה"ב בתחרויות זיכרון, מקצה תמונות חיות לכל מה שהוא מנסה לזכור, גם למספרים וכתובות: "כל דבר שאתה יכול לעשות אותו מוגזם מדי, לך על זה", הוא ממליץ, "אם זה מריח מוזר, אולי אתה יכול לדמיין שהוא מריח אפילו יותר גרוע, או אם זה משהו בגודל נורמלי, דמיין אותו ענק".