טיקטוק. המקום בו אפשר לרקוד כאילו כולם מסתכלים, לעשות ליפסינק כאילו כולם מקשיבים ולקבלן גם אחלה טיפים וטריקים לחיים האמיתיים. הפעם ביקשנו לבדוק האם מדובר ברשת חברתית שגם יכולה לעזור לנו לשפר את הזיכרון שלנו. ביקשנו מאיתי עניאל, חוקר מוח ומומחה בפיתוח אסטרטגיות לשיפור הזיכרון, לנתח לנו חלק מהאסטרטגיות שמציגים לנו שם ולהבין האם כדאי לאמץ או עדיף להעביר לסרטון הבא. 

1. זיכרון דרך דמיון?

טיקטוקרית משתפת בשיטה על מנת לשפר את הזכרון: ומציעה לדמיין חדר או מקום מוכר ובו חפצים הקשורים לנושא שאנו רוצים לזכור (למשל רשימת מכולת בה כל אחד מהפריטים ממוקם על אחד מספות, כורסאות הסלון ועל שולחן האוכל), התמונה הנוצרת בראש עוזרת לנו ברגעי לחץ להזכר בנושא. 

 

@katykvalvik School probably didn’t teach you this ✍ #femaleentrepreneur #entrepreneurtok #entrepreneur #businesscoach #lifecoach #businessadvice #studentadvice ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

 

דבר המומחה: "דרך הדמיון אנחנו יכולים לעשות ויזואליזציה ולראות היטב גם את מה שאנחנו לא רואים. בהקשר לכך, לדמיון יש תפקיד חשוב מאוד בתהליכי פיתוח ושיפור זיכרון והוא יכול דרך אסטרטגיות זיכרון שונות, לסייע לנו לזכור כמויות גדולות מאוד של מידע, לעיתים הרבה יותר גדולות ממה שחשבנו שאנחנו יכולים לזכור. דוגמא לכך ניתן לראות בשתי אסטרטגיות זיכרון מומלצות שמבוססות על אותם עקרונות מנחים של מיקומים מוכרים וקבועים שאנחנו יכולים לראות בדמיון: האחת נקראת גוף האדם והשנייה נקראת ארמון הזיכרון. אסטרטגיות אלה מבוססות על מידע שהוא חזק מאוד בזיכרון שלנו ושלעולם לא נשכח אותו, לדוגמא מידע כמו סדר איברי גוף האדם או סדר האובייקטים בסלון הבית שלנו. הרעיון בשתי האסטרטגיות האלה הוא לקשר דרך אסוציאציות את המידע החדש שאותו אנחנו רוצים ללמוד ולזכור למיקומים קבועים (לדוגמא בגוף האדם) וכך לזכור אותו טוב יותר. שתי האסטרטגיות האלה יעילות ומומלצות מאוד ליישום בתהליכי למידה שונים".

2. צמח הפלא לשיפור הזיכרון
משתמשים ברחבי הטיקטוק טוענים כי הסנפה, אכילה ושתייה של צמח הרוזמרין משפרת את הזכרון. זאת, בעקבות משתמש אשר יצר סרטון בנושא, אחריו רבים משתפים כי הם החלו להסניף רוזמרין על מנת לשפר את הזיכרון. 

 

@jeromemeyes2 #greenscreen did you know?#fyp #foryou #rosemary ♬ original sound - Jeromemeyestv

 

דבר המומחה:

"ככלל תזונה נכונה ובריאה עשויה, כפי שאנחנו יודעים, להשפיע על פעילות כלל המערכות בגוף לרבות על המוח. יחד עם זאת, קשה מאוד עד בלתי אפשרי להוכיח נסיבתיות בין מאכל כזה או אחר ליכולת שיפור הזיכרון לאורך זמן ולנטרל גורמים אחרים שעשויים להשפיע על הזיכרון במקביל כגון אימון קוגניטיבי, שינה, מצב רגשי, מוסחות וגורמים משפיעים נוספים. לכן יש לבחון זאת בספקנות תוך הבנה כי בחלק מן המקרים מדובר במיתוסים. בנוסף בחלק מן המקרים גם אפקט הפלאסבו משחק תפקיד, כלומר כשאנחנו מאמינים שמשהו עוזר לנו, אנחנו מנסים ולפעמים מצליחים להרגיש שהוא אפקטיבי עבורנו על אף שאין לכך ביסוס מחקרי".

3. האם מאכלים מסוימים יכולים להשפיע על איכות הזיכרון?

דג סלמון, קפה, ברוקולי, או גרעיני דלעת, האם ניתן לשפר את הזיכרון על ידי אכילה במקום על ידי תרגילי זכרון? 

 

@the_jiah Reply to @rammsteinnnnn hellow here you go Food's that can boost your brain and memory pt.1 ☁️#foodsthatcanmakeyou #brainboost #boostmemory ♬ original sound - Lofi_lyrics

דבר המומחה:

"בעוד שאכילה מאוזנת ובריאה נמצאה כאפקטיבית גם לשיפור הזיכרון, אין דרך ישירה להוכיח את היעילות של מנה כזאת או אחרת באופן פרטני לשיפור זיכרון זמני. במהלך שנת הלימודים האקדמית מומלץ לאכול ירקות בחמישה צבעים, לא לוותר על עלים ירוקים, להעדיף לחם על בסיס דגנים מלאים, להעדיף דגים על פני בשר אדום ולאכול כמות מאוזנת של אגוזים ושקדים טבעיים וללא קליה. כל אלו יסייעו לשמירה על רמת ריכוז גבוהה".

4. פשוט תזיזו את העיניים

משתמש טיקטוק משתף בטיפ לשיפור הזכרון; הזזת העיניים מצד לצד יכולה לעזור לשיפור הזכרון ולתפקוד המוח. 

 

@youngeryoudoc #greenscreen #memory #bodyhacks #healthhacks #healingtiktok ♬ original sound - YoungerYouDoc

 

דבר המומחה: "ככלל, המידע שהמוח קולט מהסביבה נקלט דרך החושים. באופן כללי אימון מיקוד לעיניים עשוי לסייע לשפר את המיקוד בקליטת מידע ויזואלי לזיכרון. כאשר המוח שלנו ממוקד יותר דרך העיניים, ערוץ הקליטה של המידע החזותי עובד טוב יותר, אך יחד עם זאת אין ביסוס מחקרי לכך שתזוזת עיניים מצד לצד יכולה לשפר באופן ישיר ומדיד את הזיכרון".

 

5. תרגיל הידיים שמשפר את הזיכרון

משתמשת הטיקטוק קייטי משתפת בהמלצה לתרגיל לשיפור הזכרון. מרימים בכל פעם ביד אחת אצבע אחת וביד השנייה שתי אצבעות ולאחר מכן מחליפים בין הידיים. לטענתה, התרגיל עוזר לשיפור הזכרון. 

 

@kathyhealthtips Try this exercise to improve your #memory ! #acupressure @wellspringclinic #traditionalchinesemedicine #chinesemedicine #acupuncture #dementia #memoryloss #memoryunlocked #memoryexercise #fingerchallenge #fingerexercises @sightsage ♬ Easy On Me - Adele

 

דבר המומחה: "יש לנו סוגים שונים של זיכרון לטווח ארוך. דרך תרגילי תנועות ידיים ניתן אולי לשפר קואורדינציה, פעילות מוטורית ואולי זיכרון פרוצדורלי שקשור לרצף של פעולות או מיומנויות קבועות אך לא לשפר זיכרון בתחומים אחרים בחיי היום יום הקשורים לזיכרון של חוויות ואירועים (זיכרון אפיזודי) או לזיכרון של ידע בתחומים שונים (זיכרון סמנטי)".

6. שינון וכתיבה האם זה עובד?

תרגיל פשוט לשיפור הזיכרון מוצג בסרטון הוויראלי שצבר יותר מ-5 מליון צפיות ומסביר כיצד להצליח לזכור דברים במהירות וביעילות. לומר באת המידע בקול עשר פעמים, לקרוא את המשפט עשר פעמים, ולכתוב אותו פעמיים. 

 

@ascendancecoachingltd Life-changing! #studytok #studytips #studyhacks #studyingtips #studentlife #studentuk ♬ original sound - Ascendance Coaching

 

דבר המומחה: "ניתן להצביע על שתי סיבות אפשריות לכך שאנחנו זוכרים מידע מצוין בטווח הארוך: הסיבה הראשונה היא שינון המידע באופן חוזר ונשנה כמו לדוגמא שפה זרה והסיבה השנייה היא הערך הרגשי של המידע עבורנו.

"השינון יכול להתבצע דרך ערוצי קליטה חושיים שונים, בהם אנו קולטים מידע לזיכרון לדוגמא: כאשר אנחנו רוצים לזכור מילים בשפה חדשה, חשוב שגם נקרא אותן וגם נשמע אותן. כך נקלוט את המידע טוב יותר דרך שני חושים: ראייה ושמיעה. בנוסף, הוכח במחקרים שנערכו בנושא, שגם כתיבת המידע עשוייה לסייע לנו לקלוט ולקודד את אותו טוב יותר בזיכרון על ידי כך שהיא מפעילה לנו אזורים מוטוריים במוח הקשורים לפעולת הכתיבה. חשוב להדגיש, כי שינון המידע שאותו אנחנו לומדים חשוב מאוד אך לא מספיק. לדוגמא, אם נשנן מידע מכל סוג שהוא בע"פ מספר פעמים מבלי להתחבר למשמעות שלו ולהבין אותו ומבלי לייחס לו ערך רגשי כלשהו, יהיה לנו קשה יותר עד בלתי אפשרי לשמור אותו בזיכרון לטווח הארוך. אם במקביל לשינון נעלה את הערך הרגשי של המידע דרך אסטרטגיות זיכרון ונהפוך אותו למשמעותי ומעניין יותר עבורנו, יהיה לנו קל יותר לשמר אותו בזיכרון לטווח הארוך למשך זמן רב יותר".

7. לשרבט בכיתה עוזר לזיכרון? הפעולה שלא חשבנו עליה הפכה לטיפ ויראלי

כולנו מצאנו את עצמנו מקשקשים על הנייר מתוך שעמום, אך האם הפעולה הזאת יכולה בעצם לשפר את הזכרון? משתמשת בטיק טוק משתפת כי מצאה שיטה כיצד לזכור חומר קריאה וממליצה; לקשקש על דף תוך כדי הקריאה. הסרטון הפך לוויראלי וצבר יותר מ-4 מליון צפיות. 

 

@bryreads literally just memorized my school song in 20 minutes also wish me luck i’m taking my librarian exam on monday #studymethod #studytok #fyp #fypシ ♬ som original - bbm

 

דבר המומחה: "אין לכך ביסוס מדעי ויתרה מכך, פעולה נוספת שבה המוח ממוקד ועסוק כמו ציור במקרה הזה, עלולה לפגוע בהפניית הקשב הסלקטיבי של המוח לקליטת מידע חדש וחשוב תוך כדי ובהקשר לכך להקשות על ערוצי הקליטה החושיים לזיכרון הרלוונטיים למידע שאותו חשוב לנו לזכור".