מי לא מכיר את הרגע הזה שהגיע השעה לצאת לאימון או למכון הכושר, ופשוט אין לכם כוח לזוז. אתם מוותרים על האימון ומוצפים בהקלה מוחלטת, אולם דקות ספורות לאחר מכן, תוקפת אתכם תחושת אשמה נוראית וייסורי מצפון – איך ויתרתם ככה (שוב) על האימון? איך אפשר להיפטר מרגשות האשם אחרי פספוס אימון בגין סיבה שהיא יותר כמו תירוץ? 

כל מי שמתאמן מכיר את התחושה הקשה שמגיעה אחרי פספוס של אימון, בין אם בחרנו לדלג עליו ובין אם זה קרה מכורח הנסיבות. ״זה מאוד נפוץ כי יש פה תחושת כישלון נקודתית. זה קורה כשבן אדם שם לעצמו מטרה מסוימת, כמו למשל לשמור על שגרה ספורטיבית כדי לרדת במשקל או לשפר את הבריאות הפיזית והנפשית״, מסבירה נטע ריבקין, ספורטאית אולימפית ומומחית לפיתוח חוסן מנטלי ושיפור ביצועים, ״כשהדבר הזה לא קורה האדם מרגיש חוסר הצלחה, כי הוא הציב מטרה ולא ביצע. בסוף אנחנו מתמודדים עם תסכול עצמי. זה כמו שאתה מציב מטרה בעסק ולא עומד בה, זה יושב על אותו דבר - חוסר עמידה ביעדים. אנחנו מתוסכלים על עצמנו שלא הצלחנו״. אז מה אפשר לעשות כדי להתמודד עם התסכול?  

תרגלו חמלה עצמית

הבשורה הטובה: נסו שלא להיות כל כך קשים עם עצמכם באותם רגעים. ״חשוב לתרגל וליישם בפועל את החמלה העצמית. צריך להבין שהאימון כבר נשאר בעבר. אנחנו כרגע בנקודת זמן מסוימת שהיה פספוס, והמקום הזה שאנחנו נכנסים מול עצמנו לכעס, עצבנות ותסכול מעלה אצלנו רגש שלא יביא אותנו לפעולות שאנחנו רוצים לעשות, אלא להפך - רק מרחיק אותנו מעצמנו ומפתח לופ שלילי״, אומרת ריבקין וממליצה  להבין שברגעים כאלה צריך לבחור להבין שהכל בסדר. "זה משהו שקורה, עשו עם עצמכם אקט הרגעה מהמקום של לתת לזה לגיטימציה. לדעת שהכוונות שלכם כלפי עצמכם הן טובות. ריבקין מאמינה שצריך לתרגל את היכולת לקבל את הסיטואציה. "זה לא אומר שצריך לא לעשות שום דבר כדי שזה לא יחזור על עצמו, אבל קודם כל להרגיע את הכעס. אפשר להתבאס לרגע, לתת לזה תוקף, ומשם להמשיך קדימה. לא להיתקע״. 

 חשבו על חלופות אימון פשוטות

גם אם פספסתם אימון גדול, זה לא אומר שצריך לוותר על הכל. ״נכון שהאימון עבר, אבל מה אני בכל זאת כן יכולה לעשות כדי לגרום לעצמי להרגיש יותר טוב? זה יכול להיות אפילו להדליק סרטון קצר ביוטיוב ולעשות אימון של עשר דקות. מה שזה יגרום לנו להרגיש זה שמיים וארץ״, אומרת ריבקין ומדגישה, ״לא משנה כמה אנשים עסוקים, תמיד יש לנו את המקום לא לוותר לעצמי ועדיין לעשות משהו שיגרום לי להרגיש תחושת סיפוק ומסוגלת. גם עם עשרים שכיבות סמיכה או אימון של 10 דק יש העלאת דופק ותחושה של אימון. אנשים נתקעים מאוד בהכל או כלום. נכון שלא תספיק אולי לאימון בקבוצה, אבל תמיד יש אופציה לעשות משהו. אני תמיד דוחפת את האנשים שאני מלווה לעצור ולהבין מה הם כן יכולים לעשות כדי לגרום לעצמם להרגיש שהם עשו משהו״.

חשבו על דרכים יצירתיות לעשות ספורט

גם אם אין לכם 10 דקות פנויות, נסו לחשוב על דרכים יצירתיות לשלב ספורט בדרכים אחרות לאותו היום. ״מאוד חשוב גם לגלות גמישות מחשבתית ולהיות יצירתיים. גם אם פספסתי אימון אני יכולה להחליט שאולי לא אסע היום באוטו אלא אלך ברגל, אעלה במדרגות ולא במעלית, או שאעשה במהלך היום דברים פיזיים שיגרמו לי להתאמץ יותר מהרגיל. ברמה המנטלית זה יגרום לי להרגיש תחושת גאווה - נכון שלא הצלחתי בתוכנית הראשונית אבל אני עדיין דואגת לעצמי ומתאימה את עצמי למה שקורה בפועל כדי ליצור כמה שיותר תנועה״, ממליצה ריבקין.  

 הקציבו זמן לבאסה

נסו לתחם את הזמן בו אתם מאפשרים לעצמכם לשקוע בתסכול. ״גם אם התבאסתי לעצמי לרגע, חשוב לתת דד ליין. אני עכשיו עשר דקות אהיה מבואסת אבל אחר כך אמשיך את היום ואגרום לו להיות הכי טוב שהוא יכול. חשוב לא לסחוב את הבאסה לאורך היום״, אומרת ריבקין ומוסיפה, ״לתת לזה מקום ולגדר את זה בתוקף. לדעת לאסוף את עצמי, להתאפס, ומעכשיו להתחיל ברגל ימין. לא לתת לזה להתגלגל כמו כדור שלג שהכל הולך עקום. חשוב לשנות את המיינדסט. גם אם היום לא התחיל כמו שתכננתי הוא עכשיו ילך וישתפר. ברמת החשיבה החיובית צריך לקחת את המושכות בידיים ולא לתת למחשבה להוביל אותנו אלא לנהל אותה ממקום חיובי״.

הבינו שזה חלק מהשגרה

אין איך להתחמק מזה, אי אפשר להיות מושלמים, וגם אם פספסתם אימון אחד זה כנראה לא ישנה כלום בטווח הארוך. ״ההבנה שלוותר על אימון או לפספס אחד כזה לא תשנה בטווח הארוך שום פרמטר פיזיולוגי ונפשי בגופנו - צריכה להנחות אותנו. נכון, באותו היום אולי לא תחושו את הגל האנרגיה ופרץ האנדורפינים שמציפים את המוח. אז מה? בטווח הארוך בתור אנשים פעילים שמתאמנים באופן קבוע אנו מבינים כי השגת היעדים תלויה בהכרח בעקביות ובהתמדה שלכם באימונים לאורך זמן ולא אימון כזה או אחר יהיו אלה שישנו את התוצאות לטובה או לרעה״, אומר גל באוך, בעלים ומאמן ב FLY Fitness Center.

ריבקין מסכימה ומוסיפה: ״בסוף השיפור האמיתי שלנו נעשה כשאנחנו מגלים התמדה. השגרה תמיד מנצחת. גם אם פספסתי יום אימון צריך להסתכל ברזולוציה רחבה ולהבין שאם אני מתמידה ופיתחתי הרגל, אימון אחד הוא לא משמעותי. בניתי לעצמי תשתית שהאימון הוא חלק אינטגרלי מהיום יום שלי ועל סמך זה נעשה שיפור״.

חבקו את רגשות האשם

אולי רגשות האשמה מסמלים דווקא על דבר טוב? ״להרגיש רגשות אשם כשמפסידים, מחמיצים או מוותרים על אימון זה לגיטימי ואנושי לגמרי. זו אפילו הוכחה לכך שאתם מתאמנים באופן קבוע וזה לגמרי הרגל מקובע בלו״ז ובאורח החיים שלכם. מכאן, אתם כבר מעל רוב האוכלוסיה הלא מתאמנת״, אומר באוך ומוסיף, ״אם פספסתם אימון לא קרה כלום. בדיוק כמו שאם היה לכם אימון מעולה, זו לא ערובה לכך שגם הבא אחריו יהיה כזה. הדרך היא החשובה ולא אימון כזה או אחר שפוספס בדרך. לכולנו חיים פעילים, דינאמיים מלאי הפתעות.  אנו צריכים להסתגל לשינויים ולבחון את עצמנו לטווח הארוך. אם אתם מרגישים רגשות אשם שלא התאמנתם זה מעולה. זו הוכחה לכך ששגרת אימונים היא חלק מחייכם.  קחו נשימה עמוקה ותהנו מיום התאוששות שנכפה עליכם וקבלו אותו באהבה״.