זה יכול להיות ריח, תמונה מהעבר, שיר ברדיו או קטע מסרט מהאייטיז שפתאום ברגע מעבירים אותנו במנהרת זמן לרגע אחר בחיים. פתאום ככה, בלי שום הכנה מוקדמת, אתם שוב על מיטת ילדותכם, נזכרים בחוויה של פעם. גל הרגש הזה שמשתלט עלינו באקראיות שברובה היא נעימה נקרא נוסטלגיה, והוא כוח רב עוצמה שיכול לגרום לנו להתגעגע לזמן שחלף מזמן ולעורר בנו לא מעט רגשות שמציפים אותנו. 

לדברי ד"ר מרים פינק לביא, פסיכיאטרית ילדים ונוער, מנהלת מחוז ירושלים, בריאות הנפש, לאומית שירותי בריאות, נוסטלגיה היא כלי שיכול לשמש אותנו כמנגנון התמודדות שתורם לבריאות הנפשית שלנו. "ד"ר דיויד נוימן, חוקר פוסט דוקטורט ביחידה לפסיכיאטריה ומדעי ההתנהגות באוניברסיטת קליפורניה בבית הספר לרפואה בסן פרנסיסקו, חוקר את הנושא של נוסטלגיה וטוען כי הנוסטלגיה עצמה תורמת לבריאות הנפשית. לעתים, כאשר אדם נמצא במצוקה במהלך חייו וזקוק לאחיזה במציאות טובה ובטוחה היכולת להסתכל על נקודה חיובית בעבר תאפשר לו בזמנים חשוכים ומאתגרים לראות את הטוב ולהתחבר לזמנים בהם היה לו טוב יותר. בסקירה מדעית שפורסמה בז'ורנל המחקרי לחקר אישיות ופסיכולוגיה חברתית פרסמו חוקרים את המסקנות החיוביות שלהם לגבי נוסטלגיה שקשורה בעיקר לסמנים חיוביים של בריאות כגון, חיבור למשמעות, בטחון עצמי ואופטימיות. החוקרים טוענים שאמנם לעיתים נוסטלגיה יכולה לעורר רגשות מעורבים אך כאמור לרוב היא מתאפיינת בתחושה חיובית ובהקשר חיובי לבריאות הנפשית".

לפי ד"ר פינק לביא, ישנם מספר יתרונות חשובים שנמצאו קשורים לנוסטלגיה:

  1. נוסטלגיה יכולה לקדם תחושה חיובית כלפי העצמי

    העלאת זיכרונות חיוביים מהעבר יכולה לעזור לחיבור וקשר של האדם עם העבר, ההווה והעתיד. הנוסטלגיה יכולה לאפשר לאדם לחבר בין הערכים שהיו חשובים לו לאורך הדרך ועד יכולת לתכנן את עתידו ביחס לערכים המרכזיים שלו. בכך תורמת נוסטלגיה לתחושת משמעות. על פי מחקר שפורסם ביוני 2021 בז'ורנל לקוגניציה ורגשות נמצא כי כאשר יש לנו יכולת להיזכר בזיכרונות מרכזיים שמייצגים עבורנו רגעים של משמעות וערך עצם העלאת הזיכרונות מאפשר לנו לסמן את היעדים הערכיים אליהם אנחנו שואפים. 

     

  2. נוסטלגיה יכולה להוות ברומטר לצמיחה אישית

    נוסטלגיה יכולה לאפשר לנו לראות מאיפה ולאן הגענו. שינויים וצמיחה בחיים לא מתרחשים בבת אחת אלא הם תוצאה של עבודה קשה וממושכת ולכן לעיתים חשוב לעצור ולחזק את הצמיחה שעברנו. כאשר אנחנו יכולים לסמן רגעים משמעותיים שאפשרו את הצמיחה ולחבר אותם לסיפור ונרטיב של הצלחה מתקיים תהליך משמעותי של יכולת לספר נרטיב של הצלחה ולחזק את הדימוי העצמי ואת המוטיבציה.
  3. נוסטלגיה יכולה לשפר את מצב הרוח ואת הוויסות הרגשי

    כאשר אנחנו נמצאים במצב רוח שלילי שימוש בזיכרונות חיוביים מהעבר יכול לרומם את מצב הרוח. בנוסף, ניתן להשתמש בכלי זה ככלי יעיל לוויסות רגשי בזמן מצוקה רגשית או הצפה רגשית. ילדים ומבוגרים שמתמודדים עם רגישות וקושי בוויסות הרגשי לעתים נמצאים במצב של חוויות רגשיות עוצמתיות וזקוקים לכלים יעילים בזמן התמודדות במשבר.

    לאורך השנים פותחו שיטות שונות כגון טיפול דיאלקטי התנהגותי DBT שמאפשרים למידה טיפולית פעילה של מיומנויות ויסות רגשי והתמודדות במשבר ומצוקה. בתוך סט כלים זה נמצאים מיומנויות של עמידות במצוקה הכוללים חשיבה חיובית, פעילות גופנית מווסתת, פעילות יצירתית מווסתת ועוד.. בין כלים אילו שימוש בזיכרונות חיוביים מהעבר יכולים להיות כלים עוצמתיים למעבר ממצב רוח שלילי למצב רוח נטרלי ומווסת יותר. למעשה, מחקרים מתקופת הקורונה מראים כי שימוש בנוסטלגיה הגבירה תחושות חיוביות ותחושות נחמה.
  4. נוסטלגיה יכולה לחזק קשרים עם בני משפחה וחברים

    על פי מחקר שפורסם באפריל 2021 בז'ורנל של רגשות, נוסטלגיה למעשה מהווה רגש חברתי מחבר בין אנשים שחולקים את אותם הזיכרונות. בהתבסס על חמישה ניסויים חברתיים נמצא כי נוסטלגיה יכולה להיות רגש שמגביר את ההתנהגות שמאפשרת חיפוש קשר ועזרה. העלאת זיכרונות משותפים, צפייה בסרטים ואלבומים ישנים יכולה לאפשר חיבור חזק יותר. יותר מכך, אפילו בין זרים כאשר מוצאים זיכרונות משותפים כגון עיסוק בשנות הגדילה וחוויות הגדילה המשותפות, תוכניות טלוויזיה שכולנו צפינו בהן וכיו"ב מעלות תחושה של חיבור. 

     

      

  5. נוסטלגיה יכולה לאפשר לך להיות יותר אופטימי

    נוסטלגיה נמצאה כמעוררת אופטימיות, באמצעות היזכרות בתקופות הטובות, ברגשות החזקים של אהבה ואכפתיות אנחנו מפתחים ראייה חיובית יותר. אופטימיות הינה היכולת להסתכל באופן חיובי על ההווה ועל העתיד.

 האם נוסטלגיה יכולה להיות בעלת ערך שלילי?

ברוב המקרים, כאשר אדם מדבר על רגשות נוסטלגיים הוא מתכוון לרגשות אישיים ונעימים שעולים מעברו אך לעתים ההיזכרות יכולה להיות גם מלווה בעצבות. הרגשות כלפי נוסטלגיה כאמור יכולים לגרום רגשות מעורבים. מצד אחד הגעגועים לעבר וההשוואה שלהם למצב הנוכחי עלולים לגרום לתחושת התדרדרות ועצבות כגון געגועים לחיים שכבר אינם, לתפקוד שהיה ועבר ולאנשים שנפרדנו מהם.

במצבים כאלו עולות לפעמים תהיות כמו "אם רק הייתי עושה אחרת" "למה לא קיבלתי החלטות נכונות?". שאלות מסוג זה עשויות לגרום לסחרור בתחושה שלילית כלפי עצמנו. מלבד נוסטלגיה אישית יש גם רגשות נוסטלגיים קולקטיביים שמעוררים רצון לחזור לתקופות אחרות בהן המצב היה אחר ואולי טוב יותר. תחושות כאלו יכולות גם לגרום לירידה במוטיבציות ותחושה של מה שהיה לא ישוב. לעתים מחשבות משותפות של נוסטלגיה היסטורית יכולים לגרום לקבוצה רצון לחזור לעבר, לשמרני ולא פעם אף להתרפקות על תקופות היסטוריות שמחזירות אותנו אחורה מבחינת התקדמות האנושות.  

נוסטלגיה הינה מנגנון רגשי ועוצמתי שמאפשר לנו חיבור בין העבר ההווה והעתיד, אם נשכיל להשתמש בו ככלי לחיזוק העצמי, הצמיחה האישית והקשרים שלנו הוא בהחלט יכול להועיל, אומרת ד"ר לביא פינק. "חשוב גם להיות מודעים לנוסטלגיה שמעלה רגשות מעורבים ואפילו חשיבה שלילית על מהלך החיים ועל המקום בו אנחנו נמצאים. כאשר האדם במצב נפשי לא פשוט כגון דכאון או התמודדות עם אובדן או אבל הוא יכול להרגיש תחושות מורכבות ולא פשוטות ואז כדאי לחזק את מעגלי התמיכה סביב האדם המתמודד, להקפיד על הקשבה ללא שיפוטיות, על תיקוף הרגשות המורכבים ולשאול באופן ישיר כיצד ניתן לסייע ולחזק".

באם את.ה מכירים מישהו שנמצא במצוקה נפשית משמעותית ניתן לפנות לשירותי בריאות הנפש להתייעצות ואבחנה. במקרה של אובדנות או מסוכנות ניתן לפנות 24 7 למיון פסיכיאטרי.