לטבעונות יצא שם רע בעבר ולא בצדק, אולי מתוך ההנחה השגויה שהם עלולים לסבול מחוסרים תזונתיים לעומת חבריהם אוכלי הכל. אך קבלו עובדה: גם קרניבור יכול לסבול מחוסרים, הכל שאלה של מה אוכלים. אז איך עושים טבעונות בריאה, מזינה וחזקה ומה צריך לאכול כדי לשמור על כמויות מספקות של ויטמינים ומינרלים?

טבעונות היא כבר מזמן לא טרנד חולף ששייך לרוחניקים ולאליטיסטים. היא שייכת לכולם. היא אורח חיים, אמירה, והיא באמת מתאימה לכל מי שרק בוחר בה. אממה, טבעונים רבים חושבים שבזה שיפסיקו לאכול מאכלים מהחי, הם מסודרים בריאותית, והאמת היא שזה לא ממש ככה.

יש דרכים שונות להיות טבעוני. אפשר לחיות על הג׳אנק פוד הטבעוני שכולל בתוכו פיצות, בצקים, לחמים, הרבה תפוחי אדמה ופתיתים, צ׳יפס, המבורגר מעובד טבעוני ועוד. אך האם אנחנו באמת רוצים לבחור בדרך הזו? שעלולה לגרום לנו בטווח הארוך להרגיש לא טוב, לסבול מחוסרים תזונתיים, השמנה ומחלות מטבוליות כמו סוכרת ולחץ דם? יש גם אפשרות לקחת את הטבעונות למקום של בריאות, ואז לזכות בכל הקופה כולה, שזה אומר - בריאות מיטבית, משקל תקין, מצב רוח מרומם, קלילות, אנרגטיות וחיים נטולי נקיפות מצפון.

הרבה פעמים הדרך אל הטבעונות לא פשוטה, בעיקר בגלל ההתמכרות להרגלים ולטעמים החזקים. אבל עם קצת השקעה ותכנון מראש אפשר לשנות את ההרגלים וליהנות מטבעונות מאוזנת יותר, ובתור התחלה קבלו רשימה של מוצרים וחומרי גלם שכל טבעוני חייב במטבח בריא ומאוזן:

  1. פירות וירקות מכל הצבעים - לפני הכל, חשוב למלא את הבית בפירות וירקות צבעוניים שהם הבסיס לתזונה טובה ובריאה. הם עשירים בוויטמינים ומינרלים, סיבים תזונתיים והם מעשירים כל מאכל. ניתן לייצר מהם רטבים טעימים, סלטים, מאפים, קינוחים - הכל! הכי חשוב זה לגוון, לקנות פירות וירקות בעונתם ולהשתדל לרכוש מקומי ואורגני.
  2. קטניות - הקטניות הן מקור מעולה לחלבונים לכל טבעוני, יש בהם גם חומצה פולית, ברזל, וויטמינים מקבוצה B. על מנת להקל על העיכול, מומלץ להנביט את הקטניות ובכך גם להעצים את הערכים התזונתיים של הקטנייה. ניתן להפוך את הקטניות לקמח ולאפות עוגות, עוגיות ופשטידות או להכין טורטיות וחביתות טבעוניות, אפשר להכניס את הקטניות המונבטות לסלטים בריאים וטעימים או להכין מרקים ותבשילים מעולים לחורף.
  3. טחינה - הטחינה הגולמית היא מאסט בכל מטבח טבעוני כי היא משמשת לרטבים לסלטים, לממרחים מעולים, ואף לבישול ואפייה בכך שהיא מחליפה את תפקיד ההדבקה של הביצה. בטחינה יש המון סידן וברזל ולכן מומלצים מאוד בתפריט התזונה של הטבעוני.
  4. שקדים - גם השקדים עשירים בסידן, ברזל ויש בהם גם המון חלבון לצד שומנים בריאים ונחוצים. מהשקדים ניתן להכין גם קמחים שישמשו אותנו להכנת עוגות, פשטידות, עוגיות וגבינות טבעוניות.
  5. שיבולת שועל - היא מתאימה לעוגות, עוגיות, פנקייקים, פשטידות ועוד, שיבולת שועל קלה להכנה. בשיבולת שועל יש סיבים תזונתיים, חלבון, והיא בעלת ערך קלורי נמוך ולכן מתאימה למי שגם רוצה לשמור על המשקל.
  6. קינואה - בקינואה יש שפע של חלבון וסיבים, והיא מכילה מינרלים רבים כמו מגנזיום, אבץ וחומצה פולית. בקינואה ניתן להשתמש כתבשיל אך גם כטוויסט מעולה בקציצות, מאפים וקינוחים.
  7. קמח כוסמין ושיפון - הרבה טבעונים מבססים את התזונה שלהם על כריכים ובצקים. מומלץ לבחור בקמחים בריאים ולהחזיק בבית קמח שיפון וכוסמין שישמשו אתכם להכנת לחמים בריאים ומזינים, פשטידות ומאפים בריאים שיש בהם וויטמינים ומינרלים וסיבים תזונתיים.
  8. סילאן/מייפל - במקום סוכר ודבש, מומלץ לכל טבעוני להחזיק בבית סילאן או מייפל להמתקה של עוגיות ועוגות בריאות עם נוגדי חמצון ומינרלים חיוניים. 

View this post on Instagram

A post shared by Sharon Yanovski Kaplan (@sharon_yanovski)