חודשים ארוכים של חורף וקור, שעות מועטות של אור ושמש - איך לעזאזל הם מצליחים להיות כל כך מרוצים מהחיים? המדינות הנורדיות מפריכות שנה אחר שנה את המשוואה של חורף ודיכאון ומאלצות את כולנו לנסות להיות מאושרים, גם כשהכול בחוץ אפרורי וקודר. מדד האושר הבינלאומי מציב אותם תמיד בראש הרשימה,  בדו"ח האושר לשנת 2022, פינלנד דורגה כמדינה המאושרת ביותר, ואחריה דנמרק ואיסלנד, שוודיה ונורווגיה גם הן בטופ 10 (ישראל במקום ה-9 המכובד) - אז חוץ מאיקאה וסדרות סקנדינביות מעולות, מה עוד הם יודעים שאנחנו לא?

מעבר לגורמים שפחות תלויים בנו כמו יוקר מחייה, ביטוח סוציאלי, חוסר שחיתות ותפקוד יעיל של המדינה - האקלים הקר, החשוך והרטוב בחלקים ארוכים של השנה מעודד את הנורדים למצוא פתרונות מותאמים כדי לחיות טוב. המנהגים והטרנדים שהמדינות הנורדיות סיגלו ומסגלות לעצמם יכולים להיות רלוונטיים לכל אחד ואחת בכל מקום אחר בעולם וכמובן גם בחורף הישראלי המתעורר ובא.

Fika: המודל השוודי לעצירה באמצע היום

בתרגום מילולי, המונח 'פיקה' הוא פשוט קפה, אבל יש הרבה יותר מאחוריו. לחברות שוודיות רבות יש הפסקות פיקה חובה והעובדים מקבלים שתייה חמה בחינם. השוודים מפנים במודע זמן בחיי היומיום שלהם ל'פיקה', שם הם נהנים מכוס טעימה של משקה בחברה טובה, אוכלים לחמניית קינמון עסיסית או חתיכת עוגה ומדברים. פסק הזמן הקטן הזה משולב כל כך עמוק שהוא אפילו כלול בחוזי עבודה מסוימים. 

על מה להתפנק במהלך ה'פיקה' שלנו? הקלאסיקה השוודית היא לחמניית הקינמון. אבל למי שרוצה לנסות משהו אחר, יש כמה אלטרנטיבות. השוודים אוהבים לאכול פיקברוד, מעין גליל אוכמניות-מרציפן וכדורי שוקולד הם גם פופולריים מאוד, כמו גם ביסקוויטים. שורה תחתונה, כל עוד זה מתוק, מאפשר לנו לנשום במהלך היום ומעניק קצת אושר במעמקי השגרה, הרי שמדובר בקונספט ללא דופי.

איך עובדים ונופשים בדנמרק?

שבוע עבודה במשרה מלאה בדנמרק הוא בדרך כלל 37 שעות, זאת לעומת ישראל בה שבוע עבודה רשמי עומד על 42 שעות. בארה"ב האמריקאי הממוצע עובד 44 שעות בשבוע, משהו כמו 8.8 שעות ביום. מעבר לסך השעות, מה שעוד יותר בולט הוא היחס של הדנים לעבודה בשעות ארוכות. בעוד בישראל כמו במדינות מערביות נוספות רבים רואים בעבודה עד שעות מאוחרות אות של כבוד ומסירות, בדנמרק זה נתפס כחולשה וכסימן לחוסר יכולת להספיק דברים בזמן העבודה המוקצב.

ככלל, האיזון בין עבודה לחיים במדינות הסקנדינביות נוטה הרבה יותר לחיים. "אנחנו מאוד פרודוקטיביים", אמרה דורטה ריגלסן, הקונסול הכללי של דנמרק בניו יורק. "אבל יש לנו גם כבוד לחופשות המשפחתיות. אתה רואה דנים רכובים על אופניים מוקדם לעבודה, ואז הם עוזבים אחר הצהריים כדי לבלות עם המשפחה - זה יוצר סביבה טובה יותר לילדים ולמבוגרים".

"יש להם חופשות ארוכות מאוד", סיפרה קתרין גילמור-לאולס, רופאה קנדית-אמריקאית שלמדה בחו"ל בשטוקהולם ולאחר מכן עברה לשם. "חמישה שבועות שיכולים להצטבר ואם אתה לא לוקח את זה - אתה אידיוט. הם חושבים שכולנו משוגעים שאנחנו מבקרים אנשים על שהם יוצאים לחופשה".

Hygge: לצלוח את החורף בסטייל

המילה Hygge הוכתרה על ידי מילון אוקספורד ומילון קולינס, כאחת ממילות השנה של 2016, ובעברית כבר הוצעה כחלופה המילה 'נחמימות'. לדברי הבלשן ד"ר רוביק רוזנטל, שהציע את המילה, היא מתקשרת בצלילה למילים נעימות, מנוחה, נוחות, נחת ונמנום. הנחמימות מהדהדת גם את המילה "נחמה", ובכך מצליחה לתאר גם את התרוממות הרוח לנוכח הנחמות הקטנות של החורף המשמשות כמפלט נינוח ממזג האוויר.

 

Hygge נחשב ל"מאפיין מכונן של הזהות התרבותית שלנו וחלק בלתי נפרד מה-DNA הלאומי", לדברי מייק וויקינג, מנכ"ל המכון לחקר האושר בקופנהגן. במקום להשלים עם החורף האפרורי, הדנים פיתחו תרבות חורף מפוארת המקדשת את ההתכרבלות הקבוצתית, הישיבה לצד האח בחיק חברים, ההתעטפות בשמיכות כבדות בחצר של בית קפה, ובאופן הפשוט והבסיסי ביותר – ההנאה מהדברים הקטנים של החיים. על פי הדנים לא צריך אירוע גדול כדי להיות מאושרים, מספיקים חליטת צמחים מהבילה וגרבי צמר שנסרגו בהתאמה אישית על ידי חבר טוב.

5 שלבי האושר על פי פינלנד

אם ליהודים יש את עשרת הדברות, אז לפינים יש כללי יסוד קצת אחרים. ד"ר ג'יין טוומולה, פסיכולוגית קלינית שבסיסה בהלסינקי, מתארת את חמשת היסודות המקודשים של העם הפיני לחיים נינוחים ומאושרים:

לצאת החוצה. "לילדים יש כל כך הרבה זמן מסך והם מבלים כל כך הרבה שעות בישיבה, אבל כאן ילדים לומדים קשה, ואז מתרוצצים ומשחררים קצת קיטור, ואז חוזרים רעננים להתרכז שוב".

סאונה. הסאונה השבועית היא קדושה בפינלנד. "לכל משפחה מוקצים משבצת זמן בסאונה כל שבוע וכולם הולכים".

מנוחה ללא רגשות אשם. "פינלנד נסגרת ביולי ומבוגרים שלוקחים ארבעה שבועות חופש זה הנורמה. כולנו צריכים את זה כדי שנוכל להתאפס, לבדוק ולחשוב מה עובד בחיים ומה חשוב".

אלוהי הפרטים הקטנים. יש פתגם פיני שאומר, 'אושר זה שיש לך קוטג' קיץ אדום משלך ושדה תפוחי אדמה'. אז בית קיץ הוא מותרות שרובנו לא יכולים להרשות לעצמנו, אבל הביטוי מסתכם בהערכה לדברים הקטנים. "הרבה אנשים חושבים שאושר פירושו להסתובב עם תחושת השמחה המתמדת הזו, אבל שביעות רצון כללית מהחיים חשובה יותר לרווחה הכללית".

אל תאפשרו למזג האוויר להפיל. במהלך החורף, הפינים עשויים לראות רק שש שעות של אור יום, זו לא סיבה לשקוע בדכדוך "יש פתגם פיני נהדר שאומר, 'אין דבר כזה מזג אוויר גרוע, רק לבוש גרוע'".

לקרוא יותר

פינלנד נבחרה ב-2016 לאומה הכי יודעת קרוא וכתוב בעולם, ואזרחיה ממשיכים להיות משתמשי ספרייה ציבורית נלהבים. (פינלנד היא מדינה של 5.5 מיליון איש, ובכל זאת הפינים שואלים קרוב ל-68 מיליון ספרים בשנה). אפשר לצאת מנקודת הנחה שכל ספר יכול להרגיע יותר מאשר גלילה בחדשות או במדיה החברתית.

Pantsdrunk: אלכוהול ומינימליזם

שלא כמו השכנים הסולידיים שלו, הפיני לא מסתפק בלגימת קפה או ישיבה רגועה ליד האח, הוא צריך יותר מזה כדי לחוש אושר. הכירו את Pantsdrunk, מונח שפירושו המילולי "לשתות בבית, לבד, בתחתונים". אם אתם צריכים המחשה יש גם אימוג'ים רשמיים של הטקס.

לכידות חברתית

האם זה בשליטתנו? חלקית לפחות. במחקר שנערך לאחרונה ובחן 3 אספקטים של לכידות חברתית: חיבור לאנשים אחרים, קיום יחסים חברתיים טובים והתמקדות בטובת הכלל, נמצא קשר הדוק בין רמה גבוהה של לכידות חברתית לרווחה גבוהה יותר. ​​שלוש המדינות הנורדיות שנכללו בניתוח - דנמרק, פינלנד ושוודיה - תופסות את שלושת המקומות הראשונים במדד הלכידות החברתית שלהן, מה שהופך את הצורך ב'להיות טובים' לסיבה מספיק טובה שתגרום לנו להיות קצת יותר מאושרים.