המתח והחרדה אשר נלווים למצב של מלחמה גובים מחיר לא רק מהרווחה הנפשית שלנו, אלא משפיעים גם על מערכות הגוף השונות. תסמינים פיזיים כוללים כאבי ראש, קלקולי קיבה, עייפות, נדודי שינה, הצטננות, זיהומים ואפילו מחלות לב וכלי דם. וכן, גם בריחת שתן ודלקות בדרכי השתן נכנסות תחת המטריה הגדולה הזו. חרדה ובריחת שתן מתקשרות ומחריפות זו את זו באופן דו כיווני. חרדה היא גורם סיכון לפתח בריחת שתן. גם בעיות נפשיות אחרות, כמו דכאון, נחשבות גורם סיכון לפתח בריחת שתן.

מתח כטריגר

"מחקרים הראו כי קיים קשר חזק בין מתח לבין בריחת שתן. לפי קרן מחקרי בריאות באוסטרליה, "אי אפשר לזלזל בהשפעה הפסיכולוגית על אדם עם בריחת שתן". בריחת שתן היא עדיין נושא שרבים מאתנו מתקשים לדבר עליו, וחיינו יכולים להיות מוגבלים על ידי דאגה מפני דליפות מקריות", אומרת ד"ר פאני בר לוי, גינקולוגית בכירה, וחלוצת הטיפולים האסתטיים-וגינליים-רפואיים בישראל.

"חוקרים בנורבגיה מצאו שאם יש לך בריאות נפשית לקויה, יש לך סיכוי גבוה פי 1.5 עד פי שניים לחוות בריחת שתן. מתח וחרדה קשורים באופן עקיף גם להיווצרות דלקת בדרכי השתן, אמנם, הם אינם גורמים ישירות לזיהום, אך הרמות המוגברות של קורטיזול המופרש בעת לחץ, משפיע ישירות על מערכת החיסון ולגרום לגוף להיות נוטה יותר לזיהומים. המתח עצמו גם גורם להיווצרות מתח בשרירים, וכך גם למתח בשרירי השלפוחית השתן, ולהחמרת תסמינים בדרכי השתן התחתונות", מסבירה בר לוי.

גם כאן, הקשר בין מתח נפשי ובין בריאות דרכי השתן הוא דו כיווני. מתח יכול לדכא את המערכת החיסונית ולהוביל לזיהום. זיהום או מחלה בדרכי השתן גורמים להחמרת המתח הנפשי. סקירת מחקרים משנת 2017 מצאה שאנשים עם בעיות בדרכי השתן חווים רמות גבוהות של מתח פסיכולוגי, מה שעול להחמיר את הסימפטומים של הזיהום. אז איך בפועל מתח מוביל לפעילות יתר של שלפוחית ​​השתן? האמת היא שעולם הרפואה עדיין לא מצא תשובות סופיות, אבל ד"ר בר לוי מסבירה על מספר תיאוריות שונות, כולל: 

  • רגישות מוגברת של מערכת העצבים.
    כאשר שלפוחית ​​השתן מלאה היא שולחת אות דרך העצבים שלך לאורך עמוד השדרה אל המוח. לאחר מכן המוח שולח אות חזרה לשרירי שלפוחית ​​השתן להתכווץ ולסוגר השופכה להירגע, כך שלפוחית ​​השתן יכולה להתרוקן. אבל במצב של לחץ, מערכת העצבים עמוסה, והיא מגיבה בצורה אינטנסיבית ומהירה יותר לטריגרים, כולל הרפלקס למתן שתן.
  • מתח בשרירים
    לא רק הלסת מתכווצת כשאנחנו בלחץ. מתח השרירים מורגש בכל הגוף, כולל בשרירים סביב שלפוחית ​​השתן, מה שמגביר את הדחף להשתין.
  • שינויים כימיים
    מתח כרוני יכול לשנות את הכימיקלים במוח, כולל הורדת רמות של נוירוטרנסמיטר הנקרא סרוטונין המעורב בוויסות מצב הרוח ובקוגניציה. חוקרים מצאו כעת קשר בין רמות נמוכות של סרוטונין לבין פעילות יתר של שלפוחית ​​השתן.

מה אפשר לעשות? איך קוטעים את מעגל הקסמים?

ראשית מורידים את רמת המתח, באמצעות אחת או יותר מהדרכים הבאות שהוכחו כיעילות:

לישון מספיק. מנוחה טובה היא חיזוק מצב רוח משקם, שמסייע להתמודד עם אתגרי החיים.

אכלו בריא. ישנם הרבה עדויות הקושרות מצב הרוח והאוכל והשתייה שאנו מכניסים לגופנו.

הקדישו זמן לפעילות גופנית סדירה כדי לייצר אנדורפינים להרגשה טובה.

צא החוצה.  להיות בטבע יכול להוריד לחץ דם והורמוני לחץ.

היו מודעים. תרגול מיינדפולנס יכול לעזור לכם ליהנות מכאן ועכשיו, במקום להרהר בעבר או לדאוג לגבי העתיד.

הפחתת גורמים שיוצרים לחץ על שלפוחית השתן: כגון קפאין ואלכוהול, ביצוע תרגילי רצפת האגן, אימון שלפוחית ​​השתן וניהול צריכת הנוזלים שלך, כולם הוכחו כמפחיתים בריחת שתן.

טיפול רפואי. על מנת למנוע החמרה יש לטפל ללא דיחוי בשינויים במערכת השתן. מנעד הטיפולים כיום רחב, ומאפשר שימוש בתכשירים מקומיים, בתרופות פומיות ועד טיפולי לייזר וגלי רדיו לחיזוק רצפת האגן ושיפור מצבי בריחת שתן.