"אני יכול לחיות חודשיים על מחמאה טובה", אמר פעם הסופר מארק טווין והיטיב לזהות כוחה של מחמאה טובה מהו, כוח שלעתים רבות אנחנו נוטים לזלזל בו, הן כמחמיאים והן כמוחמאים. אנחנו הרי נוטים להאמין לביקורת יותר מאשר לשבחים - ככל שנדע יותר איך לשבח ואיך לקבל מחמאות, נוכל להתייחס לפידבקים החיוביים באותה רצינות כמו לדברים השליליים.

לרגל יום המחמאות הבינלאומי שחל היום (1 במרץ), בדקנו מה הופך מחמאה לטובה ואמינה, מה חשוב להקפיד "לא לעשות" כשאנחנו כבר מחמיאים וגם, לא פחות חשוב איך לקבל מחמאה?

"האנשים המקסימים שמחמיאים לכל דבר"

אין חכם כבעל הניסיון והא.נשים שאולי נחשפים יותר מכולנו לפידבקים על מי שהם ומה שהם עושים הם אלו שעומדים בפרונט, חשופים למילים טובות ולביקורות כאחד. "יש תמיד את האנשים המקסימים האלה שמחמיאים לכל דבר, אפילו מבלי שראו את היצירה. זה נחמד. אבל לא באמת אמין", משתפת מירב סלמן, ציירת ואומנית. לדבריה המחמאה הכי שווה היא כזו שיש בה תוכן אמיתי מעבר למילים הטובות: "כשמישהו שאני מעריכה באופן אישי, או מישהו שאני יודעת שהוא מבין באומנות - מעיר לי על ציור שלי, בעין, וכשההערה מלווה גם בהסבר. מבחינתי מיד ההערה הופכת למחמאה כי למעשה חשוב לו להתייחס ליצירה שלי בכנות וברוחב לב. אני למדה מזה ולכן זה בערך ערך עבורי, ממש כמו מחמאה".

הבת שלי נתנה לי מחמאה וצחקתי לה בפנים

על אלו מחמאות היית מוותרת בשמחה? 
"כשמחמאה מגיעה עם שאלה. למשל, כשאני מציירת פורטרט שעבדתי עליו כמה ימים רצופים ושואלים אותי: "איזה ציור יפה, למה את לא מציירת אבסטרקט? זה יותר הולך היום"...".

לאיזו מחמאה את הכי מאמינה?
"כשמתייחסים למשהו ספציפי ביצירה. למשל כשאומרים לי שהמבט של האישה בציור, מזכיר למתבונן מישהי מיוחדת שהם מכירים".

האם את מחמיאה לאחרים? 
אני מאוד אוהבת לפרגן ולהחמיא, אני מאמינה מאוד שזה בונה לא רק את המוחמא. זה תורם גם למחמיא. אבל אני תמיד מקפידה להחמיא כשאני מאמינה במחמאה. אם היא לא כנה - עדיף פשוט לחייך".

מירב סלמן, ציירת ואמנית (צילום: גולי כהן)
מירב סלמן | צילום: גולי כהן

"בחור מוכשר? לא ברור לי למה הכוונה"

לא תמיד חייבים לדבר. "אני הכי הכי הכי מאמין לעיניים מדברות. כשהעניים מתרגשות או בוהקות ואפילו דומעות אני יודע שהיצירה שלי נגעה בקורא", משתף הסופר והמרצה דרור שגב. "אז המילים לא תמיד נחוצות, מבע ושפת גוף עושים את העבודה היטב. גם כשמישהו בוחר להגיד לי 'תודה'. עבורי זה עולם".

איזה מחמאות דווקא מורידות את האנרגיות שלך?
"אני חושב שדבר ראשון שמוריד לי את האנרגיה זה שימוש במילים שהן כמו מחמאות, ליד. למשל המילה 'נחמד'. גם כשאומרים לי בכלליות שאני בחור מוכשר... זה אף פעם לא ברור לי למה הכוונה...". 

לאיזה סוג מחמאות אתה נוטה שלא לייחס אמינות? 
"באופן כללי אני לא ניזון ממחמאות. משתדל שלא. ובהחלט אני נזהר ממחמאות שיש בהן צוף לא ברור. מחמאה כנה תהיה תמיד ניכרת באדם המעניק".

האם אתה מחמיא לאחרים? 
"בהחלט מחמיא. אבל תמיד מקפיד שהמחמאה תהיה כנה ואמיתית. מחמאה היא דבר נהדר כשהיא ניתנת ברוחב לב כנה ומכוון". 

דרור שגב, סופר ומרצה (צילום: פרטי - מאושר לשימוש)
דרור שגב | צילום: פרטי - מאושר לשימוש

איך מחמיאים נכון? 

כריסטופר ליטלפיד, מייסד Beyond Thank You ראיין אלפי אנשים כדי להבין מה הופך מחמאה לטובה, ויש לו מסקנות ברורות. אלו ארבעת הכללים הכי חשובים למחמאה אפקטיבית:

1. תהיו אותנטיים.
החלק החשוב ביותר בכל מחמאה הוא שהכוונה שלכם היא אותנטית. כאשר אתם לא אותנטיים במחמאות, אנשים עשויים לחשוב שאתם לא אותנטיים גם בתחומים אחרים. 

2. תהיו ספציפיים.
כמו במתן משוב או הנחיות, כאשר אתם מחמיאים למישהו, אתם רוצים לשתף אותו בצורה שלא תשאיר אותו עם שאלות. לדוגמה:

  • "זה היה מדהים!" (מה היה מדהים?)
  • "אני גאה בך." (על מה בדיוק?)
  • "תודה שכתבת הערות בפגישה." (זו העבודה שלי, למה אתה מציין את זה שוב ושוב?)

כשאנחנו מחמיאים, חשוב לתת פרטים ודוגמאות כדי לעזור לאדם להבין את ההקשר. חשבו על מילים יותר ספציפיות ופחות כלליות שמשקפות את ההקשר הספציפי אליו אתם מתייחסים ושממחישות שאכן אתם מודעים ומתכוונים למה שאתם אומרים.

3. התמקדו בתהליך, לא רק בתוצאה.
אנשים לעתים רחוקות רוצים לקבל הכרה רק על התוצאה, אלא בעיקר על התהליך והמאמץ שהושקעו בדרך. למשל: "אני המום מהאירוע שהכנת ללקוח. אני אפילו לא יכול לדמיין את כל השעות, העבודה והיצירתיות שגרמו לאירוע הזה לקרות. תודה על כל מה שעשית מאחורי הקלעים בפרויקט הזה".

4. שתפו את ההשפעה.
זכרו שמחמאה היא לרוב יותר על הנותן מאשר על המקבל. כשאנחנו מחמיאים למישהו, אנחנו למעשה חולקים איך מה שהוא עשה השפיע עלינו. אם אתם רוצים לתת מחמאה עוצמתית, תנו לאדם צוהר למה שחוויתם ואיך זה השפיע עליכם או על אחרים.

איך לא להחמיא?

  • אל תשלבו את עצמכם יותר מדי. אתם לא הנושא. 
  • אל תישמעו מופתעים – "וואו אתה כזה חכם". זה יכול רק להוריד.
  • אל תגזימו. לא לכולם נוח להיות במרכז יותר מדי זמן, תעשו את זה בעדינות.

איך לקבל מחמאות?

למה כל כך קשה לנו לקבל מחמאות? חוסר הערכה עצמית לצד חוסר הרצון שלנו לאכזב בעתיד מוביל אותנו לא פעם להתנער, להתעלם או להחזיר במחמאה חוזרת ומוגזמת לצד השני (באופן לא מפתיע, מחקרים מראים שלנשים יותר קשה לקבל מחמאות מאשר לגברים, במיוחד כאשר השבחים הם מאישה אחרת). 
איך בכל זאת לקבל מחמאות ולשמור על אלגנטיות?

1. אמרו תודה. 
הייתם מסרבים לקבל מתנה מחבר קרוב? דחיית מחמאה יכולה להעליב או לשדר זלזול לצד השני. אם אתם נבוכים מדי פשוט תגידו תודה, זה בטח לא הזמן להקטין או להשפיל את עצמכם. תמיד תוכלו להוסיף כמה מילים ולהראות את ההערכה שלכם כמו:

  • "תודה, זה עושה לי את היום לשמוע את זה".
    "השקעתי בזה הרבה מחשבה, תודה ששמתם לב".
    "תודה, אני מאוד מעריך שהקדשת מזמנך להביע זאת."
    "תודה, אני שמח לשמוע שאתה מרגיש כך".

2. שתפו מה המשמעות של המחמאה שלהם עבורכם.
 
בעוד ש"תודה" פשוטה יכולה בדרך כלל לעשות את העבודה, יש לה השפעה רבה יותר כשאתם מביעים איך המחמאה משפיעה עליכם. האם היא מרגיעה אתכם? האם היא חידשה לכם משהו על עצמכם או על העובדה שלכם? זה הזמן והמקום לתת פידבק חוזר.