דומה שבשנתיים האחרונות, ארסנל המילים שלנו נע על הסקאלה שבין וירוס ומגיפה וכל מה שקשור לקורונה לבין עבודה, חיפושה ומציאתה. הקורונה הוציאה את כולנו מהשבלונה הרגילה שנקראת "שגרת חיים" והרעידה את עולמנו. במסגרת הנגיף העולמי, אנשים רבים איבדו את מקום עבודתם, המציאו עצמם מחדש, פוטרו, שבו מחל"ת רק כדי לעזוב שוב. וכמו תמיד, האוכלוסייה שנאלצת להתמודד עם האתגר הקשוח הזה באופן מורכב יותר הם העובדים המבוגרים יותר בשוק, כל אלו שחצו את 45-50, כך לפי הסטטיסטיקה. 

"בשנה האחרונה נוצר שינוי מהיר בכוח העבודה כשעשרות אלפי עובדים בין הגילאים 55-70 עזבו את כוח העבודה. המספר הגבוה של אנשים מעל גיל 55 בכוח העבודה שרוצים לעבוד, אך אינם יכולים למצוא עבודה, הולך וגדל, ובעוד 85% מבני 35-45 עובדים, כשזה מגיע לגילים מבוגרים יותר - רק 69% מבני 55-64 מועסקים ו-22% מבני  65 ומעלה", אומר נעם גלייכר, מנכ"ל לגאסי, חברה שפיתחה מודל תעסוקה לגילאי 45+ הנלחם בגילנות בשוק התעסוקה.

הגיל שלנו משחק תפקיד גדול מאוד בחיים שלנו, כמובן, ובמציאת עבודה בפרט. "ב-1969 טבע הפסיכיאטר האמריקאי, רוברט באטלר, את המונח Agism (גילנות), המתאר הנחות שגויות, סטריאוטיפים, וסלידה מוחלטת במקום העבודה מעובדים מנוסים יותר הנחשבים מבוגרים יותר. המעסיקים סבורים כי הקהל המבוגר יותר מתנגד לשינוי, הם חסרי מוטיבציה, לא רוצים לקחת חלק בתוכניות לפיתוח קריירה, פחות פרודוקטיביים ולא מחדשים".

"זה כמובן לא נכון", מדגיש גלייכר. "אלו התפיסות השגויות שיש כלפי האוכלוסייה המבוגרת יותר מצד עובדים ומעסיקים צעירים יותר, כשלמעשה, עובדים הנחשבים מבוגרים מביאים את ניסיון העבודה שלהם, את ניסיון החיים שלהם ואת הידע הכולל שרכשו עם השנים על מנת לבצע את העבודה. הם מחברים את הנקודות במהירות ויש להם היכרות מעמיקה עם התעשייה".

באילו מגזרים הגילנות נפוצה יותר? 

  1. עסקים ופיננסים

    "אנשי מקצוע רבים במגזר העסקי והפיננסים מעידים כי גילנות נפוצה בענף. הם מרגישים שלא לוקחים אותם ברצינות במגזר העסקי והפיננסי בגלל גילם. חלקם מופלים לרעה בגלל שהם צעירים מדי, בעוד שאחרים מרגישים שהם מתמודדים עם אפליה בגלל שהם מבוגרים מדי. מעסיקים בענף העסקים והפיננסים מרגישים שעובדים מבוגרים לא ילמדו דברים חדשים", אומר גלייכר.  
  2. טכנולוגיה

    "תעשיית הטכנולוגיה היא אחד המגזרים שיש להם מוניטין בעייתי מאוד של גילנות. עובדים בתעשיית הטכנולוגיה מעדיפים לרוב עובדים צעירים במקום עובדים ותיקים. לפי מחקר שנערך על ידי Payscale, רק ל-3מתוך 18 חברות טכנולוגיה מוכרות במחקר היה גיל עובדים חציוני מעל 33. הגיל הבינוני בשבע מהחברות שנחקרו היה 30 שנה ומטה. זאת בהשוואה לתעשיות אחרות באמריקה, בהן הגיל החציוני הוא 42.3 שנים". הגילנות במגזר הטכנולוגיה באה לידי ביטוי בהערות תמימות או אפילו התעלמות מקורות חיים בתהליך הגיוס. עובדים במגזר זה עומדים בפני מכשולים רבים כדי להוכיח שהם עדיין לא "דינוזאור תעשייתי". 

  3. שיווק ופרסום

    לצרכנים מבוגרים כוח קנייה גבוה. אפשר היה להסיק מכך שהמפרסמים יתמקדו בשיווק ופרסום עבורם. אולם, אין זה המקרה- בעוד שלמעלה מ-30% מאוכלוסיית ארצות הברית היא מעל גיל 50, קבוצה זו מופיעה רק ב-15% מהמודעות. אפילו במודעות, אנשים מבוגרים מוצגים לעתים קרובות בבית ויוצגו כעובדים לא פרודוקטיביים. על פי דו"ח של הלשכה לסטטיסטיקה, למעלה מ-60% מהעובדים בענף השיווק, הפרסום ויחסי הציבור הם מתחת לגיל 45. הגיל החציוני הוא 40. מומחים מאמינים שעובדים צעירים יותר מזוהים לעתים קרובות עם רמה גבוהה יותר של יצירתיות וכישרון טכנולוגי. במקביל, אנשים מבוגרים נתפסים לרוב כחדשניים פחות, פחות יצירתיים ולא מסוגלים להוציא פרסומות יצירתיות. 
  4. תעשיית האירוח

    בענף המלונאות עובדים שגילם החציוני נמוך מ-30. ענף המלונאות התגלה לא פעם כמפלה בהעסקת עובדים מבוגרים יותר באופן עקרוני ובפועל. חלק מתפקידי המלון כגון מלצרים ופקידי קבלה מיועדים לרוב לעובדים מתחת לגיל 35. בתי מלון ומסעדות יעסיקו אנשים צעירים וחיוניים על פני עובדים מבוגרים מנוסים ומקצועיים יותר.  
  5. תעשייה קמעונאית

    לאחרונה קמעונאים גדולים נתבעים על אפליה הקשורה לגיל ואף הפסידו בתביעות. בחברה אחת עובדת תבעה על סביבה עויינת מבוססת גיל, שכן עמיתים לעבודה התייחסו אליה כאימא והקידום שלה נדחה כי המנהל שלה טען שאין לה את הסיבולת לתפקיד, מכיוון שהיא מבוגרת מדי. היא זכתה בתביעה מהחברה. 
  6. תעשיית הבריאות

    מטופלים מרגישים יותר בנוח לדבר עם אחות שמבינה ויכולה להתייחס אליהם ולבעיות שלהם. אחיות שמבינות מה עובר על חולים מזדקנים יכולות לספק טיפול טוב יותר.  ולמרות זאת, חלק מהאחיות מעל גיל 40 חוות אפליה על רקע גיל ממעסיקים, חברי צוות, ואפילו מטופלים. בשל תפיסות מוטעות כמו למשל הטענה שאינן חזקות מספיק פיזית להתמודד עם ריסון חולה שמשתולל או הרמת חולה למיטה או לכיסא גלגלים; אינן יכולות לעמוד בקצב והטכנולוגיות והתרופות המשתנות .ומעסיקים מעדיפים אנשי סיעוד זולים יותר מאשר אחיות שצברו ותק ועליות בשכר כתוצאה ממנו.
  7. אנרגיה

    Atlas Energy LLC תשלם 85,000 דולר בתביעה הקשורה לגילנות על ידי הנציבות האמריקאית לשוויון הזדמנויות תעסוקה (EEOC). התביעה הוגשה בשם מנהל עבודה בהפקה בן 52, בעל ניסיון של למעלה מ-20 שנה, שמפקח צעיר פיטר. מנהל העבודה בייצור נחשב כבעל ידע נרחב על ידי מפעילי השטח תחתיו כל הענפים סובלים מגילנות , עם זאת, ישנם כמה ענפים שבהם הגילנות משתוללת יותר. בדרך כלל, מדובר בתעשיות החדשות בהם העובדים יהיו צעירים ביותר.

לאור הנתונים הללו, מה היית ממליץ לאדם שחצה את גיל 45 לעשות? 

לפני הראיון

  1. שדגו את קורות החיים שלכם

    התאימו את קורות החיים למה שהמעסיק מחפש – ערכו מחקר קצר במודעות הדרושים של המשרות אותן אתם מחפשים ומצאו את הדרישות שחוזרות על עצמן במודעות אלה והמילים בהן משתמשים לתיאורן. עברו על קורות החיים  ושלפו את כל מה שמוכיח שאתם יכולים לבצע את התפקיד לפי דרישות אלה.

  2. רשתות החברתיות – הכלי של המעסיקים להבין מי אתם באמת

    מעסיקים מחפשים היום מידע על המועמדים שלהם ברשת עוד לפני הזימון לראיון, ולכן יש צורך בפרופיל מקוון המספק כמה שיותר פרטים על מי אתם בפן האישי והמקצועי. הקימו פרופיל אם אין לכם עדיין. ודאו שהתכנים שאתם מעלים ראויים ומציגים אתכם על הצד הטוב ביותר. העלו הצלחות מקצועיות, פוסטים שמשקפים את יכולת הכתיבה שלכם, במידה והיא רלוונטית למקצוע, העלו תוכן עם ערך מוסף כמו  עמדות חברתיות לא מעוררות מחלוקת כמו איכות סביבה, כלכלה וכו', הציגו סרטונים יצירתיים ועוד.
  3. סגרו פערים בהכשרות מקצועיות

    בשיווק נכנס חזק תחום הדיגיטל. ההיי-טק הישראלי צמא לאנשי סייבר, בינה מלאכותית, מדעני נתונים - כל תחום עבר שינוי עם כניסת טכנולוגיות ושיטות עבודה חדשות. לכן, כדי להשאר מעודכנים כלפי מקום העבודה הפוטנציאלי, הירשמו להכשרות מקצועיות שילמדו את הידע החסר בכמה חודשים.
  4. חפשו את החברה שמעדיפה גיוון תעסוקתי

    חברות שדוגלות בגיוון תעסוקתי, ומעסיקות יותר עובדים מבוגרים, חרדים, ערבים ובעלי מוגבלויות, זוכות לנקודות מבט רחבות יותר המגדילות משמעותית את התובנות העסקיות שלהם. חברות כאלה יחפשו ויציעו משרות גם לעובדים מגיל 45+. ניתן להגיע אליהן באמצעות דירוג "מעלה" המפורסם באינטרנט או דרך הפורום לגיוון בתעסוקה.

 בראיון עצמו

  1. התמקדו בכאן ועכשיו ומכרו את הכישורים שלכם

    אל תדברו על ניסיון העבר אלא ספרו איך המיומנויות הללו יכולות לתרום למעסיק כיום. יכולת הניתוח שצברתם, ההבנה של תהליכים והתמודדות עם אתגרים מקצועיים הם יתרון משמעותי בעולם שמבקש מכם להיכנס מיד לתפקיד. הדגישו יתרון זה. הוא יכול לסייע במקום בו טכנולוגיות או שיטות עבודה חדשות נכנסו שאינכם מכירים כבר.
  2. התייחסו לפיל שבחדר

    אם המראיין מניח שעובדים מבוגרים לא מסתדרים עם עובדים צעירים, אתם יכולים לומר "אני אוהב ללמוד מאנשים בכל הגילים". צריך להעלות נושא זה בזהירות , רק אם גיליתם רמז לכך. כך גם לגבי שאלות קשות כמו למשל למה אתם מחפשים עבודה בדירוג יותר נמוך מהקודמת. ניתן לענות עליה - "נהניתי לנהל במשך שנים אבל עכשיו  הגעתי למסקנה שאני נהנה לעבוד על הפרויקטים בעצמי".

  3. התאימו את המראה לתפקיד

    אתם לא חייבים כמובן לצבוע את השיער או להתאים לטרנד הכי חם כרגע. אבל כדאי שהתסרוקת, המשקפיים והבגדים שלכם יהיו מעודכנים.