לפני כ-17 שנים, נעקצתי בסכום כסף רב על ידי שותפים עסקיים. זה קרה פעם נוספת זמן קצר לאחר מכן. הייתי צעירה בשנות העשרים, תמימה אפשר לומר, והחוויות הללו הותירו אותי מצולקת עם חובות ענק. אחרי הפעם השנייה, החלטתי שזה לא יקרה שלי שוב.

במשך עשר שנים, למדתי לעומק לנתח שפת גוף. חקרתי, למדתי, נברתי בספרים. רציתי ללמוד איך מזהים שקרן שעומד מולי וגיליתי על הדרך עוד הרבה יותר. נפתח בפניי עולם שלם ומרתק על שפת הרגש, שפת תת המודע שלנו, שפת הגוף. ועדיין, 17 שנים שאני עומדת על הבמות ומרצה בנושא, השאלה שחוזרת על עצמה בכל פעם מחדש היא אותה אחת שגרמה לי להיכנס לעולם הזה: "איך נזהה שקר שניצב מולנו?". 

>> מעיין בשן מנתחת את משפט ג'וני דפ ואמבר הרד

למה אנחנו משקרים?

האמת העצובה והאנושית היא שכולם משקרים. למעשה, עפ"י מחקרים, כל אחד ואחת מאיתנו משקר/ת לפחות 3 פעמים ביום כאשר שקר הוא בראש ובראשונה כלי הישרדותי. גם אם לא מדובר באדם עם הפרעות אישיות כגון שקרן פתולוגי, עדיין כולנו משקרים בלי הכרה: שקרים קטנים, עגולים או לבנים - קראו לזה איך שתרצו, אבל דעו שלכל שקר יש תכלית כשלרוב, הסיבה לשקר, נועדה לייצר סוג של חוצץ ומנוחה לנפשנו.

תחשבו על זה רגע: כמעט בכל רגע נתון ובכל מערכת יחסים שאנחנו מנהלים, עלינו לתת דין וחשבון למישהו, מה שמביא אותנו לרגעים בהם אננחנו רוצים ליצור חוצץ בינינו לבין הסביבה. לעתים יהיה זה הרצון להסתיר את הרגש האמיתי שלנו בנוגע לנושא מסויים. 



תכונות של שקרנים טובים

מחקרים רבים מעידים על כך ששקרנים הם בעלי אינטליגנציה גבוה, אנשים יצירתיים במיוחד ובעלי כישורים חברתיים מאוד גבוהים, ואפשר כמובן להבין זאת. שקרנים טובים צריכים לזכור ולתמרן תוך כדי השקר עצמו על מנת שלא "יעלו" עליהם.  

רובנו מרגישים שקר כשהוא מולנו

לפי נתוני מחקר שקראתי לאחרונה, נמצא כי למעלה מ-54% מהאוכלוסייה יודעים לזהות מתי משקרים להם. זה מובן לי לגמרי: כולנו מבינים שפת גוף. ההבדל היחיד בינינו הוא שאצלי המידע על שפת גוף נמצא באזור המוח המודע, בעוד שאצל רוב האנשים - הוא שוכן בתת המודע. 

הסיבה אגב נובעת מעודף גירויים חיצוניים כגון: נתיבים כפולים, ווצאפים, מיילים, טירוף של עבודה ילדים ומשפחה שפשוט מסיטים את תשומת הלב שלנו לדברים מוחשיים שניתן להישען עליהם.

לא רק אינטואיציה

מכירים את התחושה שאתם רואים אדם בפעם הראשונה בחייכם ובאופן שאתם לא יכולים להסביר לעצמכם, הוא פשוט לא "בא לכם בטוב" או שנוצרת אצלכם תחושה שמשהו מוזר קורה אבל אין לכם שום סיבה הגיונית להישען עליה. אז זהו, שדווקא ייש לכם. התהליך הפיזיולוגי הוא כזה, שאנחנו קולטים אינפורמציה באמצעות החושים שלנו (ראייה, ריח, טעם וכו'). המידע הזה נכנס קודם כל לתת המודע שלנו ומייצר סוג של תחושת בטן ומשם המידע עובר למוח המודע. 

מי יזהה שקרן מהר יותר: נשים או גברים?

הטענה היא שנשים הן בעלות אינטואיציה חזקה יותר. הסיבה טמונה בכך שיועדנו, הגבר והאישה, לתפקידים מאוד שונים וברורים כבר מבראשית. תפקידה של האישה היה לנהל את הבית, לגונן ללקט, לחנך, להזין, לגדל, לטפח והגבר נועד לצוד ולהרביע. 

מבחינה מדעית, ומשום שחלוקת התפקידים בין המינים דרשה כישורים שונים, הדבר הביא לכך שאצל נשים נפתחים בין 6-7 מוקדים במוח בזמן קליטת אינפורמציה מהסביבה (באמצעות החושים) בעוד שאצל הגברים מדובר בשניים בלבד. לכן מחקרית, נשים טובות יותר בזיהוי סימני שקר - אולם אל ייאוש: המוח שלנו הוא כמו שריר. ניתן ללמד אותו לשים לב לנורות אדומות, ממש כמו אלה.

9 סימנים לשקר 

  1. שימו לב ודעו להבחין בין שקר להתרגשות

    הסיבה לכך נובעת מעצם העובדה שאנשים נורמטיביים (ללא הפרעות אישיות קיצוניות) מודעים לשקרים שיוצאים להם מהפה ולכן נוצרת אצלם סוג של התרגשות: האם יתפסו אותי או לא? 

    את ההתרגשות הזו אנחנו נראה כזליגה של מיקרו הבעות/ הבעות קטנות האופייניות לשקר אבל לא מדובר בשקר ולכן תחשבו כמה וכמה פעמים לפני שאתם קובעים שמדובר בשקר. כך למשל אם אדם נוגע באף -  זה לא בהכרח אומר שהוא משקר. אולי הוא פשוט מקורר/אלרגי/מאוד נרגש.
  2. עקרונות חשובים הקשורים לקריאה נכונה של שפת גוף בכלל וזיהוי שקרים בפרט

    - הכל תלוי בתמונה הגדולה ובהקשר. זכרו: אין סימן אחד בלבד המעיד על שקר.
    - הקדישו תשומת לב לשינויים: תפתחו סקרנות ועניין לשינויים שחלים בשפת הגוף ולא לסימנים עצמם.

    לדוגמא: השפלת המבט יכולה להיות עניין תרבותי, הרגל, בושה וכן, גם אינדיקציה לשקר. זו הסיבה שחשוב תמיד להביט בתמונה הגדולה: אז איך בכל זאת מבדילים? כשמספר סימנים אופייניים ללחץ או התרגשות (לפחות שני סימנים) יגיעו יחד בסתירה למסר המילולי -  הרי לנו שקר מובהק ממש כמו פוליגרף.

    מכונת אמת בודקת את המדדים הגופניים תחילה ע"י שאלות בנאליות בסיסיות שמטרתן לזהות את המדדים הפיזיולוגים הסטנדרטים בעת מנוחה ושקט נפשי ואז היא תמדוד את השינויים לאור שאילת שאלות ספציפיות לברור עובדה כזו או אחרת.

  3. סימנים פיזיולגיים שיעידו על שקר

    תנועות המשקפות עצבנות כגון: הקפצת הרגל, משחק עם חפץ, תיפוף עם האצבעות וכדומה.
    אדם שישקר יחשוש שיעלו עליו ולכן טונוס השרירים שלו יעלה, התנועה תתקצר והמוח ישלח פולסים לא רצוניים שיגרמו לתנועות חדות וקצרות.
  4. הביטו בעיניים

    העיניים הן האיבר היחיד בגוף שלא ניתן לשלוט בו. אנחנו יכולים לשלוט בלחץ הדם, לשלוט בתהליך המטאבולי ולרדת במשקל ואפילו לעצור את פעימות הלב ולהחזיר את הלב לפעולה במודע (יש אנשים שעושים זאת) אבל לא ניתן לשלוט בעיניים מאחר והפקודה לעיניים ניתנת מתת המודע. לכן כשאדם משקר אנחנו נראה מספר ביטויים שונים ומובהקים לשקר, כגון:
    הסתת המבט לצדדים בזמן אמירת השקר, הורדת העפעפיים לחצי מגובה העין (הורדת מסך - פיואודור בז'נארי), מצמוץ יתר או מצמוץ איטי באופן יחסי וכן מבט שמאל למעלה (מנקודת המבט של המתבונן) שבעצם מספר לי כי ממש ברגע זה אותו אדם דולה אינפורמציה מהדמיון כלומר: ממציא תמונה שאינה קיימת.

  5. הקשיבו לקול

    ווקליות היא חלק בלתי נפרד וחשוב בשפת גוף. כשאדם משקר כאמור, טונוס השרירים יעלה, ולכן ייווצר לחץ על מיתרי הקול. כתוצאה מכך נתקל בכחכוחי גרון, בהשהיה בדיבור, אמממ , אההה וכו'. בנוסף התהליך הקולי הינו תהליך קוגנטיבי שיושפע פעם מהשכל ופעם מהרגש. רוצה לומר:  כשאדם משקר נוצר מאבק בין השכל לרגש ולכן אדם שמשקר - הוא עשוי למצוא את עצמו מגמגם וניתקע עם המילים. 



    רמז נוסף הוא שפעמים רבות אדם שישקר לנו, יתקשה לענות מיד וישתהה במתן התשובה (גם אם למספר שנויות בודדות) זאת על מנת להעניק לעצמו עוד רגע כדי לחשוב ולתכנן את תשובתו. 
  6. חזרתיות

    פעמים רבות, נבחין שאדם שמשקר יחזור על הדברים שנאמרו בשאלה על מנת להרוויח זמן.
    לדוגמה: איפה הית אתמול בלילה?
    אני? את שואלת איפה הייתי אתמול בלילה?

  7. מגע בפנים

    כשאדם מתרגש, המוח שולח פולסים המייצרים סוג של עקצוץ באזורי השפה העליונה, הצוואר והעורף.
    ולכן נשלח יד בניסיון להפסיק את אותם עקצוצים טורדניים.
  8. חשיפת פנים כף היד

    החלק הפנימי של כף היד משקף את תת המודע שלנו בשפת הגוף ולכן פעמים רבות כשאדם משקר הוא יתקשה מאוד להסתיר את פנים כף היד. ובזמן השקר ממש הוא יישב על הידיים או ישלב אותן. מדובר בהתנהגות של תת מודע רק כדי שלא ייראו את פנים כף ידו.

  9. כיווץ כתפיים

    כשאדם משקר, פעמים רבות נבחין כי בסיום המשפט השקרי - הכתפיים שלו יעלו מעט וראשו יוטה הצידה, קצת  כמו ילד קטן שמתנצל שאינו אשם. תנועה זו תקבל ביטוי פעמים רבות כשאדם משקר.

    **מעיין בשן היא מנתחת שפת גוף ובעלת עמוד "שפתגוף"