שבועות ארוכים שכולנו משלמים מחיר לאומי ונפשי שאי אפשר לתאר, יום יום שעה שעה. בין אם אנחנו בחזית, בעורף, בדרום, בצפון או במרכז, מנסים אולי להמשיך ולעצב איכשהו שגרת חיים - אחת ההשפעות המיידיות והמוחשיות היא ההצטברות של התקופה המשוגעת הזאת שבאה לביטוי בגוף ובנפש, ויש לזה שם "הנגאובר רגשי".

בדיוק כמו הנגאובר שנגרם כתוצאה מאלכוהול, כך הנגאובר רגשי יכול להופיע ביום ובימים שאחרי חוויה רגשית משמעותית, טובה או רעה, ולבוא לביטוי הן בשחיקה נפשית והן בחולשה פיזית. הגוף שלנו לא תמיד מסוגל להתמודד עם כמויות של רגשות בעוצמה גבוהה לפרקי זמן ממושכים, וכל אירוע מכביד רגשית יכול לגרום למותשות אמיתית שמשפיעה על כל מה שאנחנו יכולים ורוצים לעשות.

"התסמינים של הנגאובר רגשי עשויים לכלול תחושות מתמשכות של עצב, חרדה או פגיעות רגשית בעקבות האירוע המעורר", מסבירה הפסיכולוגית ד"ר לואיז גודארד קראולי. "כמו כן יכולים להופיע תסמינים פיזיים כמו כאבי ראש, עייפות או אפילו בחילה לצד השפעות קוגניטיביות כמו קושי להתרכז או מחשבות בלתי פוסקות על האירוע".

"הדרך שבה הנפש והגוף שלנו מגנים עלינו"

רגשות לא באים והולכים מבלי להשאיר סימנים וטביעת הרגל שלהם על הגוף והנפש יכולה להישאר לאורך זמן, בטח באירועים מתמשכים. מחקרים מראים שתסמינים של הנגאובר רגשי יכולים להיות דומים לאלה של חרדה ודיכאון, החל מעייפות וערפל מוחי ועד דחיינות ואפילו בחילות. "הנגאובר רגשי הוא הדרך שבה הנפש והגוף שלנו מגנים עלינו מלקחת על עצמנו יותר ממה שאנחנו יכולים", מסבירה אליז רובינסון, עובדת סוציאלית שמציינת שהנגאובר רגשי לא חייב לקרות בעקבות משהו רע. אנחנו יכולים לחוות תגובות ממש דומות גם מרגעים חיוביים מאוד בחיים, כמו חתונות, קידום בעבודה, או חופשה. כל דבר שכרוך בהרבה גירוי יגבה מחיר אנרגטי".

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Dr. Carolyn Rubenstein‎‏ (@‏‎carolynrubensteinphd‎‏)‎‏

 

איך מתמודדים עם הנגאובר רגשי?

אם מול הנגאובר "רגיל" אפשר להתמודד עם שתייה מתונה של אלכוהול או תה חם בבוקר שאחרי, ההתמודדות מול הנגאובר רגשי מעט יותר מורכבת. על פי רובינסון, אלו האסטרטגיות שיכולות להועיל לנו להתאושש ולהשיב לגוף ולנפש את האנרגיות שיאפשרו להם ולנו להמשיך, גם בתקופות קשות.

  1. טיפול עצמי

    "הקדישו זמן לעצמכם. התמקדו במה שמזין אתכם רגשית, נפשית ורוחנית", ממליצה רובינסון. אם אין לכם את המוח והכוח להבין מה יכול לעשות לכם טוב, הנה כמה רעיונות שיכולים להיות רלוונטיים כמעט לכל זמן ביום: לתרגל תרגילי נשימה עמוקה, לכתוב יומן, להאזין למוזיקה שאתם אוהבים, לעשות מקלחת ארוכה.

  2. להזיז את הגוף

    אין יותר מפתה בזמנים כאלו מלהירקב במיטה ואולי גם לנסות להיבלע בתוכה לעד, אבל גם פעילות גופנית היא סוג של טיפול עצמי. רובינסון מציינת שפעילות גופנית יכולה לעזור לנטרל את הורמוני הלחץ בגוף על ידי שחרור כימיקלים כמו סרוטונין ודופמין שיכולים להגביר את מצב הרוח ולהפחית חרדה. "ככל שיש יותר מההורמונים הללו בזרם הדם שלנו, כך מצב הרוח שלנו מווסת יותר, נוכל לישון טוב יותר ולהרגיש יותר נינוחים". ההשפעות של תרגיל היוגה הכי בסיסי

  3. להגדיר גבולות

    אם אנחנו מרוקנים ומותשים, זה לא הזמן לנסות לתת לאחרים כל עוד אין לנו מה לתת. תנו למעגל החברים הקרוב לדעת שכרגע אתם חלשים וצריכים רגע או דקה או שעה של מנוחה, מנוחה שכוללת עיסוק בדברים מרגיעים ולא טעונים בעלי פוטנציאל לעוד מתח ולעוד רגשות שיכולים להחליש שוב את המערכת. עם זאת, זה לא אומר שאתם צריכים להיות לבד. "דווקא זמן עם מערכת התמיכה הקרובה ביותר שלכם יכול להיות שלב מעולה בדרך לשיפור מצב הרוח".

  4. להיות סבלניים

    אחרי חוויה כל כך אינטנסיבית, זה רק טבעי שייקח קצת (או הרבה) זמן להרגיש טוב יותר. במקביל לטיפול מקצועי ולעוד פעולות אקטיביות שיכולות לסייע לנו להרגיש טוב יותר, יש דברים שרק הזמן יוכל לתת. "ֿזמן מרפא את הכל, הוא מרפא את הכל. אם לא הכל, את הרוב וגם זה יעבור".