לאחר שנתיים בהן צויינה עונת הקיץ תחת מגבלות הקורונה, השנה, יותר מבכל שנה אחרת, ישראלים רבים לא מוותרים על חופשה קצרה בארץ או בחו"ל: נופש, טיול או חופשה שתעשה 'ריסטרט' למערכת ותנקה את הראש לקראת תחילתה של עוד שנה עמוסה בשגרה, לחץ ועבודה.

לצד ההתרגשות שמביאה עימה היציאה מהשגרה, נראה כי שכחה של פריטים ומשימות לקראת החופשה הפכה גם היא לחלק בלתי נפרד מכל נופש. "לפעמים נראה כי לא משנה כמה רשימות נכין לפני הטיול, כנראה שנגיע לבית מלון, ולפעמים גם בדרך חזרה הביתה, נגלה ששכחנו משהו", מרחיב איתי עניאל, חוקר מוח ומומחה בפיתוח אסטרטגיות לשיפור הזיכרון. 

  1. מה אנחנו שוכחים במיוחד? 

    מסתבר שאנחנו ממש לא לבד: ע"פ סקר שנערך על ידי אתר הנסיעות Minimus.biz, שמונה מתוך 10 מטיילים צפויים לשכוח משהו לפני החופשה או במהלכה. אחד מנתוני הסקר המפתיעים אף קושר בין גילו של הנופש לבין הפריטים המועדים ביותר לשכחה: כך למשל נופשים צעירים נוטים לשכוח פריטים כמו אוכל, מטענים למכשירים סלולאריים או גרביים. אנשים מבוגרים נוטים לשכוח פריטים שמסובך יותר לרכוש במהלך החופשה כמו תרופות במרשם או משקפי ראייה. על פי נתוני הסקר, הפריטים הנשכחים ביותר הם מברשות שיניים, פרטי ביגוד, גרביים, תכשירי שיער ומטענים.

  2. מדוע חופשה גורמת לנו לשכוח?

    מה למעשה קושר בין מצב החופשה לבין עלייה ברמת השכחה? מסתבר שיש לכך כמה הסברים מעניינים. "אנשים נוטים לשכוח בקלות רבה יותר פעילות שאיננה חלק מהשגרה" מסביר עניאל. "הכנה מנטלית לקראת חוויה או פעילות חדשה דורשת מהמוח מאמץ בעצימות גבוה יותר: עלינו לדמיין את הסיטואציה הלא מוכרת שנהיה בה ולהתכונן לכל תרחיש אפשרי, על אף שאנחנו לא עד הסוף יודעים לקראת מה להתכונן – והרי לרוב אנו עומדים לנפוש במקום שמעולם לא היינו בו קודם.  

    כמות המידע החדש שהמוח שלנו קולט לקראת החופשה ובמהלכה גדולה מאוד באופן יחסי ובשלב הקליטה אנו לא תמיד מנהלים סדרי עדיפויות ולא מחליטים בזמן אמת מה חשוב לנו לזכור, לכן המוח שומר באופן סלקטיבי רק חלק מהמידע ולא בהכרח את מה שחשוב לנו". מרחיב עניאל. " המוח שלנו מבצע שתי כל הזמן שתי פעולות במקביל: הוא מתעניין ומתעלם. השאלה במה הוא מתעניין וממה הוא מתעלם היא זו שמשפיעה באופן ישיר על האופן שבו אנחנו קולטים ושומרים את המידע ובהקשר לכך גם על שלב שליפת המידע מהזיכרון", מסכם עניאל.
  3. ריבוי דברים

    בנוסף, בימי שגרה המוח מסתמך על אינספור פעולות אוטומטיות, בעוד שבמצב של טיול אנחנו נדרשים לצאת ממצב "אוטומט" והסבירות שנשכח עולה. סיבה נוספת לשכחה היא שכאשר מתכוננים לחופשה, יש הרבה מידע שנדרש לזכור: החל ממסלול, אוכל, ציוד ואלקטרוניקה, כמו גם באיזה תיק או מזוודה ארזנו את כל אחד מן הדברים? אלו מצטרפים לפרטים טכניים ש'מכבידים' על הזיכרון - לאיזה טרמינל עלינו להגיע? מאיזה שער יוצאת הטיסה? מהי כתובת בית המלון, קומה וחדר? הסיסמא ל-WiFi ועוד ועוד פרטים שונים. ממש לא פלא ששוכחים- למטייל הממוצע יש הרבה מאוד על הראש.

כך תמזערו את הסיכוי לשכחה

מה ניתן לעשות כדי למנוע מקרי שכחה לקראת החופשה ובמהלכה? עניאל ממליץ על מספר פעולות שיסייעו לנו להתגבר על הבעיה ולהפסיק לשכוח את מה שחשוב:

  1. היעזרו בסמארטפון

    המצלמה בסמארטפון בד"כ משמשת אותנו לתיעוד חוויות מעניינות מהטיול אך מומלץ להשתמש בה גם לטובת גיבוי המידע החשוב שאותו אנו רוצים לזכור לקראת החופשה ובמהלכה. לדוגמא:  את הרשימה שהכנו, מיקום החדר בבית המלון, הסיסמא ל WI FI והיכן חנינו את הרכב.

  2. הפכו את המידע שאותו אתם רוצים לזכור למשמעותי ומעניין עבורכם

    "לאחר שקיבלתם החלטה להתמקד במידע חדש שחשוב לכם לזכור, הפכו אותו למשמעותי ומעניין עבורכם. הקשיבו למידע, ודאו שאתם מתחברים למשמעות שלו והימנעו ממצב שאתם משננים מידע חדש בעל פה מבלי לקשר אותו לזיכרון. שאלו את עצמכם את השאלה: 'איך אני הולכ/ת לזכור את המידע בצורה מעניינת?'. בתשובה לשאלה הזאת תנו מקום לחשיבה יצירתית וקשרו את המידע החדש למידע קודם שהוא כבר חזק אצלכם בזיכרון. לדוגמא: אם נרצה לזכור את המספר 131636119, נוכל לקשר את אותו לילד בן 13 שנמצא בקומה ה 163 במגדל בגבוה בעולם (בורג' חליפה בדובאי – 163 קומות) עם האיש המבוגר בעולם שהוא בן 119. הפיכת המידע בדרך זו למשמעותי ומעניין עבורנו תאפשר לנו להטמיע אותו בזיכרון לטווח הארוך. כמובן שבמידה והמידע חשוב עבורנו מומלץ בנוסף לגבות אותו גם בכתב".

  3. אימות וחזרה

    "בשלב זה נאמת את הפריטים על ידי חזרה ווידוא כפול לכלל הרשימות. במילים פשוטות: לא יוצאים מהבית או מחדר המלון לפני שעוברים על הרשימות ומוודאים פיזית שהדברים אכן נמצאים".
  4. הפיכת תהליך האריזה לשגרה

    "על ידי הפיכת תהליך האריזה לשיטתי ושגרתי הוא מפחית את הסיכוי לשכוח חפצים. ברגע שלכל חפץ יהיה את המקום הקבוע שלו, למשל הדרכון, יהיה קל יותר לזכור לקחת אותו".
  5. להקריא בקול את רשימת הציוד

    למוח שלנו יש לפעמים יכולת קליטה טובה יותר דרך שמיעה. לכן, לאחר שאתם כותבים את רשימת הציוד לקראת הטיול, מומלץ להקריא אותה גם בקול במטרה לוודא שלא דילגנו בקריאה על משהו חשוב או שבזמן הקריאה משהו אחר הסיח את דעתנו.


  6. הנחה אוטומטית

    הניחו את החפצים שאתם לא רוצים לשכוח ליד המפתחות שלכם – אם לדוגמא אתם לא יכולים לצאת מהבית או מהחדר ללא המפתחות, הניחו חפצים נוספים שחשוב לכם לזכור לקחת ליד המפתחות, כך שברגע שתיקחו אותם יהיה לכם קל לראות ולזכור את מה שלידם.
  7. התחילו את תהליך האריזה כמה ימים מראש

     חלק לא מבוטל ממקרי השיכחה לקראת ובמהלך החופשה הם כתוצאה מלחץ לעמוד בזמנים. במטרה להפחית לחץ, מומלץ מאוד להקצות זמן להכנה בו אתם מרוכזים  ולכתוב כמה ימים לפני רשימה מסודרת ומחולקת לנושאים של כל המידע שחשוב לכם לזכור לקראת הטיול כולל שמות של מקומות, כתובות, מספרים חשובים וכמובן חפצים שצריך לארוז במזוודה. את הרשימה הזאת מומלץ לעדכן בהתאם תוך כדי שלב ההתארגנות, לקחת אותה איתנו ולהיעזר בה במידת הצורך לכל אורך החופשה במטרה להפחית לחץ מכך ששכחנו משהו חשוב.

  8.  קשרו את המידע לסדר איברי גוף האדם

    במטרה לא לשכוח חפצים חשובים בשלב ההתארגנות מומלץ לקשר אותם לסדר איברי גוף האדם מלמטה למעלה. לדוגמא: נעליים, גרביים ומכנסיים נקשר לרגליים, אוזניות, טלפון ומטען לטלפון נקשר לאוזניים, משקפיים לעיניים, כובע לראש וכו'. את סדר איברי גוף האדם לעולם לא נשכח והוא יוכל במקרה הזה לעזור לנו לזכור טוב יותר את המידע החשוב.

  9.  

    הקצו דקה של ריכוז ומיקוד במעבר ממקום למקום

    מאחר ובמהלך הטיול אנו עוברים במספר רב של מקומות, לדוגמא: משדה התעופה לחדר בבית המלון, לחדר אוכל, לאוטובוס, למוזיאון, לבית הקפה וכו', זאת לצד העובדה שאנחנו נרגשים ועסוקים מחשבתית בחוויות מעניינות, חשוב מאוד שנקצה דקה של מיקוד וריכוז במעבר ממקום למקום טרם העזיבה ובדקה הזאת נבדוק ונוודא שוב שלקחנו איתנו את כל מה שצריך. הדקה הזאת כל פעם תסייע לנו להפחית באופן משמעותי עד לאפס את מקרי השיכחה של חפצים אישיים שנשארו במקומות שונים.