מעל חודש למלחמה, ומרבית האנשים מתקשים להשיב את עצמם לשגרה, או לסוג של אחת כזאת. אירועי ה-7 באוקטובר טרפו את הקלפים ודומה שאף אחד מאתנו הוא כבר לא אותו אדם שהיה ביום שלפני המלחמה. דברים רבים הפכו זניחים, לא חשובים, לא דחופים ולא הכרחיים. אולם, עם כל הקושי והכאב שהביאה עמה המלחמה, החיים מנסים לחזור למסלולם ככל האפשר. ביקשנו לבדוק האם במסגרת החזרה ל(סוג של) שגרה, א.נשים גם חזרו לשגרת הטיפוח והאסתטיקה. האם אנשים ממשיכים להגיע לקוסמטיקאית או למניקוריסטית? ואילו טיפולים הפכו לנפוצים יותר או פחות בשבועות האחרונים?

חוזרים לשגרה עם שינויים קלים

עסקי הקוסמטיקה והאסתטיקה החלו לאט לאט לחזור לשגרה תחת חירום בימים האחרונים. כך למשל, מרפאות כללית אסתטיקה השבוע התחילו לחזור בהדרגה לכלל הפעילויות ברשת בהתאם להנחיות פיקוד העורף. הם מבהירים כי בכל מרפאות הרשת קיים מרחב מוגן, וניתן כיום לקבל מטופלים בכל התחומים: ייעוצים לניתוחים פלסטיים, ייעוצים וטיפולי אסתטיקה מכל הסוגים כולל הזרקות לפנים, הסרת נגעים ושומות והסרות שיער.

יש כמובן שינויים בראי המלחמה. כך חלק מרופאי הרשת גויסו בצו 8 ולכן חלק מהמשמרות המתוכננות נדחו לעת עתה או שהוצע למטופלים רופא או מרפאה אחרת. בשבוע הראשון הם מספרים שההיענות הייתה נמוכה יותר, והשבוע יש יותר היענות להגעה מצד הלקוחות שמביעים רצון להתאוורר ולצאת משגרת המלחמה. כמובן שבאזור הדרום ההיענות מועטה יותר בשל המצב.

בוטוקס במלחמה: יש דבר כזה?

ד"ר אמיר זרח, רופא מוביל בתחום האסתטיקה ובעל מרכז לרפואה רב תחומית בתל אביב, מספר שבימים אלה שגרת העבודה במרפאה השתנתה, והיא פועלת במתכונת חלקית, הן מההיבט של הצוות הרפואי והן מבחינת המטופלים, שחלקם מעדיפים לדחות או להגיע בימים בטוחים יותר.״ כמו כל עם ישראל, השוק והטראומה שפגשנו ב-7 באוקטובר, גרמה לנו לסגור את המרפאה למשך 10 הימים הראשונים״, הוא נזכר. בימים האלה, מספר ד"ר זרח, המרפאה הייתה סגורה לגמרי, שכן חלק מהרופאים גויסו למילואים חלקם מתנדים בשטח או נקראו לעבודה בבתי חולים, וחלק מהרופאים בקליניקה נרתמו למאמץ הרפואי רחבי הארץ. בימים הללו המרפאה של דר זרח, הפכה להיות חמ"ל וכל הצוות עסק בקניית ציוד ושינוי לדרום.

אחרי 10 ימים, ד״ר זרח פתח את הקליניקה בחזרה, בין היתר גם בשל ביקוש מצד מטופלים, ששיוועו לדבריו למעט שפיות. ״משום שהקליניקה משרתת את כל הארץ, אז ברור למדי שמטופלים מאזור אשקלון והעוטף נעו בין החשש להגיע ובין התחושה שאולי זה לא הזמן להגיע למותרות כמו רפואה אסתטית״, הוא מספר.

טיפול קוסמטי כשומר על הנפש והחוסן

כיום הקליניקה של ד״ר זרח עובדת במתכונת כמעט מלאה, כאשר מרבית המטופלים מגיעים לטיפולים שקבעו. לדבריו, עבורם מדובר בשחרור רגעי מהלחץ והאימה. ״הם מגיעים להתפנק קצת ולדאוג לנראות של הגוף, וכולנו יודעים שזה עוזר לנפש בסופו של דבר. ידוע שבימים של חרדה ומצוקה, פעולות שקשורות בשגרה עשויות לעזור להפחית את המתח. כך גם שגרת הטיפוח והטיפול שלנו, היא גם סוג של שגרה שמספקת עוגן ויציבות, ויש לה תפקיד בשמירה על הנפש והחוסן״, הוא מדגיש.

 

ד"ר זרח קיבל גם פניות של נשים מהעוטף שפונו לבתי מלון בים המלח ובתל אביב, שביקשו שיגיעו אליהן כדי לבצע טיפולים אסתטיים באופן מרוכז. ״הדבר מלמד על כך שבשעת מצוקה פעולות מהסוג הזה עשויות להפחית את הסטרס, ולאפשר תחושה טובה״, הוא אומר ומסביר, ״זאת הן מעצם העיסוק במשהו אחר, והן מעצם העובדה שכשנראים יותר טוב, בהכרח גם מרגישים יותר טוב. שגרת טיפוח מחזירה אותנו קצת לחזור לשפיות אפילו אם היא זמנית״.

 ומה לגבי הזרקות וטיפולים על רקע חשש כלכלי?
מבחינת תמהיל הטיפולים, הוא אומר שאין שינוי מבחינת ההעדפה של המטופלים: ״עדיין הטיפולים המנצחים כוללים הזרקות של בוטוליניום, חומצה היאלורונית או רדיאס, לצד טיפול במכשור אסתטי מתקדם או טיפולי החייאה וזוהר. אפשר לראות שיש כרגע העדפה לדחות מעט את הטיפולים היקרים יותר, בשל חוסר הודאות הכלכלית שנוצר באופן טבעי בשעת מלחמה. כן רואים את מפלס החרדה הגבוה, שגורם למטופלים להיות קצת יותר מכונסים, אבל בתום הטיפול רואים סוג של פתיחות והקלה, לצד התחושה הטובה של 'עשיתי משהו למען עצמי'״.

הטיפולים שחשוב להמשיך ואלו שאפשר לוותר עליהם

הקוסמטיקאיות דורית וענת קינד מספרות גם כן על ביקוש שירד באופן טבעי, אולם לא לחלוטין ומבקשות להבהיר כי "שום דבר בעולם הקוסמטיקה כיום אינו ענין של חיים ומוות. הכל סובל דיחוי לימים שקטים וטובים יותר, אבל לפעמים גם הנפש צריכה הפסקה״ ומוסיפות כי מרבית הלקוחות לא מגיעות בעיקר בשל חוסר סידור לילדים הקטנים והחשש לנסיעות בצל האזעקות. עם זאת, יש מספר טיפולים שלא מומלץ להפסיק, במידת האפשר.

1. הסרת שיער.
״לקוחות מגיעות לטיפולי הסרת שיער, שכן זה זמן טוב לנצל מבחינת מזג אויר וחשיפה לשמש, ויש גם כאלו שכבר בעיצומה של סדרת טיפולים", אומרת ענת קינד. "היתרון הוא שהטיפולים בדרך כלל קצרים ומהירים והעונה מאפשרת לנו לעשות טיפולים ללא חשש מחשיפה לשמש״

2. טיפולי אקנה.
"המצב הרגיש שאנחנו נמצאים בו, עם הלחץ והחרדה. מביא להתפרצות והחמרה של אקנה, לכן רצוי להגיע בזמן בכדי למנוע ולשפר. יש אצלנו גם לקוחות שמגיעות בשוטף ולא מוותרות שכן מבחינת טיפולי פנים על ידי מכשור, בדרך כלל מדובר גם בסדרה שמתבצעת אחת לשבוע אז כדאי לשמור על רצף״, אומרת קינד. גם ולרי פרידמן, קוסמטיקאית ומדריכה בכירה ב-GIGI laboratories מסכימה שהצורך בטיפול באקנה גובר. "נשים כרגע ממעטות להגיע לטיפולי פנים לתיחזוק ושמירה על העור. אלו שכן מגיעות הן לרוב נשים עם סוג עור בעייתי הנוטה לאקנה המצריך טיפול״, היא אומרת. 

 

3. פיגמנטציה.
״יש נשים שמתחילות את התהליך ההבהרה לטיפול בפיגמנטציה. בתקופה הנוכחית של חודשי אוקטובר-נובמבר אנחנו מכינות את העור של המטופלות לקראת הבהרה שתטופל בשלושת החודשים הקרובים שזו למעשה התקופה היחידה שאפשר לטפל פיגמנטציה", מוסיפה פרידמן.

אדום וירוק בלק ג׳ל - אאוט

ליבי פודוליץ׳ היא ממקימות של חמ״ל הציפורניים הארצי, המורכב ממניקוריסטיות שנרתמו עוד מהימים הראשונים של הלחימה עבור משפחות שפונו לבתי מלון בכל רחבי הארץ. ״יש המון מפונות בכל רחבי הארץ והחמ״ל עדיין עובד. אנחנו רואות עם הזמן יותר ביקוש למניקוריסטיות שיגיעו לבסיסים של חיילות ומילואמניקיות כדי לעשות להן לק ג׳ל שם, כי הן לא יכולות להשתחרר״, היא אומרת ומוסיפה, ״זו פעילות בשתי חזיתות - גם ציפורניים כצורך לאסקפיזם וטיפול נפשי למפונות, וגם צורך בלשמור על שגרה בימים בהם כולן במילואים ולא יכולות לצאת הביתה. זה חלק מדברים מאוד בסיסיים שכולן מבקשות לעצמן״.

בתחום הציפורניים נרשמים גם כן שינויים ומגמות חדשות. ״העבודה יחסית ירדה אבל צריך לעשות הפרדה בין זה שעדיין יש ביקוש כמעט מלא לציפורניים כמניקור וטיפוח, אבל ביקוש הרבה יותר נמוך לקישוטים. בנות רבות, אם לא כולן, עדיין מבקשות לטפח את הציפורניים ולעשות מילוי כי זה מאסט בעיניהן ואף אחד לא מוותרת על כך, אבל יש ירידה משמעותית בקישוטים ועיצובים מיוחדים״, מספרת פודוליץ׳. 

 

בחירת הצבעים: 
הצבעים שנשים בוחרות לציפורניים השתנה בראי המלחמה: ״אם פעם היינו עושות עיצובים שמשלבים צבעים כמו אדום וירוק היום אלו צבעים שמזכירים לכולן את דגל פלסטין. אלו משמעותית צבעים שנשים פחות מבקשות עכשיו ואפילו נמנעות מהם. לעומת זאת עולה הביקוש לעיצובים פשוטים. היום אף אחת לא מבקשת דברים מורכבים גם כי אין סבלנות לשבת הרבה שעות ויש אזעקות תוך כדי טיפול, וגם כי יש אווירת יעילות ופרקטיות. חיילות או מילואימניקיות מבקשות צבעים סולידיים כי לא יודעות מתי יעשו מילוי בפעם הבאה ומעדיפות לעשות משהו פשוט שיחזיק זמן״, אומרת פודוליץ׳.

ומה עם פן וגוונים?

"מרבית הלקוחות לא באמת מגיעים בשביל לחדש שורש. הם מגיעים כדי להרגיש שפויים, לקבל תחושה של נורמליות, של משהו חדש בחיים", אומר לנו מעצב השיער עוז גאון. "כמובן שהיקף העבודה פחת בהתחלה. נשים רבות היו בחרדה ובחשש לצאת מהבית וגם התקשו למצוא סידור לילדים בבית. אבל ככל שהימים חלפו, הן כבר התחילו 'לקרוא' ולצפות את שעות האזעקה וקבעו תורים לפי זה. יש לי מרחק מוגן, אחרת לא הייתי פותח".

הדרישה לפן ובייביליס נמשכת?
"כן, בהחלט וגם אני עושה המון שפמים", אומר גאון. " חיילים ואבות של חיילים, מילואמיניקים וגברים שבאים ברוח הרעל לעשות את זה וזה מדהים. אני מגיע גם לבסיסים מספר ועושה שפמים. יש עדיין לא מעט לקוחות שחלו בעקבות המצב וחוששות לעשות את הדרך אלי, אז אני מגיע אליהן. מבחינתי זה הרגעים לחבק את הקהילה כי לא תמיד הכול זה כסף. אישה שרגילה להיות מסודרת. יוצאת מבית חולים ומרגישה עדיין בבית חולים. זו הזדמנות לצחוק, לפרוק, להרגיש רגיל", אומר גאון. 

 

גם נורית אורן, אמנית מיקרובליידינג מסכימה. "בתחילת המלחמה היה פחד לצאת מהבית. כל התורים בוטלו/נדחו. הן מהצד שלי והן מהצד של הלקוחות. כולם היו בשוק, בטראומה ובעצבות מהזוועות. בשלב מאוחר יותר, הייתה קצת יותר היענות אבל בעיקר לסידורי גבות ובין לבין המשך טיפולים שניים לאיפור קבוע ולקוחות לטיפול ראשון שהתורים שלהן בוטלו בתחילת המלחמה. הן הגיעו עם בן זוג/בעל/מלווה. היה פחד להגיע לבד. לקראת השבוע השלישי למלחמה התחילה התעוררות מחודשת וביקוש של לקוחות חדשות לאיפור קבוע. זה הדהים אותי ושימח אותי שבסוף החיים חזקים מהכול. נשים רוצות להרגיש טוב. הן צריכות את הטיפוח וזה משפר להן את מצב הרוח. כמה אפשר להישאר בפיג׳מה ולהישאב לחדשות?! בסופו של דבר כשאישה דואגת לעצמה ומרגישה טוב עם עצמה היא אופטימית ושמחה יותר".

לסיום, גאון רק ומבקש להדגיש: "יש לי רק כלל אחד כאן לכל מי שבוחרת לבוא: 'אצלי לא מדברים פוליטיקה ומצב מדיני. אני מציע מרחב מוגן של ניתוק והנאה, עד כמה שאפשר".