יש כאלו שלא יכולים להעביר יום בלי כמה דמעות ויש כאלו שנמנעים מהחוויה ושומרים אותה לרגעים נדירים. אולם עבור הרוב המכריע - זה לא יוצא דופן לבכות, ולמעשה שני המינים בוכים יותר ממה שאנשים עשויים לשער. בארצות הברית למשל נשים בוכות בממוצע 3.5 פעמים בחודש וגברים בוכים בממוצע 1.9 פעמים בחודש, אבל אנחנו לא היחידים שבוכים כאן.

"בכי הוא לא ייחודי לבני אדם. מבחינה אבולציונית הוא תומך ביצירת קשר מיטיב עם מי ששומר ומגן עליך", אומרת ד"ר מרים פינק לביא, פסיכיאטרית ילדים ונוער, מנהלת בריאות הנפש במחוז ירושלים של לאומית שירותי בריאות, "על ידי הבכי  -התינוק מתקשר את התקשורת הראשונית עם ההורים כדי לנסות ולהבהיר מה עובר עליו". הנה כמה עובדות שמעניין לדעת על הרגע בו הרגש יוצא החוצה.

  1. מרגישים הקלה אחרי בכי? אתם צודקים

    תחושת ההקלה שמלווה בכי היא תחושה ידועה ומוכרת ויש לה סיבה. "הבכי גורם להפרשת חומרים שמקלים על הסבל. הבכי למעשה יוצר הרגעה פארא סימפטטית לרגשות העוצמתיים. הדבר קשור גם בחומר שנמצא בדמעות בריכוז גבוה וכך הוא גם יוצא מהגוף דרך הדמעות. בנוסף, המוח עצמו בתגובה לבכי מפריש חומרים שעוזרים לוויסות  לחץ וסטרס ומפחיתים אותו".

  2. לפעמים כדאי לוותר על המוצץ

    לפעוטות ולילדים אין אפשרות להתלונן כמו שרובנו עושים, ולכן הם מפגינים טווח רגשות גדול באמצעות מנגנון ביולוגי שמאפשר להם לבטא את עצמם – הבכי. הורים לעתים יוכלו לעזור לילדים להסביר במילים מה הסיבה לבכי ולחפש פתרונות אך לא פעם הם יתקשו להתמודד עם הבכי של התינוק או הפעוט ויחפשו פתרון – בין אם זה בקבוק, מוצץ, ממתק וכו'. "שימוש יתר באכילה או מוצץ להרגיע יכול לייצר תסביכים בתקשורת של הילד עם הסביבה", אומרת ד"ר פינק לביא, "הבכי הוא מנגנון תקין ודרך של הילד לבטא את עצמו, ועוזר לו להפחית את הסטרס, חשוב שתגובת ההורה תהיה אמפתית ורגועה".
  3. יש גם יתרונות פיזיולוגיים

    "הבכי מנקה את העיניים, והוא בפירוש אנטי חיידקי, מייצר לחות בממברנות ותורם לראייה יותר חדה", אומרת ד"ר פינק לביא.
  4. יש פחות סיכוי שתהיו במצבי חרדה או דיכאון ממושכים

    "מחקרים הראו כי מי שיודע לבכות ומשתמש בבכי הוא בעל יכולת גבוהה יותר להפגין רגשות ולווסת רגשות ולכן פחות נכנס למצבי דכאון או חרדה ממושכים".

  5. בוכים הרבה? יש סיכוי טוב שאתם אנשים יצירתיים

    ד"ר לביא פינק מציינת ש"אווירה פתוחה המעודדת שיתוף ברגשות שליליים יכולה לאפשר הגברה של תהליכים יצירתיים ומוטיבציה להשתמש בתסכול או כעס באופן שמקדם פתרון בעיות הן חברתיות והן במקום עבודה. אווירה חיובית ללא לגיטימציה לבטא רגשות שליליים מדכאת לעיתים יצירתיות ויכולת לקדם ארגון או רעיון. כמו כן אומנים רבים היו בעלי אמוציונליות גבוהה שדחפה אותם לביטוי אומנותי והפגנת יצירתיות".
  6. בכי זה עניין תרבותי

    "יש תרבויות שבהן פחות נהוג לבכות. ברוסיה למשל היה הרבה פחות מקובל לבכות, גרמניה ובארצות מסוימות באירופה. הנורמה החברתית במדינות אלה היא להשקיט את הבכי שלך גם כשאתה ילד".
  7. האם אחרי בכי ישנים יותר טוב?

    לדברי ד"ר פינק לביא, בכי לפני השינה של ילדים מסייע להם להירגע ומאפשר לאחרים לעזור להם להירדם. "תינוקות שבוכים לפני השינה, ישנים טוב יותר. הבכי גורם לשחרור של חומרים כמו אוקסיטוצין ואנדורפינים- אלו חומרים שגורמים להרגשה טובה, מעלים את הוול בינג ומסייעים להפחית כאב. אלו אותם חומרים שמשתחררים אחרי ריצה או ספורט. לכן כשכואב לנו אנו בוכים כדי להקל על עצמנו".

  8. בכי וביטוי רגשות משפר יצירתיות

    "אווירה פתוחה המעודדת שיתוף ברגשות שליליים יכולה לאפשר הגברה של תהליכים יצירתיים ומוטיבציה להשתמש בתסכול או כעס באופן שמקדם פתרון בעיות הן חברתיות והן במקום עבודה. אווירה חיובית בלי לגיטימציה לבטא רגשות שליליים מדכאת לעתים יצירתיות ויכולת לקדם ארגון או רעיון. כמו כן אומנים רבים היו בעלי אמוציונליות גבוהה שדחפה אותם לביטוי אומנותי והפגנת יצירתיות. ברגע שמשתיקים בכי או רגשות שליליים יכולים למנוע את לצמצם את היכולת של הילד ללמוד איך לפתור בעיות ולהגיע לפתרונות יצירתיים".
  9. תגובה שלילית לבכי של ילד פוגעת בדימוי העצמי שלו

    "10 אחוז מהילדים חווים עצמה בוויסות רגשי, הם בוכים המון, קשה להם להירגע והם לא ישנים ברצף", אומרת ד"ר פינק לביא, "אם יגידו להם להפסיק לבכות זה יפגע בביטחון העצמי שלהם והם יפתחו דימוי שלילי לגבי מה שהם מרגישים כי שופטים את האותנטיות שלהם. אם ילד סובל מבכיינות, או שהוא מנסה להשיג באמצעותה תשומת לב, אפשר לנסות להבין איתו מתי זה קורה לו אם זה כשהוא עייף או משועמם, לעבוד איתו על דרכי התמודדות".  

  10. מי בוכה יותר, נשים או גברים?

    "מחקרים מראים שעד גיל 11 לערך בנות ובנים בוכים באותה תדירות ואחר כך הבכי פוחת אצל בנים אך זה מיוחס לתגובה חברתית תרבותית ולא להבדלים הורמונליים", מוסיפה ד"ר פינק לביא.